Kuopion HAO 30.1.2003 03/0050/2

Muutoksenhaku - Toimenpidelupa - Laavu - Oikaisuvaatimus

Oliko toimenpidelupa riittävä laavun rakentamiseksi ja muutoksenhakuoikeus asiassa.

Rakennustarkastaja oli myöntänyt X:lle laavun rakentamista koskevan toimenpideluvan. Laavun kerrosala oli 12 m2. Laavun katto oli puuta ja huopaa. Siinä ei ollut ikkunoita tai ovea. Sisäänkäynti tapahtui avonaisen oviaukon kautta.

A teki oikaisuvaatimuksen, mutta ympäristö- ja rakennuslautakunta jätti oikaisuvaatimuksen tutkimatta, koska A:n rakennuspaikka sijaitsi 120 metrin päässä rakennuspaikan kohteena olevasta tilasta ja A:n omistaman tilan sekä rakennuspaikan välillä sijaitsi toinen tila.

A valitti hallinto-oikeuteen vaatien päätöksen kumoamista muun muassa sillä perusteella, että hankkeelle olisi tullut hakea toimenpideluvan sijasta rakennuslupa. Koska rakennuspaikalla ei ollut voimassa maankäyttö- ja rakennuslain 72 §:n mukaista kaavaa, myös maankäyttö- ja rakennuslain 171 §:n 2 momentin mukainen poikkeuslupa oli tarpeen.

Hallinto-oikeus hylkäsi valituksen. Hallinto-oikeuden mukaan laavu ei ollut laavun koko, rakenne ja sen käyttötarkoitus huomioon ottaen maankäyttö- ja rakennuslain 125 §:n mukainen rakennus, joten toimenpidelupa oli riittävä. Kun A:n tila ei ollut rakennuspaikkana olevan tilan rajanaapuri eikä toimenpidelupa vaikuttanut olennaisesti A:n oikeuteen rakentaa tai muuten käyttää tilaansa, A:lla ei ollut muutoksenhakuoikeutta asiassa. Ympäristö- ja rakennuslautakunnan oli tullut jättää A:n oikaisuvaatimus tutkimatta.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.