Hämeen LO 22.4.1988 488/I

Kunnallisasia - Talousarvion velvoittavuus - Määrärahan käyttötarkoituksen muuttaminen - Kunnanhallituksen toimivalta

Kunnanhallitus oli yhden siivoojan irtisanouduttua toimestaan päättänyt valita siivoustoimintaa harjoittavan yhtiön sovittua korvausta vastaan suorittamaan siivoojalle määrätyn alueen siivouksen.

Kuntalainen on valittanut päätöksestä sillä perusteella, että kunnanhallitus oli ylittänyt toimivaltansa, koska talousarviossa ei ollut määrärahaa siivouspalvelujen ostamiseen.

Kunnanhallitus on selityksessään viitannut talousarvion hyväksymisen yhteydessä hyväksyttyihin talousarvion sitovuussäännöksiin, joiden mukaan kunnanhallituksella oli mahdollisuus päättää määrärahan siirrosta momentilta toiselle silloin, kun talousarvion luvun loppusumma ei ylity. Nyt oli kyseessä määrärahan siirto rakennuksia varten varatun talousarvion luvun sisällä siivoojien palkkausmomentilta momentille, joka oli osoitettu "muita huoneistomenoja" varten.

Lääninoikeus on katsonut, ettei momenttia "muita huoneistomenoja" ole talousarviossa tarkoitettu sellaiseksi, että siitä voidaan suorittaa siivouspalvelujen ostamisesta aiheutuvia kustannuksia. Kysymys ei ole määrärahan siirtämisestä talousarvion luvun loppusummaa ylittämättä, vaan määrärahan käyttötarkoituksen muuttamisesta. Asiasta päättäminen on kuulunut valtuustolle, ja kunnanhallituksen päätös on kumottu toimivallan ylittämisen vuoksi.

KunL 7 §
KunL 83 § 1 mom
KunL 139 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.