Keski-Suomen LO 2.5.1988 515

Lahjaverotus - Vanhemmilta saatu lahja - Kehitysvammainen alaikäinen lapsi - Henkilöauto

Oikeuskysymyksenä asiassa oli, onko tapahtunut lahjoitus, kun vanhempien varoilla oli ostettu henkilöauto alaikäisen, liikunta- ja kehitysvammaisen lapsen nimiin.

Vuonna 1978 syntynyt lapsi oli älyllisesti kehitysvammainen ja epileptikko. Vanhempien varoilla oli vuonna 1981 ostettu ja rekisteröity mainitun 1978 syntyneen lapsen nimiin henkilöauto, mikä oli vuonna 1984 vaihdettu toiseen autoon. Lapsen isän mukaan autot oli hankittu perheen käyttöön vammaisen lapsen vuoksi. Lapsen kuljetuksen takia oli tarpeen hankkia tavallista tilavampi auto. Auto oli ostettu muodollisesti lapsen nimiin, koska siitä saatiin näin menetellen huomattava autoveron palautus lapsen invaliditeetin perusteella.

Perintöverolautakunta katsoi lapsen saaneen isältään lahjana auton ostohinnan 33.500 markkaa vuonna 1981 ja auton vaihdossa maksetun välirahan 12.073 markkaa vuonna 1984 ja määräsi lahjaverot.

Lääninoikeus kumosi lahjaverotukset. Ottaen huomioon lapsen iän ja sairaudet sekä sen, että autot ovat olleet isän vapaasti hallittavissa, lääninoikeus katsoi, ettei isä ole antanut lahjaa lapselle, vaikka autot oli rekisteröity lapsen nimiin.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.