810/2000

Annettu Helsingissä 20 päivänä syyskuuta 2000

Valtiovarainministeriön asetus Aleksis Kiven ja kirjallisuuden juhlarahasta

Valtiovarainministeriön päätöksen mukaisesti säädetään 16 päivänä huhtikuuta 1993 annetun rahalain (358/1993) 7 §:n 2 momentin nojalla:

1 §

Aleksis Kiven päivän 50-vuotisjuhlan ja Seitsemän veljestä -teoksen 130-vuotisjuhlan johdosta lyödään Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden 100 markan juhlaraha.

2 §

Juhlaraha on hopeaseosta, jonka painosta 925 promillea on hopeaa ja 75 promillea kuparia. Pitoisuudet saavat vaihdella enintään ± 10 promilleyksikköä.

3 §

Juhlarahan halkaisija on 35,0 ± 0,1 millimetriä ja paino 22,00 ± 0,40 grammaa.

Enintään 5 prosenttia rahoista saa poiketa halkaisijastaan enemmän kuin ± 0,1 millimetriä.

4 §

Juhlarahat ovat ympyrän muotoisia. Kuvat ja kirjoitukset laakapinnoilla on sijoitettu siten, että rahoja kirjan lehden tavoin käännettäessä kumpikin puoli on oikein päin.

Rahassa on sen suunnitelleen taiteilijan ja Rahapaja Oy:n toimitusjohtajan sukunimien alkukirjaimet T ja M.

5 §

Juhlarahojen leimat ovat seuraavan selitelmän ja kuvien mukaiset.

Rahan tunnuspuolen vasemmalla on kaaren muotoisena kohokuviona alhaalta ylös teksti ALEKSIS KIVI. Sanojen välillä vaakasuoraan on vuosiluku 2000. Oikealla on kohokuviona vasemmalle katsova Aleksis Kiven kasvokuva.

Rahan arvopuolella vasemmalla ylhäällä ja keskellä alhaalla on kohokuviona tyylitelty kirjahylly, oikealla kaaren muotoisena kohokuviona ylhäältä alas teksti SUOMI FINLAND ja vasemmalla alhaalla vaakasuoraan arvomerkintä 100 MK.

6 §

Osa 100 markan juhlarahan lyöntimäärästä lyödään erikoislyöntinä, jolloin rahoissa on peilikiiltoinen pohja ja mattapintainen kuvio.

7 §

Juhlarahan leimojen tarkemmat yksityiskohdat ilmenevät Rahapaja Oy:n hallussa olevista perusmalleista ja -työkaluista.

8 §

Tämä asetus tulee voimaan 2 päivänä lokakuuta 2000.

Helsingissä 20 päivänä syyskuuta 2000

Valtiovarainministeri
Sauli Niinistö

Hallitusneuvos
Raine Vairimaa

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.