Keski-Suomen LO 26.9.1988 1080

Virka-apu - Korvaus - Valitus - Hallintoriita - Toimivalta - Poliisipäällikkö - Hukkuneen naaraus

Oliko nimismiehen päätettävä valtion varoista kunnalle suoritettavasta korvauksesta asiassa, missä kunnan puolivakinainen palokunta oli antanut virka-apua nimismiehelle hukkuneen naarauksessa.

Kunnan puolivakinainen palokunta oli nimismiehen pyynnöstä osallistunut hukkuneen naaraukseen, mistä kunta maksoi palokunnalle erilaisia korvauksia 16.373,56 markkaa. Kunta haki mainituista kustannuksista korvausta valtiolta. Nimismies päätti jättää hakemuksen tutkimatta katsoen, ettei nimismiehen toimivaltaan poliisipiirin päällikkönä kuulunut määrätä naaraukseen palokuntaa. Hänen toimivaltaansa ei poliisilain 25 §:n mukaan näin ollen kuulunut myöskään ratkaista kunnan ja valtion välistä korvausasiaa. Kunta valitti lääninoikeudelle, joka kumosi nimismiehen päätöksen ja palautti asian nimismiehelle uudelleen käsiteltäväksi. Lääninoikeus katsoi, että kunnalle suoritettavasta korvauksesta päättäminen on poliisilain 25 §:n mukaan kuulunut poliisipiirin päällikön toimivaltaan. Nimismies on näin ollen menetellyt virheellisesti jättäessään kunnan hakemuksen tutkittavaksi ottamatta.

Äänestys.

Vähemmistöön jäänyt lääninoikeuden jäsen tutki asian hallintoriitana ja velvoitti valtion suorittamaan hakijakunnalle vaaditun määrän.

PoliisiL 23 §
PoliisiL 24 §
PoliisiL 25 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.