Kuopion HAO 31.10.2003 03/0598/3

Kunnallisasia - Vaalin toimittaminen - Päätöksentekojärjestys - Yksimielinen vaali

Onko enemmistövaali ollut valtuutetun vaatimuksesta toimitettava kuntalain 60 §:n 4 momentin mukaisesti suljetuin lipuin tilanteessa, jossa valtuuston kokouksessa oli ehdotettu kaupunginhallituksen jäseniksi ja varajäseniksi yhtä montaa henkilöä kuin oli valittavia.

Valtuuston kokouksessa oli kaupunginhallituksen jäseniksi ja varajäseniksi ehdotettu yhtä montaa henkilöä kuin oli valittavia. Kokouksessa ei ollut valittavista henkilöistä tehty muita ehdotuksia. Puheenjohtaja oli todennut kaupunginvaltuuston yksimielisesti valinneen ehdotuksissa mainitut henkilöt. Valtuutettu A:n vaatimaa vaalia suljetuin lipuin ei toimitettu.

Valtuutettu A valitti päätöksestä hallinto-oikeuteen katsoen, että valtuuston päätös oli syntynyt virheellisessä järjestyksessä.

Hallinto-oikeus hylkäsi A:n valituksen. Kun vaalipäätös on ollut edellä kerrotulla tavalla yksimielinen, ei varsinaiseen vaalitoimitukseen ole tarvinnut lainkaan ryhtyä. Kuntalain 60 §:n 4 momentin säännös, jonka mukaan enemmistövaali on vaadittaessa toimitettava suljetuin lipuin, ei sovellu tällaiseen tilanteeseen. Näin ollen valtuutettu A:n kokouksessa vaatimaa vaalia suljetuin lipuin ei ole tarvinnut toimittaa.

Kuntalaki 60 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.