Valtioneuvoston asetus esitutkinnasta, pakkokeinoista ja salaisesta tiedonhankinnasta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta
- Säädöksen tyyppi
- Asetus
- Antopäivä
- Julkaisupäivä
- Suomen säädöskokoelma
- Säädösteksti
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti
muutetaan esitutkinnasta, pakkokeinoista ja salaisesta tiedonhankinnasta annetun valtioneuvoston asetuksen ( 122/2014 ) 3 luvun 9, 11 §:n 3 momentti ja 22 §, sellaisena kuin niistä on 22 § asetuksessa 851/2018, seuraavasti:
3 lukuSalaiset pakkokeinot ja salaiset tiedonhankintakeinot
9 §Poliisin peitetoiminnan järjestäminen
Peitetoiminnan toteuttaa keskusrikospoliisi tai suojelupoliisi. Yksinomaan tietoverkossa tapahtuvan peitetoiminnan voi toteuttaa myös poliisilaitos.
Keskusrikospoliisin päällikkö, suojelupoliisin päällikkö ja poliisilaitoksen päällikkö määräävät kukin yksikössään peitetoiminnan toteuttamisesta vastaavan salaiseen tiedonhankintaan erityisesti koulutetun pidättämiseen oikeutetun poliisimiehen.
Peitetoimintaa suorittamaan voidaan määrätä vain sisäministeriön tai Poliisihallituksen hyväksymän koulutuksen suorittanut poliisimies, joka on tehtävään vapaaehtoinen, henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan sopiva ja jolla on tehtävän edellyttämä poliisitoiminnan tuntemus.
Poliisihallitus antaa tarkemmat määräykset peitetoimintaa toteuttavien alaistensa poliisiyksiköiden välisestä yhteistyöstä ja vastuunjaosta.
11 §Poliisin toteuttaman valeoston järjestäminen
Valeostoja suorittamaan voidaan määrätä vain sisäministeriön tai Poliisihallituksen hyväksymän koulutuksen suorittanut poliisimies, joka on tehtävään vapaaehtoinen, henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan sopiva ja jolla on tehtävän edellyttämä poliisitoiminnan tuntemus.
22 §Salaisista pakkokeinoista ja salaisista tiedonhankintakeinoista laadittavat selvitykset
Esitutkintaviranomaisen on laadittava vuosittain selvitys pakkokeinolain 10 luvussa tarkoitettujen salaisten pakkokeinojen ja niiden suojaamisen käytöstä ja valvonnasta.
Esitutkintaviranomaisen ja suojelupoliisin on laadittava vuosittain selvitys poliisilain 5 luvussa tarkoitettujen salaisten tiedonhankintakeinojen ja niiden suojaamisen käytöstä ja valvonnasta.
Poliisia ja Rajavartiolaitosta koskevat selvitykset on toimitettava sisäministeriölle, Tullia koskeva selvitys valtiovarainministeriölle ja Puolustusvoimia koskeva selvitys puolustusministeriölle vuosittain. Ministeriöiden on toimitettava salaisten pakkokeinojen sekä salaisten tiedonhankintakeinojen ja niiden suojaamisen käytöstä ja valvonnasta kertomukset eduskunnan oikeusasiamiehelle vuosittain maaliskuun 15 päivään mennessä.
Tässä pykälässä tarkoitetuissa selvityksissä on mainittava tiedonhankintamenetelmittäin:
salaisia pakkokeinoja ja salaisia tiedonhankintakeinoja koskevien päätösten lukumäärä;
salaisia pakkokeinoja ja salaisia tiedonhankintakeinoja koskevien päätösten perusteina olleet rikokset;
salaisen pakkokeinon tai salaisen tiedonhankintakeinon kohteeksi joutuneiden henkilöiden lukumäärä;
asunnossa tapahtunut peitetoiminta;
asunnossa tapahtunut valeostotoiminta;
tietolähteen rekisteröintiä koskevien päätösten lukumäärä;
arvio toiminnan merkityksellisyydestä;
salaisen pakkokeinon käytöstä ja salaisen tiedonhankintakeinon käytöstä ilmoittaminen;
kuuntelukieltojen alainen kuuntelu;
ylimääräisen tiedon käyttäminen;
toiminnan yhteydessä havaitut ongelmat, kehittämistarpeet ja muut merkittävät seikat.
Tässä pykälässä tarkoitetuissa selvityksissä on myös mainittava harhauttavien tai peiteltyjen rekisterimerkintöjen ja väärien asiakirjojen määrä ja laji tiedonhankintamenetelmittäin.
Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä kesäkuuta 2019.
Helsingissä 29 päivänä toukokuuta 2019
SisäministeriKai MykkänenLainsäädäntöneuvosMarko Meriniemi