Keski-Suomen LO 14.12.1988 1419

Ajokortti - Opetuslupa - Saman perheen jäsen - Avopuoliso - Harkintavalta

Oikeuskysymyksenä oli saattoiko hakemuksen saman perheen jäsenelle ajokortin saamiseksi annettavasta opetuksesta hylätä sillä perusteella, ettei autokouluopetukseen osallistuminen tuottanut opetettavalle erityisiä vaikeuksia.

Nimismies hylkäsi T:n opetuslupahakemuksen, koska hänen kanssaan avioliitonomaisissa olosuhteissa samassa taloudessa eläneen H:n taloudellisista tai muistakaan olosuhteista ei ollut esitetty sellaisia erityisiä seikkoja, jotka olisivat osoittaneet autokouluopetukseen osallistumisen tuottavan erityisiä vaikeuksia.

Lääninoikeus totesi, että poliisi voi oikeuttaa piirissään asuvan ajokortin haltijan antamaan määrätylle henkilölle opetusta ajokortin saamiseksi, jos opettaja ja opetettava ovat saman perheen jäseniä. Kun T:tä ja H:ta oli pidettävä saman perheen jäseninä, nimismiehen ei olisi käyttämällään perusteella tullut hylätä T:n hakemusta, vaan myöntää lupa, mikäli erityisiä syitä sen epäämiseen ei ollut.

TLL 68 § 1 mom 2 kohta

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.