Hämeen LO 22.11.1988 960/III

Jälkiverotus - Jälkiverotusoikeus - Verolautakunnan tietoisuus - Veronoikaisu

Verovelvollinen A oli yhdessä B:n kanssa ostanut 14.3.1985 vahvistetulla kauppakirjalla kiinteistön 50 000 markan kauppahinnalla.

Perintöverolautakunta katsoi päätöksessään 20.1.1987, että kyseessä oli ollut lahjanluontoinen kauppa, jossa omaisuutta oli lahjana siirtynyt kummallekin ostajalle erikseen 28 000 markan arvosta. Tämän vuoksi verolautakunta lisäsi jälkiverotuksin A:n vuoden 1985 kunnallisveronalaiseen tuloon 18 000 markkaa, määräsi sille 10 prosentin veronkorotuksen sekä viivästyskorkoa vastaavan koron.

A oli veroilmoituksessaan ilmoittanut osuutensa kiinteistöyhtymästä, jonka varallisuuteen puheena oleva kiinteistö kuului. Kyseisestä kiinteistökaupasta oli ilmoitettu yhtymän vuodelta 1985 antamassa veroilmoituksessa lomakkeella 3, josta ilmenevät muun muassa kiinteistön hankinta-aika ja kauppahinta. Kiinteistön kaupasta on myös 28.3.1985 saapunut verotoimistolle julkisen kaupanvahvistajan ilmoitus. Lisäksi A oli saamansa kehotuksen johdosta jättänyt 29.9.1986 lahjaveroilmoituksen perintöverolautakunnalle, joka verotusta toimittaessaan katsoi, että kyseessä oli ollut lahjanluontoinen kauppa.

Lääninoikeus katsoi, että verolautakunnalla oli ollut jo säännönmukaista verotusta toimitettaessa tiedossa kiinteistökaupan lahjanluontoisuutta arvosteltaessa tarvittavat seikat, ja että asia oli tuolloin myös jo tullut tutkituksi. Tämän vuoksi lääninoikeus kumosi toimitetun jälkiverotuksen maksuunpanoineen.

VerotusL 44 §
VerotusL 77 §
VerotusL 82 §
VerotusL 83 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.