167/2007

Annettu Helsingissä 14 päivänä helmikuuta 2007

Sisäasiainministeriön asetus poliisin virkapuvusta annetun sisäasiainministeriön asetuksen muuttamisesta

Sisäasiainministeriön päätöksen mukaisesti

muutetaan poliisin virkapuvusta 30 päivänä elokuuta 2002 annetun sisäasiainministeriön asetuksen (767/2002) 2 §:n 1 momentti, 6 §:n 3 ja 5 momentti, 7 §, 8 §:n 2 momentin 4 kohta, 9 §, 11 §:n 2 ja 3 momentti sekä 14 §:n 1 ja 2 momentti sellaisena kuin niistä on 8 §:n 2 momentti osittain muutettuna asetuksella 792/2002, sekä

lisätään 2 §:ään uusi 2 momentti seuraavasti:

2 §
Virka-asusteet

Virkapukuun kuuluvat seuraavat vaatteet:

- päällystakki ja irtovuori

- virkatakki

- vierailutakki

- virkahousut

- virkahame

- naisten virkaliivi

- raskausajan virkaliivi ja -housut

- kenttähaalari

- kesäkenttähaalari

- kenttäpusero

- kenttähousut

- kenttähousut, kesämalli

- toppatakki

- toppahousut

- virkapaita, lyhyt- ja pitkähihainen

- pikeepaita, lyhyt- ja pitkähihainen

- villapusero ja kauluri

- kenttäpipo

- turkislakki

- lippalakki, kesä- ja talvimalli

- palveluslakki

- virkalakki

- sadeasu

- varsikengät

- työkäsineet

- virka-asemaa osoittavat tunnukset ja nimilaatta.

Sisäasiainministeriö määrää erikseen mitkä virka-asusteista ovat suojavaatteita ja kustannetaan valtion varoin.

6 §
Vartijan virkapuku

Kenttähaalarin, kesäkenttähaalarin, kenttäpuseron, toppatakin, virkapaidan, pikeepaidan ja villapuseron hihoissa on poliisin tunnuskuvalla varustetut hihamerkit, joiden alapuolella on laatta, jossa lukee VARTIJA - VÄKTARE. Lisäksi vartijan virkavaatteissa on oikean rintataskun yläpuolella poliisimerkin tilalla vastaavanlainen laatta.


Vartijan kenttäpuseron selässä on painettuna teksti VARTIJA.


2 luku

Virkapuvussa käytettävä virka-asemaa osoittavat tunnukset ja muut merkit

7 §
Kenttähaalarin, kesäkenttähaalarin, kenttäpuseron, toppatakin sekä virka- ja vierailutakin kaulusmerkit

Kenttähaalarin, kesäkenttähaalarin, kenttäpuseron, toppatakin sekä virka- ja vierailutakin kauluksissa on pohjalaatalla 30 mm:n korkuiset poliisin tunnukset, joiden alaosaa ympäröi tammenlehväseppele. Tunnus ja seppele on päällystöllä hopealangalla ja muilla vaaleanharmaalla silkkilangalla ommeltu. Pohjalaatta on viisikulmainen, korkeudeltaan 50 mm. Poliisin ylijohtoon kuuluvilla poliisimiehillä pohjalaatan väri on helmenharmaa, poliisin lääninjohtoon kuuluvilla poliisimiehillä musta, poliisioppilaitosten poliisimiehillä vihreä ja muilla poliisimiehillä kirkkaansininen. Päällystön pohjalaattaa ympäröi noin 2 mm:n levyinen punos, joka on poliisiylijohtajalla, poliisijohtajalla, poliisiylitarkastajalla, poliisiylitarkastaja, koulutuspäälliköllä, lääninpoliisijohtajalla, lääninpoliisiylitarkastajalla, liikkuvan poliisin päälliköllä sekä poliisipäälliköllä ja nimismiehellä hopeanvärinen ja muilla sininen.

Juhlatakissa on brodeerattu hopeanharmaa 35 mm korkea tammenlehvien ympäröimä poliisin virallinen tunnuskuva.

8 §
Virka-, vierailu- ja juhlatakissa käytettävät virka-asemaa osoittavat merkit

Kaluunoita on:


4) poliisiylitarkastajalla, poliisiylitarkastaja, koulutuspäälliköllä, lääninpoliisiylitarkastajalla, Helsingin kihlakunnan apulaispoliisipäälliköllä ja valtakunnallisen yksikön apulaispäälliköllä alinna yksi 40 mm:n levyinen tammenlehväkaluuna ja sen yläpuolella yksi 10 mm:n levyinen tammenlehväkaluuna;


9 §
Kenttähaalarissa, kesäkenttähaalarissa, kenttäpuserossa, toppatakissa, virkapaidassa, pikeepaidassa, villapuserossa ja naisten liivissä käytettävät merkit

Kenttähaalarin, kesäkenttähaalarin, kenttäpuseron, toppatakin, virkapaidan, pikeepaidan, villapuseron ja naisten liivin olkalaatoissa ovat virka-asemaa osoittavat kaluunanauhat ilman kirkkaansinistä pohjalaattaa. Ylikonstaapelin ja vanhemman konstaapelin olkalaatoissa käytetään 5 mm leveitä hopeanharmaalla langalla brodeerattuja kaluunoita. Päällystöllä on virka-asemaa osoittavien merkkien yläpuolella 35 mm:n pituiset hopeanväriset olkaleijonat ja alipäällystöllä sekä miehistöllä palvelusvaatteissa hopeanväriset poliisin tunnuskuvat.

Hihoissa suoraan olkapään suunnassa noin 55 mm olkapään alapuolella on vaaleanharmaalla silkkilangalla ommeltu poliisin tunnuskuva kirkkaansinisellä pohjalla. Pohjalaatan korkeus on 110 mm ja leveys 70 mm.

11 §
Juhlalakin merkit

Poliisiylijohtajalla, poliisijohtajalla, lääninpoliisijohtajalla, keskusrikospoliisin, suojelupoliisin ja liikkuvan poliisin päälliköllä sekä Helsingin kihlakunnan poliisipäälliköllä on lakin lipan ylä- ja alareunassa hopealangasta punottu 12 mm leveä tammenlehväaiheinen lippakoriste. Poliisiylitarkastajalla, poliisiylitarkastaja, koulutuspäälliköllä ja lääninpoliisiylitarkastajalla on samanlainen koriste lipan alareunassa.

Poliisiylijohtajalla, poliisijohtajalla, poliisiylitarkastajalla, poliisiylitarkastaja, koulutuspäälliköllä, läänin poliisijohtajalla, lääninpoliisiylitarkastajalla, poliisitarkastajalla, poliisipäälliköllä ja apulaispoliisipäälliköllä, nimismiehellä, keskusrikospoliisin, suojelupoliisin ja liikkuvan poliisin päälliköllä ja apulaispäälliköllä, liikennepoliisitarkastajalla ja liikkuvan poliisin hallintopäälliköllä, sisäasiainministeriön poliisiosaston ylikomisariolla ja komisariolla, lääninylikomisariolla, ylikomisariolla sekä lääninkomisariolla on lakissa kaksi kahdella pienikokoisella vaakunanapilla kiinnitettyä, 4 mm:n paksuisesta valkoisesta silkkipunoksesta valmistettua leukanauhaa. Komisariolla on yksi 5 mm:n paksuinen valkoisesta silkkipunoksesta valmistettu leukanauha.


14 §
Muut tunnukset

Kenttähaalarissa, kesäkenttähaalarissa, kenttäpuserossa, toppatakissa ja virkapaidassa on oikean rintataskun yläpuolella ja pikeepaidassa, villapuserossa ja naisten liivissä oikealla puolella sinisellä 82 mm leveällä ja 42 mm korkealla kangaslaatalla vaalea teksti: POLIISI – POLIS.

Kenttähaalarin, kesäkenttähaalarin, kenttäpuseron, toppatakin ja virkapaidan oikean rintataskun yläpuolella kohdistettuna keskikohdalle tai rintataskun kannessa sekä villapuserossa, pikeepaidassa ja naisten liivissä oikealla puolella vähintään 80 mm leveä ja vähintään 25 mm korkea sininen nimilaatta, jossa on vaalealla tekstillä ainakin poliisimiehen sukunimi.Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä maaliskuuta 2007.

Ennen asetuksen voimaantuloa voidaan ryhtyä sen täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin.

Helsingissä 14 päivänä helmikuuta 2007

Sisäasiainministeri
Kari Rajamäki

Poliisijohtaja
Jorma Toivanen

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.