Kuopion HAO 18.12.2003 03/0728/3

Terveydenhuolto - Mielenterveys - Psykiatrinen sairaalahoito - Hoitoonmääräämispäätös - Tarkkailulausunto - Tarkkailulähete - Alistus - Vahvistaminen

Kysymys omasta tahdostaan psykiatrisessa sairaalahoidossa olleen, mutta jo useita päiviä sitten sairaalasta lomalle lähteneen potilaan ottamisesta mielenterveyslain 13 §:n 1 momentin nojalla tarkkailuun, kun hänet palautetaan vastoin omaa tahtoaan lomalta sairaalaan.

Tarkkailulausunnon ja sairauskertomusten mukaan alaikäinen A oli ollut psykiatrisessa sairaalahoidossa omasta tahdostaan. A lähti sairaalasta lomalle. Sairaalasta tehtiin A:sta viiden päivän kuluttua katoamisilmoitus, koska hän ei ollut lomallaan palannut kotiin eikä mennyt kouluun. Hänet tuotiin samana päivänä osastolle poliisien saattamana. Sairaalaan tuotaessa A ilmoitti, että hän ei halua palata osastolle. A otettiin samana päivänä tarkkailuun ja tarkkailun perusteella tehtiin tahdosta riippumaton hoitopäätös mielenterveyslain 8 §:n 2 momentin ja 13 §:n nojalla. Psykiatrisesta hoidosta vastaava lääkäri alisti päätöksensä hallinto-oikeuden vahvistettavaksi.

Koska A ei palannut sairaalaan vapaaehtoisesti, häntä ei ole voitu ottaa tarkkailuun ilman mielenterveyslain 9 §:ssä tarkoitettua tarkkailulähetettä. Hoitoon määräämisessä oli siten tapahtunut virhe.

Hallinto-oikeus ei vahvistanut alistettua päätöstä.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.