Turun HAO 7.3.2003 03/0093/1

Kunnallisasia-Kunnan toimiala-Takaus-Urheiluseura

Raision kaupunginvaltuusto oli päättänyt myöntää omavelkaisen takauksen Raision Loimu ry:n saamalle 500 000 euron lainalle, jonka laina-aika oli 10 vuotta. Lainan avulla Raision Loimu ry oli pyrkinyt vakauttamaan taloutensa voidakseen jatkaa pelaamista SM-liigassa.

Raision kaupunki on todennut myöntäneensä takauksia sekä tennistyhtiön että jäähalliyhtiön lainoille.

Hallinto-oikeus totesi, että kunnan toimialaan kuuluu liikuntatoimen ja nuorisotoimen tukeminen. Raision Loimu ry:n ottaman lainan tarkoituksena ei sinänsä ole kaupunkilaisten liikuntamahdollisuuksien lisääminen tai nuorisotyön tukeminen. Raision Loimu ry:llä on kuitenkin SM-liigassa menestymisen ja sen tunnettavuuden johdosta innostavaa merkitystä myös kunnan liikunta- ja nuorisotyölle. Lisäksi Raision Loimu on pelaamalla ja menestymällä SM-sarjassa edistänyt Raision tunnettavuutta. Valtuusto ei ole myöntänyt Raision Loimu ry:lle suoraa tukea vaan antanut omavelkaisen takauksen lainalle. Arvioidessaan omavelkaiseen takaukseen liittyviä riskejä valtuustolla on ollut käytettävissään selvitys Loimu ry:n omista mahdollisuuksista vastata lainasitoumuksista. Raision kaupungin toimintamenojen määrään nähden takausmäärän realisoituminen kokonaisuudessaankin maksettavaksi ei uhkaa kaupungin taloutta tai toimintaa. Raision Loimu ry on aatteellinen yhdistys, joten kysymyksessä ei ole ollut liiketoiminnan tukeminen.

Hallinto-oikeus katsoi, että takauksen myöntäminen urheiluseuralle kuuluu edellä kerrotuissa olosuhteissa Raision kaupungin toimialaan. Valtuusto on voinut sille esitetyn selvityksen pohjalta ja sen merkittävyyden vuoksi, joka Raision Loimulla on Raision kaupungin tunnettavuudelle sekä nuoriso- ja liikuntatyölle, harkintansa mukaan myöntää omavelkaisen takauksen yhdistyksen ottamalle lainalle. Valtuusto ei ole ylittänyt toimivaltaansa eikä päätös ole muutoinkaan lainvastainen.

Kuntalaki 2 §
Kuntalaki 13 §
Kuntalaki 90 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.