Keski-Suomen LO 2.6.1988 668

Kunnallisasia - Tasa-arvolaki - Virkavaali

Oliko enemmän työkokemusta omaavan toista sukupuolta olevan henkilön syrjäyttämiseen hyväksyttävä peruste.

Valmistellessaan sosiaalijohtajan viran täyttämistä kunnanhallitus määritteli ne ominaisuudet, jotka virkaan valittavalla tuli muodollisten kelpoisuusehtojen lisäksi olla seuraavasti: henkilön tuli olla johtaja, organisaattori, kehittäjä, empaattinen, ihmissuhdesuuntautunut, luova, yhteistyökykyinen, ulospäinsuuntautuva, taloudellisesti ajatteleva ja hänellä tuli olla kyky nähdä tulevaisuuteen. Valintaa valmistelemaan asetettiin seitsenhenkinen valitsijaryhmä. Ryhmä asetti käytettyään apunaan kahta asiantuntijaa, joista toinen oli psykologi, ensimmäiselle sijalle sosiaalitarkkaaja, yhteiskuntatieteiden maisteri Vuokko H:n ja kolmannelle sijalle sosiaalisihteeri, sosiaalihuoltaja Kalevi M:n.

Kunnanvaltuusto valitsi virkaan Vuokko H:n. LO totesi, että Vuokko H:lla oli sosiaalialan työkokemusta 1,5 vuotta ja Kalevi M:llä yli 13 vuotta ja että Kalevi M:ää oli pidettävä työkokemuksensa perusteella virkaan ansioituneempana. Sosiaalijohtajan tehtävät, kunnanhallituksen valittavalle henkilölle asettamat vaatimukset sekä vaatimukset täyttävän henkilön löytämiseksi suoritetut toimenpiteet ja niiden tulokset huomioon ottaen enemmän työkokemusta omaavan Kalevi M:n syrjäyttämiseen katsottiin olleen hyväksyttävä peruste.

Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta 3 §
Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta 7 §
Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta 8 §
Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta 8 § 3 mom

KHO:n päätös 17.1.1989 taltionumero 143. Ei muutosta.

KHO:n vuosikirjaratkaisu 1989-A-90.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.