Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

184/2000

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Valtioneuvoston päätös Suomen Teollisuussijoitus Oy:n sijoitustoiminnan yleisistä suuntaviivoista

Säädöksen tyyppi
Päätös
Antopäivä
Ajantasaistettu säädös
184/2000
Alkuperäinen julkaisu
Vihko 23/2000 (Julkaistu 28.2.2000)

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Valtioneuvosto on tänään päättänyt kauppa- ja teollisuusministeriön esittelystä, asian oltua ensin valtioneuvoston raha-asiainvaliokunnan käsiteltävänä,

vahvistaa Suomen Teollisuussijoitus Oy -nimisestä valtionyhtiöstä annetun lain (1352/1999) 4 §:n 1 momentin nojalla yhtiön sijoitustoiminnan yleiset suuntaviivat seuraavasti:

1. Lain asettama tehtävä ja painopistealueet yhtiölle

Suomen Teollisuussijoitus Oy:n (jäljempänä yhtiö) tehtävä on tukea suomalaisen yritystoiminnan kasvua ja kansainvälistymistä tekemällä oman pääoman ehtoisia sijoituksia sekä rahastoihin että suoraan kohdeyrityksiin. Lähtökohtaisesti sijoitukset kohdennetaan sellaisiin kohteisiin, joihin markkinat eivät kanavoi riittävästi varoja.

Yhtiön toiminnan ensisijainen painopistealue on alkavien yritysten oman pääoman ehtoisen rahoituksen parantaminen. Erityisen tärkeätä tältä osin on siemen- ja käynnistysvaiheen yrityksiin sijoittavien rahastojen perustaminen, kehittäminen ja pääomittaminen, alueellisen rahastoverkoston kehittäminen ja pääomittaminen sekä Euroopan Unionin rahoituksen kanavointi.

Yhtiön toinen painopistealue on oman pääoman ehtoiset sijoitukset suoraan suurehkoihin ja pitkäaikaista riskinottoa edellyttäviin yrityshankkeisiin.

Teollisuuden ohella yhtiön sijoitustoiminta kattaa myös palveluelinkeinot, erityisesti osaamisintensiiviset palveluyritykset.

2. Yhtiön sijoitustoiminnan tavoitteet

Yhtiön sijoitustoiminnan tavoitteet ovat:

vahvistaa oman pääoman ehtoisia sijoituksia siemen- ja käynnistysvaiheen innovatiivisiin yrityksiin edesauttamalla niihin keskittyvien uusien rahastojen perustamista;

edistää yksityisten varojen kanavoitumista aloittaviin yrityksiin keskittyviin rahastoihin;

nopeuttaa tutkimus- ja kehitystyön tulosten kaupallistamista ja kansainvälistymistä;

edistää elinkeinoelämän rakennemuutosta elinkeinopoliittisten tavoitteiden mukaisesti kohdennetuilla suorilla sijoituksilla;

edistää pääomasijoitusmarkkinoiden toimintaa tavoitteena kehittyneimpien markkinoiden taso;

lisätä yritysten mahdollisuuksia kasvuun, kansainvälistymiseen ja listautumiseen hyödyntämällä kansainvälisen rahastoyhteistyön mahdollisuuksia;

edistää oman pääoman ehtoisen EU-rahoituksen kanavoitumista Suomeen.

3. Sijoituskohteet

Yhtiön sijoitukset ovat määräaikaisia ja niihin liittyy irtaantumissuunnitelma sijoituksesta. Sijoituspäätöksessä ja sijoituksen toteutustavassa kiinnitetään huomiota sijoituskohteen kehitysnäkymiin.

Rahastosijoituksissa arvioidaan pääomasijoitusrahaston toimintaa ja riskejä sekä seurataan rahaston sijoitustoimintaa sijoituskohtaisesti. Erityisesti kiinnitetään huomiota hallintoyhtiön kykyyn tarjota kohdeyrityksille markkina- ja liiketoiminta-asiantuntemusta. Sijoituksista päätettäessä arvioinnin kohteena on lisäksi sijoituksen soveltuvuus yhtiön sijoitussalkkuun sekä julkisen ja yksityisen rahoituksen suhde.

Lähtökohtaisesti edellytetään, että merkittävä osa hankekohtaisesta pääomasta tulee yksityiseltä sektorilta.

3.1. Alkaviin yrityksiin keskittyvät rahastot

Julkisten varojen kohdentamisella aikaisen kehitysvaiheen teknologiayrityksiin keskittyvään pääomasijoitustoimintaan luodaan edellytyksiä yksityisen pääoman mukaan tulolle siemen- ja aikaiseen kehitysvaiheeseen erikoistuviin rahastoihin. Kannustamalla yksityisen sektorin sijoituksia siemen- ja käynnistysvaiheen rahastoihin yhtiö auttaa luomaan kaupallisesti kehittyvän markkinan. Valtion erityisrahoittajien yhteistyö ja keskinäisen työnjaon koordinointi on tärkeää, jotta käytettävissä olevat mahdollisuudet voitaisiin hyödyntää tässä suhteessa tehokkaasti.

Euroopan Unionin rahoituksen hallinnointiin yhtiö antaa asiantuntemustaan siten, että Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) -osarahoitus sekä Euroopan investointipankin (EIB) ja Euroopan investointirahaston (EIF) riskirahoitus Suomessa kasvavat ja kohdistuvat samansuuntaisesti yhtiölle asetettujen tavoitteiden kanssa. Kun yhtiö on mukana perustamassa uusia alueellisia rahastoja, EAKR-varojen sijoitusmahdollisuus rahastoon selvitetään. Yhtiö arvioi uudet alueelliset rahastohankkeet, osallistuu hankkeiden kehittämiseen ja toimii sijoittajana rahastoissa.

Pääomasijoitusrahastojen sijoitustoiminta kansainvälistyy myös Suomessa. Yhtiön tekemä sijoitus kansainvälisesti toimivaan rahastoon edellyttää, että rahaston koko sijoitustoiminnassa vähintään yhtiön sijoitusta vastaavan varojen määrän voidaan osoittaa kohdentuvan Suomeen.

Kansainvälinen yhteistyö on tarpeellista erityisesti toimialapohjaisissa, alkaviin innovatiivisiin yrityksiin keskittyvissä rahastoissa, joille kansalliset markkinat ovat liian pienet kannattavan toiminnan ylläpitämiseksi. Kansainvälinen rahastoyhteistyö lisää listautumisosaamista, avaa markkinoita sijoitusten kohdeyrityksille sekä tuo näköalapaikan edistyneimpien rahastojen toiminta- ja sijoituskulttuuriin.

Yhtiö voi osallistua oman pääoman ehtoisen rahoituksen kehittämiseen yrityshautomoissa toimiville ja sieltä irtaantuville yrityksille ja olla luomassa kasvuyrittäjyydelle ominaista sijoitus-, omistus- ja ansaintakulttuuria jo yritysten perustamisvaiheessa.

3.2. Suorat sijoitukset

Suorien sijoitusten tarkoituksena on madaltaa kynnystä yksityisten sijoittajien mukaantulolle pitkäaikaista ja vaikeasti arvioitavissa olevaa riskiä sisältäviin hankkeisiin. Suorat sijoitukset mahdollistavat uusien kehityskelpoisten ja elinkeinopoliittisesti merkittävien hankkeiden käynnistämisen. Tällaisia hankkeita voivat olla erityisesti toimiala- ja rakennejärjestelyt sekä mittavat teknologiahankkeet. Kysymykseen voivat tulla myös mahdolliset eurooppalaiset suurhankkeet tai ulkomaiset investoinnit Suomessa.

Suorien sijoitusten tavoitteena on monipuolistaa ja vahvistaa tuotantorakennetta sekä varmistaa tutkimus- ja kehityspanosten hyödyntäminen sekä osaamisen ja tuotannon säilyminen Suomessa. Toimiala- ja yritysjärjestelyissä kiinnitetään huomiota teknologian tason lisäämiseen sekä työllisyysnäkökohtiin.

Suorissa sijoituksissa lähtökohtana on markkinapuutteiden tunnistaminen ja yhteistyö yksityisen pääoman kanssa.

3.3. Muut sijoitukset

Yhtiön sijoitussalkun tasapainottamistarkoituksessa ja kannattavuustavoitteen turvaamiseksi voidaan pääomasijoitusmarkkinoilla tehdä sijoituksia myös myöhemmän kehitysvaiheen yrityksiin keskittyviin rahastoihin.

4. Toimintaperiaatteet ja menettelytavat

4.1. Liiketaloudellinen kannattavuus

Yhtiöllä on elinkeinopoliittinen tehtävä, jonka hoitaminen perustuu yhtiön kestävään talouteen ja hallittuihin riskeihin.

Yhtiön koko sijoitustoiminnassa noudatetaan liiketaloudellista kannattavuutta. Sijoituksille asetetaan aina tuottotavoite. Yksittäisissä sijoituspäätöksissä voidaan poikkeuksellisesti hyväksyä tavanomaista alhaisempi tuotto-odotus ja suurempi riski.

Yhtiölle asetettujen elinkeinopoliittisten tehtävien vuoksi hyväksytään pääomasijoitustoimialaa alempi kannattavuustavoite.

4.2. Riskienhallinta

Yhtiön lainmuutoksen myötä yhtiön toiminnan painopiste muuttuu suuntaan, joka merkitsee nykyistä suurempaa riskinottoa. Erityisesti kasvavat ja kooltaan aikaisempaa suuremmat suorat sijoitukset merkitsevät liiketoimintariskien kasvamista.

Alkuvaiheen yrityksiin kohdistuviin rahastosijoituksiin sekä suurehkoihin yrityshankkeisiin sisältyvää suurempaa riskiä voidaan tasapainottaa sijoituksilla vähempiriskisiin kohteisiin, lähinnä pääomarahastoihin.

Yhtiö toimii pääsääntöisesti vähemmistösijoittajana sekä pääomasijoitusrahastoissa että yksittäisissä kohdeyrityksissä.

Riskienhallinnan keinoja ovat perusteellinen kohdeyritysanalyysi, sijoituksen arviointi sijoituskoon ja sijoitukseen liittyvän riskin perusteella, kassavirta-analyysi hankkeen vaikutuksista kokonaiskannattavuuteen sekä selkeät sijoitusperiaatteet.

Riskienhallinnan osalta suorien sijoitusten käsittely korostuu hallituksessa. Tätä varten hallituksella tulee olla riittävät keinot arvioida yksittäisten suorien sijoitusten riskejä ja tuotto-odotusten realistisuutta. Myös kauppa- ja teollisuusministeriöllä on omistajan edustajana tarve seurata suuriin suoriin sijoituksiin liittyvää riskiä. Vain osa sijoituksista voidaan tehdä merkittävää riskinottoa edellyttäviin hankkeisiin.

4.3. Sijoitusmuodot

Sijoitukset tehdään oman pääoman ehtoisina. Oman pääoman ehtoinen sijoitus täyttää seuraavat tuntomerkit: vakuudettomuus, takaisinmaksun rajoitus tai koron tai muun tuoton maksamisen rajoitus. Tällaisia sijoituksia voivat olla osakesijoitukset, pääomalainat ja vaihtovelkakirjalainat. Lisäksi yhtiö voi sijoittaa välirahoitusinstrumentein. Näiden lainainstrumenttien tuntomerkkejä ovat vakuudettomuus ja heikompi etuoikeusasema.

4.4. Sijoitusneuvosto

Yhtiössä on hallituksen neuvoa-antavana toimielimenä sidosryhmien edustajista koottu sijoitusneuvosto, joka toimii yhtiön hallituksen tukena.

4.5. Yhteistyö

Siemenrahoituksen osalta tavoitteena on erityisesti nopeuttaa teknologia- ja osaamisintensiivisten yritysten kehitystyön tulosten kaupallistamista ja kansainvälistymistä. Tässä suhteessa tiivis yhteistyö muiden teknologia- ja tutkimusrahoittajien sekä erityisesti Teknologian kehittämiskeskuksen kanssa on välttämätöntä.

5. Ohjaus, seuranta ja raportointi

Yhtiön toimintaperiatteiden muuttaminen enemmän riskejä sisältävään suuntaan sekä sijoitusvarojen kasvattaminen edellyttävät ohjauksen tehostamista.

Kauppa- ja teollisuusministeriö antaa yhtiölle raportointiohjeet, joissa otetaan huomioon omistaja-, elinkeino- ja teknologiapolitiikan kannalta keskeisten tavoitteiden seuranta- ja valvontatarpeet. Yhtiölle asetettujen tavoitteiden saavuttamista seurataan ja arvioidaan säännöllisesti. Seurannasta ja raportoinnista kauppa- ja teollisuusministeriö antaa erikseen ohjeet Suomen Teollisuussijoitus Oy:lle.

Näiden yleisten suuntaviivojen ohella kauppa- ja teollisuusministeriö voi antaa yhtiölle toimeksiantoja elinkeinopolitiikan toteuttamisen kannalta tärkeiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Näistä toimenpiteistä mahdollisesti yhtiön kannattavuudelle aiheutuvat lisärasitukset otetaan huomioon ministeriön yhtiölle asettamissa tuottotavoitteissa tai korvataan yhtiölle kansainvälisten sopimusten sallimissa rajoissa.

Toimeksiannoilla tarkoitetaan elinkeinopoliittisesti tärkeisiin hankkeisiin tehtäviä, lähinnä suoria sijoituksia, joita toteutettaisiin kauppa- ja teollisuusministeriön esityksestä. Näissä tapauksissa yhtiö analysoi sijoitusmahdollisuuden ja esittelee hankkeen yhtiön hallitukselle. Tavanomaista alhaisemman tuotto-odotuksen ja korkeamman riskin hankkeissa yhtiön hallituksen näkemys sijoitusmahdollisuudesta saatetaan kauppa- ja teollisuusministeriön tietoon. Kauppa- ja teollisuusministeriö vie asian, jossa yhtiö sijoittaisi tällaiseen hankkeeseen yli 100 miljoonaa markkaa, talouspoliittisen ministerivaliokunnan käsittelyyn. Kauppa- ja teollisuusministeriö voi harkintansa mukaan viedä muunkin tällaisen hankkeen talouspoliittisen ministerivaliokunnan käsittelyyn. Päätös asiassa tehdään yhtiön hallituksessa tai tarvittaessa erityisistä syistä yhtiökokouksessa.

Helsingissä 17 päivänä helmikuuta 2000

Kauppa- ja teollisuusministeri Erkki TuomiojaApulaisosastopäällikkö Risto Paaermaa

Sivun alkuun