Hämeen LO 16.11.1988 1184/I

Ajokortti - Peruuttaminen - Ajokortitta ajo

Oikeuskysymyksenä asiassa oli, voidaanko ajokortti peruuttaa kokonaan myöhemmin todetun ajokortitta ajon perusteella tilanteessa, jossa ajokortin haltijalle ei ollut annettu tietoa poliisilaitoksen aikaisemmin tekemästä, ajokortin väliaikaista peruuttamista koskevasta päätöksestä eikä ajokorttia ollut otettu poliisin haltuun.

Muutoksenhakija oli joutunut 14.4.1988 kiinniotetuksi epäiltynä rattijuopumuksesta. Kuulustelun jälkeen hänelle oli annettu ajokortti takaisin ja hänet oli kirjallisella vaateella kutsuttu ajokortin peruutustilaisuuteen poliisilaitokselle. Muutoksenhakija ei sairauden vuoksi saapunut kyseessä olevaan tilaisuuteen ja poliisilaitos peruutti 24.5.1988 hänen ajokorttinsa väliaikaisesti epäillyn rattijuopumuksen vuoksi. Poliisilaitos oli antanut kyseessä olevan päätöksen muutoksenhakijalle tiedoksi 29.6.1988. Ajokortti oli jäänyt muutoksenhakijan haltuun. Hän oli 16.6.1988 autoa ajaessaan joutunut poliisin pysäyttämäksi, ja tällöin ilmeni, että hänen ajokorttinsa oli peruutettu 24.5.1988. Poliisilaitos peruutti 23.8.1988 muutoksenhakijan ajokortin kokonaan, koska hän oli syyllistynyt ajokortitta ajoon hänen ajokorttinsa ollessa väliaikaisesti peruutettuna. Muutoksenhakija ei siten enää täyttänyt ajokortin myöntämisen edellytyksiä.

Lääninoikeus katsoi, ettei muutoksenhakija, joka oli ollut sairauden vuoksi poissa ajokortin peruutustilaisuudesta 24.5.1988, jonne hänet oli kirjallisesti ja todisteellisesti kutsuttu, ole ollut velvollinen tiedustelemaan poliisilaitokselta, oliko hänen ajokorttinsa peruutettu väliaikaisesti. Poliisilaitoksen olisi pitänyt pikaisesti antaa muutoksenhakijalle tieto hänen ajokorttinsa väliaikaisesta peruuttamisesta ja ottaa ajokortti häneltä pois. Poliisilaitoksen selvityksen mukaan väliaikaista peruuttamista koskeva päätös oli annettu muutoksenhakijalle tiedoksi vasta 29.6.1988. Tämän vuoksi ja kun muutoksenhakijan ei voitu katsoa syyllistyneen 16.6.1988 ajokortitta ajoon, lääninoikeus kumosi poliisilaitoksen 23.8.1988 tekemän päätöksen ajokortin peruuttamisesta kokonaan.

Tieliikennelaki 69 § 1 mom 4 kohta
Tieliikennelaki 75 § 1 kohta

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.