917/2002

Annettu Helsingissä 30 päivänä lokakuuta 2002

Kauppa- ja teollisuusministeriön asetus vitamiinien ja eräiden muiden aineiden lisäämisestä elintarvikkeisiin

Kauppa- ja teollisuusministeriön päätöksen mukaisesti säädetään 17 päivänä maaliskuuta 1995 annetun elintarvikelain (361/1995) 48 §:n nojalla:

1 §
Asetuksen soveltamisala

Sen lisäksi mitä vitamiinien ja eräiden muiden aineiden lisäämisestä elintarvikkeisiin 14 päivänä huhtikuuta 1972 annetussa asetuksessa (281/1972) säädetään, noudatetaan tämän asetuksen säännöksiä.

Tämä asetus ei koske erityisruokavaliovalmisteryhmiä, joiden ravintoainesisällöstä on annettu tarkempia määräyksiä.

2 §
Ravintoainesisällön vakiointi

Vitamiinin tai kivennäisaineen lisääminen tavanomaiseen elintarvikkeeseen on sallittua, jos lisätty määrä on sellainen, että se korvaa vain valmistuksessa aiheutuneen hävikin tai tasaa valmistusaineessa luontaisesti esiintyvän vaihtelun.

3 §
Yleiset lisäämisluvat

Vitamiinien ja eräiden muiden aineiden lisääminen seuraaviin elintarvikkeisiin on sallittua liitteessä mainituilla ehdoilla:

1) C-vitamiinin lisääminen täysmehuun, mehuun, nektariin ja vastaaviin tiivisteisiin, marja- ja hedelmäpohjaisiin jälkiruokiin, perunasosevalmisteisiin sekä pastilleihin ja purukumiin,

2) kalsiumin lisääminen täysmehuun, mehuun, nektariin ja vastaaviin tiivisteisiin,

3) raudan ja B-ryhmän vitamiinien lisääminen aamiaisviljavalmisteisiin,

4) jodin lisääminen ruokasuolaan ja ruokasuolavalmisteisiin,

5) A-vitamiinin tai beta-karoteenin sekä D-vitamiinin lisääminen neuvoston asetuksen (EY) nro 2991/94 tarkoittamiin levitettäviin ravintorasvoihin,

6) D-vitamiinin lisääminen maitoon ja nestemäisiin maitovalmisteisiin sekä

7) kalsiumin ja D-vitamiinin lisääminen laktoosittomiin maito-, soija- tai viljapohjaisiin nestemäisiin valmisteisiin.

4 §
Lisäämisestä ilmoittaminen pakkaus- merkinnöissä

Edellä 3 §:ssä mainitun elintarvikkeen pakkauksessa on vitamiinin tai muun ravintoaineen lisäämisestä tehtävä selkeä merkintä. Erillistä merkintää ei saa tehdä 2 §:ssä tarkoitetusta vakioinnista.

Lisätyn ravintoaineen määrä ilmoitetaan sen suuruisena kuin se on vähintään pakkaukseen merkittynä viimeisenä käyttöpäivänä tai parasta ennen -päiväyksen ilmoittamana päivämääränä.

Lisäksi on tarvittaessa ilmoitettava, mille kuluttajaryhmälle täydennetty elintarvike on tarkoitettu. Jos on pelättävissä jonkin kuluttajaryhmän kohdalla lisätyn ravintoaineen mahdollinen liikasaanti, on pakkaukseen tehtävä asianmukainen käyttöohje tai varoitusmerkintä.

5 §
Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä joulukuuta 2002.

Tällä asetuksella kumotaan vitamiinien ja eräiden muiden aineiden lisäämisestä elintarvikkeisiin 5 päivänä helmikuuta 1998 annettu kauppa- ja teollisuusministeriön päätös (113/1998).

Ilmoitettu Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 98/34/EY, muut. 98/48/EY mukaisesti

Helsingissä 30 päivänä lokakuuta 2002

Ministeri
Jari Vilén

Ylitarkastaja
Anne Haikonen

Liite

Elintarvike Ravintoaine Lisätyn ravintoaineen suositeltava määrä 100 grammassa nautintavalmista elintarviketta
Täysmehu, mehu, nektari ja vastaavat tiivisteet C-vitamiini 25―60 mg
Kalsium 120 mg
Marja- ja hedelmäpohjaiset jälkiruoat C-vitamiini 25―60 mg
Perunasosevalmisteet C-vitamiini 25―60 mg
Pastillit ja purukumit C-vitamiini 50―500 mg
Aamiaisviljavalmisteet Tiamiini 1―1,4 mg
Riboflaviini 1―1,8 mg
Niasiini 15―17 mg
Rauta 6,5 mg
Ruokasuola ja ruokasuola valmisteet Jodi 2,5 mg
Levitettävät ravintorasvat A-vitamiini 500―1000 µg retinoliksi laskettuna
Beta-karoteeni 500―1000 µg retinoliksi laskettuna
D-vitamiini 10 µg D3-vitamiinia
Maito ja nestemäiset maitovalmisteet D-vitamiini 0,5 µg D3-vitamiinia
Laktoosittomat maito-, soija- tai viljapohjaiset D-vitamiini 0,5 µg D3-vitamiinia
nestemäiset valmisteet Kalsium 120 mg

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.