Hämeen LO 8.11.1988 915/III

Maatilatalouden tuloverotus - Maatalousyhtymä - Käyttöomaisuus - Hankintamenojen poistaminen

Isä ja poika olivat vuodesta 1966 lähtien harjoittaneet maataloutta yhteiseen lukuun yhtymänä isän omistamalla A:n tilalla ja pojan omistamalla B:n tilalla. Isä oli verovuonna 1985 myynyt pojalleen 22.11.1985 vahvistetulla kauppakirjalla A:n tilan ja 30.12.1985 allekirjoitetulla kauppakirjalla omistamansa osuuden A:n ja B:n tiloilla olevasta maatalousirtaimistosta. Omistus- ja hallintaoikeus myytyyn tilaan ja irtaimisto-osuuteen oli kauppakirjojen ehtojen mukaan siirtynyt pojalle 31.12.1985. Yhtymän näin purkauduttua poika oli jatkanut maatalouden harjoittamista omaan lukuunsa 1.1.1986 lähtien. Yhtymä oli vuodelta 1985 antamassaan veroilmoituksessa vaatinut rakennusten, maatalouskoneiden ja -kaluston sekä salaojien osalta poiston vähentämistä yhtymän tulosta. Verolautakunta ei myöntänyt mainittuja poistoja, koska yhtymällä ei enää verovuoden päättyessä ollut niistä poistamatta olevaa hankintamenoa.

Lääninoikeus katsoi, että yhtymällä, jonka lukuun maataloutta oli harjoitettu 31.12.1985 asti, oli ollut verovuonna 1985 aikaisempien vuosien tapaan käytössään maataloudessa tarvittava, osakkaiden omistama omaisuus. Näin ollen yhtymällä oli oikeus tehdä rakennusten, maatalouskoneiden ja -kaluston sekä salaojien osalta vaatimansa veroilmoituksen mukaiset poistot.

MaatVL 6 § 1 mom 4 kohta
MaatVL 8 § 2 mon
MaatVL 9 § 1 mom
MaatVL 10 § 1 mom

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.