Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

301/2024

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Valtioneuvoston asetus Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahaston Suomen ohjelmasta 2021–2027 myönnettävästä tuesta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta

Säädöksen tyyppi
Asetus
Antopäivä
Julkaisupäivä
Suomen säädöskokoelma
Säädösteksti

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti

muutetaan Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahaston Suomen ohjelmasta 2021–2027 myönnettävästä tuesta annetun valtioneuvoston asetuksen ( 757/2022 ) 4 ja 5 § sekä

lisätään asetukseen uusi 13 a § seuraavasti:

4 §Tuen enimmäismäärä muissa kuin yleishyödyllisissä investointihankkeissa

Kalastuksen investointihankkeissa tuen määrä on enintään 40 prosenttia, vesiviljelyn investointihankkeissa enintään 30 prosenttia ja kalan jalostuksen ja tukkukaupan investointihankkeissa enintään 20 prosenttia investoinnin hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista. Tuki voi olla kuitenkin enintään 600 000 euroa hanketta kohden.

Poiketen siitä, mitä 1 momentissa säädetään, elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus voi korottaa tuen enimmäismäärää seuraavilla perusteilla:

1) 

hanke perustuu korkeakoulun, tiedelaitoksen tai tutkimusorganisaation sekä yrityksen yhteistyöhön;

2) 

hanke edistää merkittävästi vajaasti hyödynnettyjen kalalajien tai kalateollisuuden sivuvirtojen jalostamista elintarviketuotteiksi tai korkean lisäarvon tuotteiksi;

3) 

kyse on ympäristön tilaa tai eläinten terveyttä ja hyvinvointia edistävästä hankkeesta;

4) 

kyse on pienimuotoisen rannikko- tai sisävesikalastuksen hankkeesta.

Tuen enimmäismäärää voidaan korottaa yksittäisen hankkeen osalta enintään 10 prosenttiyksiköllä kullakin 2 momentissa tarkoitetulla perusteella kuitenkin siten, että yksittäisen hankkeen tuen enimmäismääräksi saa muodostua enintään 60 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista pienimuotoisessa rannikko- ja sisävesikalastuksessa ja enintään 50 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista muussa kalastuksessa sekä vesiviljelyssä, jalostuksessa ja tukkukaupassa. Tuki voi olla tällöin kuitenkin enintään 800 000 euroa hanketta kohden.

Tuen enimmäismäärä ei saa kuitenkaan ylittää 40 prosenttia Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahaston perustamisesta ja asetuksen (EU) 2017/1004 muuttamisesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2021/1139 17, 18 tai 19 artiklan nojalla tuetuissa toimissa.

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus voi lisäksi maa- ja metsätalousministeriötä kuultuaan päättää korkeamman tuen myöntämisestä sellaisiin erikseen määriteltyihin tarkoituksiin, joiden toteuttaminen on kalatalouden kehittämisen kannalta strategisesti tärkeää, mutta joita koskevat hankkeet eivät lähde liikkeelle alhaisemmalla tuella hankkeen korkeamman riskin tai käynnistysvaiheen korkeiden kustannusten johdosta taikka muusta vastaavasta syystä.

5 §Tuen enimmäismäärä hylkeiden kalataloudelle aiheuttamia vahinkoja ehkäisevissä hankkeissa

Poiketen siitä, mitä 3 ja 4 §:ssä säädetään, hylkeiden kalastukselle ja vesiviljelylle aiheuttamia vahinkoja ehkäisevissä hankkeissa elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus voi päättää korkeamman tuen myöntämisestä siten, että tuen määrä pienimuotoisissa rannikko- ja sisävesikalastushankkeissa on enintään 80 prosenttia ja vesiviljelyssä enintään 60 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista, jos kyse on pienestä tai keskisuuresta vesiviljely-yrityksestä. Tuki voi olla kuitenkin enintään 800 000 euroa hanketta kohden.

13 a §Kertakorvaus hyljekorvaushankkeissa

Ohjelmasta voidaan myöntää tukea hylkeiden kaupalliselle rannikkokalastukselle aiheuttamien vahinkojen korvaamiseen. Korvausta voidaan myöntää kalastuslain (379/2015) 88 §:ssä tarkoitetuille ryhmään I kuuluville kaupallisille kalastajille, jotka ovat omistamansa tai vuokraamansa rekisteröidyn ja merellä toimivan kalastusaluksen lisenssinhaltijoita.

Korvauksen laskentaperusteena ovat hakijan säädetyssä määräajassa viranomaisille tekemät saalisilmoitukset sekä Luonnonvarakeskuksen alueelliset kalan tuottajahintatilastot. Saaliin laskennallista arvoa laskettaessa ei huomioida trooli- ja nuottakalastussaaliita.

Kertakorvauksen määrä hyljekorvaushankkeissa on 15 prosenttia rannikkokalastussaaliin laskennallisesta arvosta, kuitenkin enintään 5 000 euroa. Jos tuen lopullinen määrä jäisi pienemmäksi kuin 750 euroa, tukea ei myönnetä. Jos saaliin laskennallinen arvo on yli 10 prosenttia korkeampi kuin kalastajan kirjanpidossa oman saaliin myynnistä ilmoitettu tulo ilman nuotta- ja troolisaalista, laskennan perusteena sovelletaan kirjanpidon myyntituloa. Hakemukseen on liitettävä selvitys muun kalastuksen kuin trooli- ja nuottakalastuksen myyntitulosta.

Kehittämis- ja hallintokeskus maksaa tuen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen päätöksen mukaisesti yhdessä erässä ilman erillistä maksatushakemusta.


Tämä asetus tulee voimaan 13 päivänä kesäkuuta 2024.

Helsingissä 6.6.2024

Maa- ja metsätalousministeriSari EssayahErityisasiantuntijaSaana Tarhanen

Sivun alkuun