366/2003

Annettu Helsingissä 16 päivänä toukokuuta 2003

Tasavallan presidentin asetus Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun ansiorististä ja ansiomitalista

Tasavallan presidentin päätöksen mukaisesti, joka on tehty kulttuuriministerin esittelystä, säädetään julkisen arvonannon osoituksista 23 päivänä joulukuuta 1999 annetun lain (1215/1999) 2 §:n 1 momentin nojalla:

1 §

Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun ansiomerkkejä ovat suuri ansioristi, kultainen ansioristi, ansioristi, ansiomitali kullatuin ristein ja ansiomitali.

Ansioristin ja -mitalin ohella annetaan omistuskirja.

Esityksiä ansiomerkin myöntämiseksi voivat tehdä valtakunnalliset liikuntajärjestöt ja alueelliset liikuntaneuvostot.

2 §

Ansiomerkit myönnetään tunnustukseksi Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun hyväksi tehdystä työstä. Suuren ansioristin antaa tasavallan presidentti. Muut ansiomerkit myöntää opetusministeriö.

Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun suuri ansioristi annetaan tunnustukseksi erityisen ansiokkaasta Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun hyväksi tehdystä työstä. Sen voi saada vain Suomen kansalainen ja enintään 12 samanaikaisesti elävää henkilöä.

Ansioristi kultaisena annetaan erityisen suurista ansioista valtakunnallisen liikuntatoiminnan hyväksi tehdystä työstä ja ansioristi pitkäaikaisesta erityisen ansiokkaasta toiminnasta Suomen liikunta-kulttuurin ja urheilun hyväksi.

Ansiomitali kullatuin ristein annetaan huomattavasta lääni- ja aluetasolla liikuntakulttuurin hyväksi tehdystä työstä.

Ansiomitali annetaan ensisijaisesti kunta- ja seuratasolla liikuntakulttuurin hyväksi tehdystä työstä, joka on jatkunut vähintään kymmenen vuotta.

3 §

Ulkomaalaiselle voidaan antaa ansioristi valtioiden välisen liikunta- ja urheiluyhteistyön edistämiseksi valtiollisella tasolla tehdystä työstä.

Ulkomaalaiselle voidaan antaa ansiomitali urheilujärjestöjen välisen yhteistyön edistämiseksi tehdystä työstä.

4 §

Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun suuri ansioristi on tasakylkinen risti, joka on läpimitaltaan 56 millimetriä. Ristin sakaroiden perusväri on sininen, mutta sinistä väriä ympäröivät 2 millimetrin levyiset valkoiset juovat. Ristin sakaroiden välissä on hopean värinen sompa, jonka halkaisija on 34 millimetriä, sekä keskustassa halkaisijaltaan 26 millimetrin suuruisen öljypuunlehtiseppeleen keskellä valkoisella pohjalla palloa kohottavat kädet.

Ristin takasivulla on ympyränmuotoinen laatta, läpimitaltaan 24 millimetriä, jonka keskellä on valkoisella pohjalla heraldista ruusua kiertävä kirjoitus "Liikunta - Urheilu". Ristin yläpuolella on nauhan kiinnitystä varten tyylitelty kahdeksankulmainen öljypuunlehtiseppele, jonka leveys on 28 millimetriä ja korkeus 18 millimetriä. Ristin kaikki metalliosat, paitsi sompa, ovat kullanväriset.

5 §

Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun ansioristi on samanlainen kuin suuri ansioristi, mutta sen halkaisija on 40 millimetriä ja muut osat samassa suhteessa pienemmät, paitsi nauhan seppele, joka on yhtä suuri kuin suuressa ansioristissä. Ansioristi on hopeanvärinen. Kultaisen ansioristin risti on kullanvärinen.

6 §

Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun ansiomitalin halkaisija on 32 millimetriä. Mitalin etusivulla on kohokuvana ansioristi ja takasivulla öljypuunlehtiseppeleen sisällä heraldista ruusua kiertävä kirjoitus "Liikunta - Urheilu". Ansiomitali on hopeanvärinen. Ansiomitalissa kullatuin ristein on etusivun risti kullanvärinen.

7 §

Opetusministeriö pitää luetteloa myönnetyistä ansiomerkeistä.

Ansiorististä voidaan periä sen saajalta tai ehdottajalta ristin hankkimisesta aiheutuneet kulut. Ansiomitalit annetaan maksutta.

8 §

Opetusministeriö voi antaa tarkempia ohjeita tämän asetuksen soveltamisesta.

9 §

Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä kesäkuuta 2003.

Tällä asetuksella kumotaan:

1) Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun ansiorististä ja ansiomitalista 29 päivänä kesäkuuta 1983 annettu asetus (665/1983) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen; sekä

2) Suomen olympialaisesta ansiorististä ja ansiomitalista 21 päivänä heinäkuuta 1951 annettu asetus (430/1951).

Edellä 2 momentin 2 kohdassa kumotun asetuksen nojalla annetut määräykset ansioristin ja ansiomitalin käyttämisestä jäävät kuitenkin edelleen voimaan, jollei toisin määrätä.

Ennen tämän asetuksen voimaantuloa voidaan ryhtyä sen täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin.

Helsingissä 16 päivänä toukokuuta 2003

Tasavallan Presidentti
TARJA HALONEN

Kulttuuriministeri
Tanja Karpela

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.