Maa- ja metsätalousministeriön asetus nautojen EHEC-tutkimuksista teurastamossa ja pitopaikassa annetun asetuksen muuttamisesta
- Säädöksen tyyppi
- Asetus
- Antopäivä
- Julkaisupäivä
- Ajantasaistettu säädös
- 1454/2014
- Suomen säädöskokoelma
- Säädösteksti
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti
kumotaan EHEC-tutkimuksista teurastamossa ja pitopaikassa annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen (24/EEO/2006) 7 §, sekä
muutetaan 2 §, 5 §, liitteen 1 1.1 ja 1.3 kohta sekä liitteen 2 2.2 kohta seuraavasti:
2 §Määritelmät
Tässä asetuksessa tarkoitetaan:
pienteurastamolla laitosten elintarvikehygieniasta annetun asetuksen (795/2014) 3 §:n 2 momentin 12 kohdan mukaista teurastamoa;
pitopaikalla eläintunnistusjärjestelmästä annetun lain (238/2010) 5 §:n 9 kohdan mukaista pitopaikkaa, jossa pidetään teurastettavaksi toimitettavia eläimiä, ei kuitenkaan pienteurastamoita eikä elintarvikelain (23/2006) 6 §:n 22 ja 23 kohtien mukaisia teurastamoita; sekä
EHEC-bakteerilla E.coli O157-bakteeria, jolla on shigatoksiinin (Stx I ja/tai Stx II) muodostamiseen tarvittavat geenit ja bakteerin kiinnittymiseen vaikuttava geeni (eae) sekä non-O157 EHEC-kantoja, joiden on todettu aiheuttavan ihmisten sairastumisia.
5 §Kunnaneläinlääkärin käynti pitopaikassa, jonka naudassa on todettu EHEC-bakteeri
Saatuaan 4 §:ssä mainitun ilmoituksen naudassa todetusta EHEC-bakteerista kunnaneläinlääkärin on suoritettava ilman erillistä määräystä näytteenotto EHEC-bakteerin varalta naudan teuraaksi lähettäneessä pitopaikassa ja otettava näytteeksi tuotantoympäristönäytteitä. Tuotantoympäristöstä on otettava näytteet liitteen 2 2.2 kohdan mukaisesti. Näytteet on toimitettava tutkittavaksi Elintarviketurvallisuusvirastoon. Näytteenottoa ei tarvitse suorittaa jos vastaavasta näytteenotosta on kulunut vähemmän kuin kolme vuotta.
Jos yhdestä tai useammasta pitopaikassa otetusta tuotantoympäristönäytteestä todetaan EHEC-bakteeri, kunnaneläinlääkärin on suoritettava pitopaikassa toinen näytteenotto.
Toinen näytteenotto tehdään 2—3 kuukauden sisällä ensimmäisestä näytteenotosta. Näytteet on otettava liitteen 2 2.2 kohdan mukaisesti ja näytteet toimitetaan tutkittavaksi eläintautilain (441/2013) 81 §:n mukaiseen laboratorioon.
Tämä asetus tulee voimaan 5 päivänä tammikuuta 2015.
Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 2014
Maa- ja metsätalousministeriPetteri OrpoEläinlääkintöneuvosMarjatta Rahkio
Liite 1
EHEC-NÄYTTEENOTTO TEURASTAMOSSA JA PIENTEURASTAMOSSA
1.1. Näytteiden lukumäärä ja näytteenottotiheys
Teurastetuista naudoista on otettava vuosittain koko maassa vähintään 600 näytettä EHEC-bakteerin tutkimista varten.
Elintarviketurvallisuusviraston on laadittava vuosittain teurastamoita koskeva näytteenottosuunnitelma EHEC-seurantaa varten. Suunnitelmassa ilmoitetaan teurastusmääriin perustuva näytteiden määrä teurastamokohtaisesti. Teurastamossa on otettava näytteitä näytteenottosuunnitelman mukaisesti. Näytteenoton on oltava satunnaista ja jakauduttava mahdollisimman tasaisesti koko vuoden ajalle.
Pienteurastamossa on otettava vähintään kaksi näytettä vuodessa. Jos pienteurastamo teurastaa alle 100 nautaa vuodessa, näytteitä ei tarvitse ottaa.
1.3Näytteiden tutkiminen
Näytteiden tutkiminen on aloitettava pääsääntöisesti 48 tunnin kuluessa näytteenotosta.
Perjantaina otettujen näytteiden tutkiminen voidaan kuitenkin aloittaa vasta maanantaina, jos näytteet säilytetään jäähdytettyinä. Tutkittava näytemäärä on 10 g.
Hyväksyttäviä menetelmiä ovat SFS-EN/ISO 16654 ja NMKL 164. Vaihtoehtoiset määritysmenetelmät ovat sallittuja, jos ne on validoitu uloste- ja tuotantoympäristönäytteille näitä menetelmiä vasten standardissa SFS-EN/ISO 16140 esitetyn protokollan tai muun samanlaisen kansainvälisesti hyväksytyn protokollan mukaisesti ja sertifioitu kolmannen osapuolen toimesta
Liite 2
EHEC-NÄYTTEENOTTO NAUTOJEN PITOPAIKASSA
2.2.Tuotantoympäristönäytteet
Pitopaikassa otetaan pintapuhtausnäytteitä ympäristön saastuneisuusasteen ja nautoihin kohdistuvan tartuntapaineen selvittämiseksi. Pintapuhtausnäytteitä otetaan erityisesti juomakupeista, ruokintapöydiltä ja -astioista sekä tarvittaessa myös rehuvarastosta ja rehunjakolaitteista. Pintapuhtausnäytteiden määrä on esitetty Taulukossa 2.
Pintapuhtausnäytteiden ottamiseen soveltuvat steriloidut, puskuroidulla peptonivedellä tai fysiologisella NaCl-liuoksella kostutetut noin 5 x 5 cm:n kokoiset vaahtomuovikuutiot tai sideharsotaitokset.
Pintapuhtausnäytteisiin merkitään vedenkestävällä merkintäkynällä näytteen järjestysnumero.
Näytteet pakataan muovipussiin ja jäähdytetään mahdollisimman nopeasti 4 ± 2 °C lämpötilaan.
Näytteitä ei saa pakastaa.
Taulukko 2. Pintapuhtausnäytteiden määrä
Nautojen lukumäärä pitopaikassa | Tutkittavien pintapuhtausnäytteiden määrä |
1—199 | 10—14 |
200—499 | 19 |
500—999 | 29 |
1000 tai enemmän | 39 |
Kun näytteet otetaan 6 § perusteella, uloste- ja pintapuhtausnäytteiden yhteisnäytemäärä ei saa olla yli 50, ellei Elintarviketurvallisuusviraston kanssa toisin sovita