222/2001

Annettu Helsingissä 15 päivänä maaliskuuta 2001

Valtioneuvoston asetus passintarkastuspaikoista annetun asetuksen muuttamisesta

Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on tehty sisäasiainministeriön esittelystä,

muutetaan passintarkastuspaikoista 27 päivänä toukokuuta 1992 annetun asetuksen (461/1992) 2 §, 5 §:n 1 momentti, 6 §:n 1 momentti sekä 7 § ja 9 §, sellaisina kuin niistä ovat 2 § ja 5 §:n 1 momentti asetuksessa 1530/1995, 9 § osaksi viimeksi mainitussa asetuksessa sekä 7 § asetuksessa 641/2000, sekä

lisätään 2 a §:ään, sellaisena kuin se on mainitussa asetuksessa 641/2000, uusi 2 momentti seuraavasti:

2 §
Lentoasemat

Varsinaisia passintarkastuspaikkoja ovat Enontekiö, Helsinki–Malmi, Helsinki–Vantaa, Ivalo, Joensuu, Jyväskylä, Kajaani, Kemi–Tornio, Kittilä, Kruunupyy, Kuopio, Kuusamo, Lappeenranta, Maarianhamina, Mikkeli, Oulu, Pori, Rovaniemi, Savonlinna, Tampere–Pirkkala, Turku, Vaasa ja Varkaus.

Tilapäisiä passintarkastuspaikkoja, joiden kautta maahantulo ja maastalähtö on sallittu vain sisäasiainministeriön ennakolta myöntämällä rajanylitysluvalla, ovat Halli, Kauhava ja Utti.

2 a §
Lentopaikat

Varsinaisia passintarkastuspaikkoja yksinomaan vedestä lähteville ja veteen saapuville lentokoneille ovat Hangon, Helsinki-Suomenlinnan, Kotkan, Maarianhaminan ja Porkkalan merivartioasemat.

5 §
Passintarkastuspaikat Suomen ja Venäjän välisellä rajalla

Varsinaisia passintarkastuspaikkoja ovat Niirala, Nuijamaa, Rajajooseppi, Vaalimaa, Vainikkala ja Vartius. Suomen ja Venäjän välisen rautatieliikenteen varsinainen passintarkastuspaikka on lisäksi Kouvolan rautatieasema.


6 §
Satamat

Satamapassintarkastuspaikkoja ovat Eckerö, Hamina, Hanko, Haukipudas, Helsinki, Inkoo, Kalajoki, Kaskinen, Kemi, Kokkola, Kotka, Kristiinankaupunki, Lappeenranta, Loviisa, Långnäs, Maarianhamina, Naantali, Nuijamaa, Oulu, Parainen, Pietarsaari, Pori, Porvoo, Raahe, Rauma, Tammisaari, Tornio, Turku, Uusikaupunki ja Vaasa.


7 §
Meri- ja rajavartioasemat

Huvialusten passintarkastuspaikkoja 6 §:n 2 mainittujen satamien lisäksi ovat Bågaskärin, Enskärin, Glosholmenin, Haapasaaren, Hangon, Hiittisten, Jussarön, Kalajoen, Kokkolan, Kotkan, Kummelgrundin, Kökarin, Maarianhaminan, Mäntyluodon, Nauvon, Orrengrundin, Pirttisaaren, Porkkalan, Raahen, Röytän, Storklubbin, Suomenlinnan, Susiluodon, Valassaarten, Vallgrundin ja Virpiniemen merivartioasemat sekä Santion passintarkastuspaikka.

9 §
Maahantulo merialueen kautta

Merialueen kautta maahan tulevan, Suomen aluevesien rajoista annetussa laissa (463/1956) tarkoitetun sisäisten aluevesien ulkorajan ylittävän aluksen on lyhintä virallista kulkuväylää käyttäen kuljettava passintarkastuspaikkaan rajavartiolaitoksesta annetussa laissa (320/1999) tarkoitetun rajatarkastuksen suorittamista varten.

Edellä 1 momentista poiketen:

1) Suomen ja muun sisärajatarkastukset tarkastusten asteittaisesta lakkauttamisesta yhteisillä rajoilla 14 päivänä kesäkuuta 1985 Benelux-talousliiton valtioiden, Saksan liittotasavallan ja Ranskan tasavallan hallitusten välillä tehdyn Schengenin sopimuksen soveltamista koskevan, Schengenissä 19 päivänä kesäkuuta 1990 tehdyn yleissopimuksen (yleissopimus) mukaisesti lakkauttaneen valtion väliseen säännölliseen, sisäisten aluevesien ulkorajan ja Suomessa sijaitsevan sataman välisellä osuudella virallista kulkuväylää käyttävään matkustajaliikenteeseen ei kohdisteta rajatarkastuksia;

2) sisärajatarkastukset yleissopimuksen mukaisesti lakkauttaneesta valtiosta saapuva huvialus voi tulla maahan muualtakin kuin passintarkastuspaikan kautta ilman, että siihen säännönmukaisesti kohdistetaan rajatarkastusta, jos se sisäisten aluevesien ulkorajan ylittäessään käyttää virallista kulkuväylää;

3) Suomesta lähtenyt kalastusalus, joka kalastustarkoituksessa liikkuu Suomen aluevesirajan ulkopuolella Itämeren alueella käymättä muun kuin sisärajatarkastukset yleissopimuksen mukaisesti lakkauttaneen valtion satamassa, voi tulla maahan muualtakin kuin passintarkastuspaikan kautta ilman, että siihen muutoin kuin satunnaisesti kohdistetaan rajatarkastusta, jos se sisäisten aluevesien ulkorajan ylittäessään käyttää virallista kulkuväylää.


Tämä asetus tulee voimaan 25 päivänä maaliskuuta 2001.

Helsingissä 15 päivänä maaliskuuta 2001

Ministeri
Olli-Pekka Heinonen

Lainsäädäntöneuvos
Tomi Vuori

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.