Hämeenlinnan HAO 8.12.2000 00/484/2

Jätemaksu - Jätemaksutaksa - Yleinen yhdenvertaisuus

Kunta oli hyväksynyt jätemaksutaksan, jonka mukaan erityinen hyöty- ja ongelmajätemaksu peritään niiltä jätteen haltijoilta, jotka on vapautettu velvollisuudesta liittyä järjestettyyn jätteenkuljetukseen, mutta ei niiltä, jotka ovat tähän kuljetukseen liittyneet. Perusteluna maksuvelvollisten erilaiselle kohtelulle ilmoitettiin, että sopimusperusteisen jätteenkuljetuksen kuljetusmaksuun sisältyy myös maksu hyöty- ja ongelmajätteiden käsittelystä. Tämän maksun osuutta ei kuitenkaan erikseen määritelty. Näin järjestettynä maksut eivät perustuneet eri maksuvelvollisryhmien osalta samoihin yleisiin perusteisiin eivätkä hyöty- ja ongelmajätteiden käsittelystä kunnalle aiheutuvista kustannuksista perittävät maksut muodostuneet perusteiltaan yhtäläisiksi. Taksa oli tämän vuoksi yleisen yhdenvertaisuusperiaatteen vastainen ja siten lainvastainen.

Jätteenhaltija X oli vapautettu velvollisuudesta liittyä järjestettyyn jätteenkuljetukseen. X:n valituksen johdosta hallinto-oikeus kumosi ja poisti X:lle määrätyn hyöty- ja ongelmajätemaksun, koska maksun määräämisessä ei ollut voitu soveltaa lainvastaista jätemaksutaksaa.

Jätelaki 29 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.