40/2020

Helsingissä 16 päivänä tammikuuta 2020

Valtiovarainministeriön asetus Yliopistot ja yhteiskunta – Turun yliopisto 100 vuotta -juhlarahasta

Valtiovarainministeriön päätöksen mukaisesti säädetään metallirahasta annetun lain (216/1998) 1 §:n 2 momentin nojalla, sellaisena kuin se on laissa 378/2002:

1 §

Vuonna 2020 julkaistaan Yliopistot ja yhteiskunta – Turun yliopisto 100 vuotta -aiheinen 100 euron kultainen juhlaraha.

2 §

Juhlaraha on kultaseosta, jonka painosta 917 promillea on kultaa, 43 promillea kuparia ja 40 promillea hopeaa. Pitoisuudet saavat vaihdella enintään ± 10 promilleyksikköä.

3 §

Juhlarahan halkaisija on 22,0 mm ± 0,1 mm ja paino 5,65 g ± 0,10 g. Enintään 5 prosenttia rahoista saa poiketa halkaisijastaan enemmän kuin ±0,1 millimetriä. Rahoissa on kulutusreuna.

4 §

Juhlarahat lyödään erikoislyöntinä, jolloin rahoissa on peilikiiltoinen pohja. Kuviot ovat peilikiiltoisella pohjalla mattapintaisia.

Juhlarahoista voidaan numeroida 500 ensimmäistä kappaletta.

5 §

Juhlarahojen kuvat ja kirjoitukset laakapinnoilla on sijoitettu siten, että rahoja kirjan lehden tavoin käännettäessä kumpikin puoli on oikein päin.

Rahoissa on ne suunnitelleen taiteilijan sukunimen alkukirjain N sekä Liettuan rahapajan tunnus.

6 §

Juhlarahat ovat seuraavan selitelmän ja kuvan mukaiset.

Rahojen tunnuspuolen keskellä on abstrakti kohokuvamuoto. Vuosiluku 1920 on kohokuvamuodon keskiössä. Kohokuvamuodon vertikaaliset, horisontaaliset ja diagonaaliset säteet kurottavat kohti rahan reunaa.

Rahojen arvopuolella on ruudukkomainen verkko, joka rakentuu vertikaali-, horisontaali- ja diagonaaliviivoista sekä pienistä ympyrämuodoista viivojen yhtymäkohdissa. Teksti SUOMI FINLAND on rahan kehällä keskellä alhaalla. Arvomerkintä 100 € on rahan kehällä vasemmalla. Vuosiluku 2020 on rahan yläosassa keskellä. Liettuan rahapajan tunnus on rahan kehällä keskellä ylhäällä. Taiteilijan sukunimen alkukirjan N on rahan keskiosassa oikealla.

7 §

Tämä asetus tulee voimaan 21 päivänä tammikuuta 2020.

Helsingissä 16 päivänä tammikuuta 2020

Valtiovarainministeri
Katri Kulmuni

Avustava lakimies
Anni Salo

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.