Keski-Suomen LO 20.4.1988 469

Kunnallisasia - Esteellisyys - Valtuutetun - Kunnanhallituksen jäsenen

Oliko yhtiön pääluottamusmiehenä toiminut K esteellinen osallistumaan yhtiön ja kaupungin välillä tehdyn sopimuksen käsittelyyn kaupunginhallituksessa ja valtuustossa.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupungin ja yhtiön välillä laaditun runkosopimuksen, jolla sovittiin yhtiön teollisen toiminnan jatkamisesta ja työpaikkojen säilyttämisestä sekä yhtiön teollisuusalueen maankäytön tarkistamisesta. Samanaikaisesti yhtiö teki työntekijöidensä kanssa sopimuksen heidän työpaikkojensa turvaamisesta. Tämän sopimuksen hyväksymisen ehtona oli, että kaupunginvaltuusto hyväksyi mainitun runkosopimuksen. Työntekijöiden puolesta sopimuksen allekirjoitti K. Tämän jälkeen K osallistui runkosopimuksen hyväksymistä koskevan asian valmisteluun kaupunginhallituksessa ja sopimuksen hyväksymiseen valtuustossa.

Lääninoikeus katsoi, että K:lla ja hänen edustamillaan työntekijöillä oli asiassa odotettavissa sellaista erinomaista etua tai vahinkoa, että K oli esteellinen ottamaan osaa asian valmisteluun kaupunginhallituksessa. Päätöksen katsottiin koskevan K:ta siten henkilökohtaisesti, että hän oli esteellinen ottamaan osaa asiasta päättämiseen myös valtuustossa.

KunL 25 § 1 mom
KunL 139 § 2 mom
Oikeudenkäymiskaari 13:1

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.