Rovaniemen HAO 19.3.2003 03/0140/1

Luovutusvoitto - Vakituinen asunto - Vapaa-ajan asunto

Oikeuskysymyksenä oli se, voiko vapaa-ajan käyttöön varatun rakennuksen ja sen rakennusalan luovutuksen tuottama voitto koskaan olla verovapaa tuloverolain 48 §:n 1 momentin 1 kohdan perusteella, kun otetaan huomioon, että maankäyttö- ja rakennuslain 125 §:n säännösten perusteella loma-asunnon käytön muuttaminen pysyvään asumiseen on sellainen käyttötarkoituksen muutos, joka aina edellyttää rakennuslupaa.

Tuloverolain 48 §:n 1 momentin säännöksessä ei kuitenkaan edellytetä muuta kuin, että asuntoa on käytetty määräajan vakituisena asuntona. Esteenä verovapaudelle ei siten ole se, että verovelvollinen on laiminlyönyt hakea maankäyttö- ja rakennuslaissa tarkoitettua lupaa. Asiassa on sen vuoksi tutkittava, tarvittaessa todistajia kuulemalla, onko verovelvollinen käyttänyt asuntoa vakituisena asuntonaan tuloverolain 48 §:n 1 momentin säännöksessä tarkoitetulla tavalla.

Verovuosi 2000

Tuloverolaki 48 § 1 mom

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.