Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

258/2024

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Maa- ja metsätalousministeriön asetus valmistuksen apuaineista elintarvikkeissa annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen muuttamisesta

Säädöksen tyyppi
Asetus
Antopäivä
Julkaisupäivä
Suomen säädöskokoelma
Säädösteksti

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti

muutetaan valmistuksen apuaineista elintarvikkeissa annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen ( 1020/2011 ) liitteessä oleva taulukko II ja III, sekä

lisätään liitteeseen uusi taulukko IV, seuraavasti:

Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä kesäkuuta 2024

EUVL L 25, 27.1.2023, s. 67

Helsingissä 14.5.2024

Maa- ja metsätalousministeriSari EssayahElintarvikeylitarkastajaAnna Lemström

Liite

II.Uuttoliuottimet, joita saa käyttää seuraavilla ehdoilla:

Uuttoliuotin

Käyttö

Enimmäismäärä elintarvikkeessa

Heksaani (1)

Rasvojen ja öljyjen valmistus tai fraktiointi sekä kaakaovoin valmistus

1 mg/kg rasvassa, öljyssä tai kaakaovoissa

Rasvattomien proteiinivalmisteiden ja rasvattomien jauhojen valmistus

10 mg/kg elintarvikkeessa, joka sisältää rasvatonta proteiinivalmistetta ja rasvatonta jauhoa

30 mg/kg kuluttajalle myyntivalmiissa, rasvattomassa soijatuotteessa

Rasvattomien viljan itujen valmistus

5 mg/kg rasvattomissa viljan iduissa

2-metyylioksolaani

Rasvojen ja öljyjen valmistus tai fraktiointi sekä kaakaovoin valmistus

1 mg/kg rasvassa, öljyssä tai kaakaovoissa

Rasvattomien proteiinivalmisteiden ja rasvattomien jauhojen valmistus

10 mg/kg elintarvikkeessa, joka sisältää rasvatonta proteiinivalmistetta ja rasvattomia jauhoja

30 mg/kg kuluttajalle myytävissä rasvattomissa soijatuotteissa

Rasvattomien viljan itujen valmistus

5 mg/kg rasvattomissa viljan iduissa

Metyyliasetaatti

Kofeiinin sekä ärsyttävien ja katkeran makuisten aineiden poistaminen kahvista ja teestä

20 mg/kg kahvissa ja teessä

Sokerin valmistaminen siirapista

1 mg/kg sokerissa

Etyylimetyyliketoni (2)

Rasvojen ja öljyjen fraktiointi

5 mg/kg rasvassa tai öljyssä

Kofeiinin sekä ärsyttävien ja katkeran makuisten aineiden poistaminen kahvista ja teestä

20 mg/kg kahvissa tai teessä

Dikloorimetaani

Kofeiinin sekä ärsyttävien ja katkeran makuisten aineiden poistaminen kahvista ja teestä

2 mg/kg paahdetussa kahvissa ja
5 mg/kg teessä

Metanoli

Kaikkiin elintarvikkeisiin

10 mg/kg

2-propanoli

Kaikkiin elintarvikkeisiin

10 mg/kg

Dimetyylieetteri

Rasvasta puhdistettujen eläinperäisten proteiinituotteiden valmistus, gelatiini 3 mukaan luettuna

0,009 mg/kg rasvasta puhdistetuissa eläinperusteisessä proteiinituotteissa, gelatiini mukaan luettuna

Kollageenin 4 ja kollageenin johdannaisten valmistus, gelatiinia lukuun ottamatta

3 mg/kg kollageenin ja kollageenin johdannaisissa, gelatiinia lukuun ottamatta

(1) Heksaanilla tarkoitetaan kaupallista valmistetta, joka koostuu ensisijassa asyklisistä tyydyttyneistä kuusihiilisistä molekyyleistä, jotka tislautuvat lämpötilavälillä 64 °C–70 °C. Heksaanin ja etyylimetyyliketonin käyttö yhdessä on kiellettyä.

(2) N-heksaanin pitoisuus tässä liuottimessa ei saa ylittää 50 mg/kg. Heksaanin ja etyylimetyyliketonin käyttö yhdessä on kiellettyä.

(3) Gelatiinilla tarkoitetaan luonnollista, liukoista ja hyytelöivää tai ei-hyytelöivää proteiinia, jota saadaan eläinten luista, vuodasta, nahasta ja jänteistä valmistetun kollageenin osittaisella hydrolyysilla asetuksen (EY) N:o 853/2004 asiaa koskevien vaatimusten mukaisesti.

(4) Kollageenilla tarkoitetaan proteiinipohjaista tuotetta, jota saadaan asetuksessa (EY) N:o 853/2004 säädettyjen asiaan kuuluvien vaatimusten mukaisesti valmistetuista eläinten luista, vuodasta, nahasta ja jänteistä.

III Uuttoliuottimet, joita saa käyttää seuraavilla ehdoilla:

Uuttoliuotin

Enimmäismäärät elintarvikkeessa oleville jäämille, jotka johtuvat uuttoliuottimien käytöstä luonnon aromilähteistä peräisin olevien aromiaineiden valmistuksessa

Dietyylieetteri

2 mg/kg

Heksaani (1)

1 mg/kg

2-metyylioksolaani

1 mg/kg

Sykloheksaani

1 mg/kg

Metyyliasetaatti

1 mg/kg

1-butanoli

1 mg/kg

2-butanoli

1 mg/kg

Etyylimetyyliketoni (1)

1 mg/kg

Dikloorimetaani

0,02 mg/kg

1-propanoli

1 mg/kg

1,1,1,2-tetrafluoroetaani

0,02 mg/kg

Metanoli

1,5 mg/kg

2-propanoli

1 mg/kg

(1) Heksaanin ja etyylimetyyliketonin käyttö yhdessä on kiellettyä.

IV. Uuttoliuottimien erityiset puhtausvaatimukset

2-metyylioksolaani

CAS-numero

96-47-9

Määritys

Vähintään 99,9 % (kuiva-aineesta)

Furaani

Enintään 50 mg/kg (kuiva-aineesta)

2-metyylifuraani

Enintään 500 mg/kg (kuiva-aineesta)

Etanoli

Enintään 450 mg/kg (kuiva-aineesta)

Sivun alkuun