Sosiaali- ja terveysministeriön asetus vakuutusyhdistyksen oikaistun vakavaraisuuspääoman rajojen, tasoitusmäärän ja sen rajojen laskennasta sekä laskennan laskuperusteista
- Säädöksen tyyppi
- Asetus
- Antopäivä
- Julkaisupäivä
- Suomen säädöskokoelma
- Säädösteksti
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen mukaisesti säädetään vakuutusyhdistyslain (1250/1987) 10 luvun 3 §:n 5 momentin ja 10 a luvun 12 §:n nojalla, sellaisina kuin ne ovat laissa 1231/2009:
1 §Yksittäisestä vahinkotapahtumasta johtuvan pääomavaatimuksen laskeminen
Sen vakuutusliikkeen osalta, jota yhdistys ei ole turvannut kokonaisylivahinkojälleenvakuutuksella, yhdistyksen on laskettava yksittäisestä vahinkotapahtumasta johtuva pääomavaatimus. Tämän vaatimuksen laskemista varten yhdistyksen on määriteltävä suurin yksittäinen yhdistyksen vastuulle jäävä korvausmäärä ottaen huomioon suurimmat realistisesti ajateltavissa olevat vahingot.
Kun lasketaan yksittäisestä vahinkotapahtumasta johtuvaa pääomavaatimusta, otetaan huomioon vakuutuslajien välinen riippuvuus.
2 §Oikaistun vakavaraisuuspääoman vähimmäismäärän laskeminen
Oikaistun vakavaraisuuspääoman vähimmäismäärä lasketaan liitteen 1 kaavalla (1), (2) tai (3) yhdistyksen jälleenvakuutustavasta riippuen. Vakuutustekniset riskit otetaan huomioon kaavoissa esitetyllä tavalla.
3 §Tasoitusmäärän yläraja
Tasoitusmäärän yläraja lasketaan liitteen 1 kaavalla (4).
4 §Tasoitusmäärän tavoiterajan laskenta
Tasoitusmäärän tavoiteraja lasketaan liitteen 1 kaavalla (5).
5 §Tasoitusmäärän normaalimäärän laskenta
Tasoitusmäärä normaalimäärä lasketaan liitteen 1 kaavalla (6).
6 §Tasoitusmäärästä tulokseen purettavan määrän laskenta
Tasoitusmäärästä tulokseen purettava määrä lasketaan liitteen 1 kaavalla (7).
7 §Tasoitusmäärän laskenta
Tasoitusmäärä saadaan 5 §:n mukaisen tasoitusmäärän normaalimäärän ja 6 §:n mukaisen tasoitusmäärästä tulokseen purettavan määrän erotuksena.
8 §Laskelmien tekeminen keskellä vuotta
Vakuutusteknisistä riskeistä johtuvana pääomavaatimuksena ja yksittäisestä vahinkotapahtumasta johtuvana pääomavaatimuksena voidaan käyttää edellisen vuoden lopun mukaisia arvoja silloin, kun uusi laskelma johtaisi todennäköisesti samaa suuruusluokkaa olevaan lopputulokseen. Jos vakuutusliikkeessä on kuitenkin tapahtunut edellisen vuoden lopun jälkeen muutoksia, jotka oleellisesti vaikuttavat pääomavaatimusten suuruuteen, nämä tulee arvioida uudelleen. Samoin on meneteltävä, jos on perusteltua syytä olettaa, että oikaistu vakavaraisuuspääoma on vähimmäismäärän alapuolella.
Tasoitusvastuun yläraja tulee arvioida uudelleen siinä tapauksessa, että se todennäköisesti poikkeaa oleellisesti edellisen tilinpäätöksen mukaisesta arvosta ja että sillä on vaikutusta tasoitusmäärän suuruuteen.
Tehtäessä laskelmia 1 ja 2 momentissa tarkoitetuissa tapauksissa käytetään laskelmissa maksutuottona ja liikekuluina arvioita koko vuoden maksutuotoista ja liikekuluista.
9 §Laskuperusteet
Yhdistyksen oikaistun vakavaraisuuspääoman rajojen, tasoitusmäärän ja sen rajojen laskennan laskuperusteissa on esitettävä:
vakion a arvo, jos se poikkeaa liitteessä 1 vakiolle a oletuksena annetusta arvosta;
parametrin γ 1 arvo, jos se poikkeaa liitteessä 1 parametrille γ 1 oletuksena annetusta arvosta;
vakuutusyhdistyslain (1250/1987) 10 a luvun 13 §:ssä tarkoitetut menettelyt, jos ne poikkeavat tässä asetuksessa säädetyistä menettelyistä;
liitteessä 1 esitetyistä menettelyistä poikkeavat menettelyt.
Muissa kuin 1 momentissa tarkoitetuissa tilanteissa laskuperustetta ei tarvita.
Edellä 1 momentin 2 kohdassa tarkoitetun parametrin γ 1 arvo voi poiketa liitteessä 1 esitetystä oletusarvosta vain, jos vakuutusyhdistys on tehnyt asiasta perustellun hakemuksen Finanssivalvonnalle ja Finanssivalvonta on hakemuksen hyväksynyt. Hakemuksen perusteluissa on esitettävä arvio yhdistyksen vakavaraisuusaseman ja vakuutusliikkeen ennakoidusta kehityksestä tulevina vuosina sekä selvitys tasoitusmäärän muutoksen vaikutuksesta vakuutusmaksuihin.
10 §Tilinpäätösasiakirjat
Yhdistyksen tulee liittää tilinpäätösasiakirjoihin selvitys tasoitusmäärän ja oikaistun vakavaraisuuspääoman sekä niiden rajojen laskennasta. Selvityksestä on käytävä yksityiskohtaisesti ilmi, että oikaistu vakavaraisuuspääoma täyttää sille asetetut vaatimukset ja että tasoitusmäärä on sille vakuutusyhdistyslain 10 luvun 3 §:n 3 momentin mukaisesti lasketun alarajan ja tämän asetuksen 3 §:n mukaisesti lasketun ylärajan välissä.
Edellä 1 momentissa tarkoitetussa selvityksessä on esitettävä riittävän selkeästi ja riittävällä tarkkuudella tämän asetuksen mukaisten yhdistyskohtaisten tekijöiden ja muuttujien laskenta.
11 §Voimaantulo
Tämä asetus tulee voimaan 21 päivänä marraskuuta 2011.
Tällä asetuksella kumotaan vakuutusyhdistyksen oikaistun vakavaraisuuspääoman rajojen, tasoitusmäärän ja sen rajojen laskennasta sekä laskennan laskuperusteista annettu sosiaali- ja terveysministeriön asetus (1849/2009).
Helsingissä 8 päivänä marraskuuta 2011
Sosiaali- ja terveysministeriPaula RisikkoYlimatemaatikkoPertti Pulkkinen