Vaasan HAO 19.2.2003 03/0049/2

Ympäristölupa - Toiminnan aloittamislupa - Vastuuvakuutus - Hyväksyttävä vakuus

Kunnan ympäristölupaviranomainen oli myöntäessään toiminnanharjoittajalle ympäristönsuojelulain 28 §:n mukaisen ympäristöluvan jäteasemalle samalla lain 101 §:n 1 momentin nojalla määrännyt, että toiminta voidaan muutoksenhausta huolimatta aloittaa lupapäätöstä noudattaen. Lupaviranomainen oli katsonut, että toiminnanharjoittajalla oleva vastuuvakuutus oli riittävä hyväksyttäväksi vakuudeksi ympäristön saattamiseksi ennalleen lupapäätöksen kumoamisen tai lupamääräysten muuttumisen varalta.

Lainkohdan esitöiden mukaan (HE 84/1999 vp) hyväksyttävä vakuus voi olla lajiltaan esimerkiksi pankkitakaus tai talletustodistus.

Vastuuvakuutuksen hyödyntäminen ympäristön ennallistamistilanteissa on riippuvainen vakuutuksen vakuutusehdoista ja edellyttää vakuutusyhtiön päätöstä vakuutuskorvauksen maksamiseksi. Vastuuvakuutus ei siten ehdoitta eikä välittömästi ole turvaamassa ympäristön ennalleen saattamista. Hallinto-oikeus katsoi, ettei vastuuvakuutus ollut laissa tarkoitettu hyväksyttävä vakuuslaji. Toiminnan aloittamislupa kumottiin.

Ympäristönsuojelulaki 101 § 1 momentti

Lainvoimainen

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.