Hämeen LO 27.10.1988 876/III

Henkilökohtaisen tulon verotus - Luonnolliset vähennykset - Tulon hankkimisesta aiheutuneet kustannukset - Lisääntyneet elantokustannukset - Opintomatka

Onko Yhdysvaltoihin tehdyn opintomatkan aikana syntynyt sellaisia ylimääräisiä elantokustannuksia, jotka ovat tulon hankkimisesta aiheutuneina vähennyskelpoisia.

Yliopiston kirjastotieteen ja informatiikan lehtori oli osallistunut 5.-16.8.1985 kirjasto- ja informaatiopalvelualan seminaariin sekä 18.-24.8.1985 kirjastojärjestöjen ja -instituutioiden kansainvälisen liiton IFLA:n kokoukseen Yhdysvalloissa. Seminaarin olivat järjestäneet Amerikan Library Association sekä Association for Research Libraries Office of Management Studies ja sen rahoituksesta vastasivat pohjoismaiset alan järjestöt NORDINFO ja NVBF. Yliopisto oli myöntänyt lehtorille luvan matkan tekemiseen ilman opetusvelvollisuuden vähentämistä sekä ilman oikeutta matka- ja päivärahoihin ja majoittumiskustannusten korvaukseen. Tieteellisen informoinnin neuvosto oli myöntänyt lehtorille matkaa varten 11.464 markan apurahan, jonka käytöstä oli tehtävä matkan jälkeen tilitys opetusministeriölle. Vähennettyään matka-apurahasta matkustamis-, majoitus- ja materiaalikustannuksia 9.590 markkaa, lehtori palautti opetusministeriön tilille 1.874 markkaa.

Lääninoikeus katsoi, ettei lehtori ollut esittänyt Yhdysvaltoihin tehdyn opintomatkan aikana syntyneistä elantokustannuksista sellaista yksilöityä selvitystä, jonka perusteella hänellä olisi ollut oikeus vähentää veronalaisesta tulostaan osaakaan valtion virkamiesten työmatkojen ulkomaanpäivärahojen hinnoittelun mukaan vaatimistaan 5.000 markasta.

Esittelijän eriävä mielipide.

TVL 25 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.