705/1999

Annettu Helsingissä 26 päivänä toukokuuta 1999

Valtiovarainministeriön päätös Suomen EU-puheenjohtajuuden johdosta lyötävistä juhlarahoista

Valtiovarainministeriö on 16 päivänä huhtikuuta 1993 annetun rahalain (358/1993) 7 §:n 2 momentin nojalla päättänyt:

1 §

Suomen Euroopan Unionin puheenjohtajuuden johdosta lyödään 10 markan juhlarahat. Rahat ovat käyttörahasarjan 10 markan erikoisraha ja 10 markan keräilyraha kultaja hopeaseoksesta.

2 §

Molempien rahojen keskiosa on halkaisijaltaan 18 ± 0,5 millimetriä.

Käyttörahasarjaan tulevassa erikoisrahassa keskiosa on alumiinipronssia, jossa on 92 prosenttia painosta kuparia, 6 prosenttia alumiinia ja 2 prosenttia nikkeliä, ja ympärillä oleva renkaan muotoinen osa on nikkelikuparia, jossa on 75 prosenttia kuparia ja 25 prosenttia nikkeliä.

Keräilyrahan keskiosa on hopeaseosta, joka sisältää 925 promillea hopeaa. Ympärillä oleva rengas on kultaseosta, joka sisältää 750 promillea kultaa.

3 §

Käyttörahasarjaan tulevan erikoisrahan paino on 8,8 ± 0,30 grammaa ja keräilyrahan paino 12,5 grammaa. Rahojen halkaisija on 27,25 ± 0,05 millimetriä.

4 §

Molempien rahojen muotoilu on sama. Keräilyrahassa on lisäksi kullan ja hopean tunnus. Rahat ovat ympyrän muotoisia ja niissä on kulutusreunat. Kuvat ja kirjoitukset laakapinnoilla on sijoitettu siten, että rahoja kirjan lehden tavoin käännettäessä kumpikin puoli on oikein päin.

Rahan lieriöpinnassa on syrjäkirjoitus PUHEENJOHTAJA ― ORDFÖRANDE ― SÁGADOALLI.

Rahassa voi olla sen suunnitelleen taiteilijan ja Rahapaja Oy:n johtajan sukunimien alkukirjaimet R ja M.

5 §

Juhlarahan leimat ovat seuraavien selitelmän ja kuvien mukaiset.

Rahojen tunnuspuolella oikealla on kohokuviona naisen kasvot ja vasemmalla suusta tuleva puhetta kuvaava kohokuvio. Renkaassa on vasemmalla ylhäällä kehäkirjoituksena SUOMI, vasemmalla alhaalla FINLAND ja oikealla EU 1999. Lisäksi oikealla on maapallon pituus- ja leveyspiirejä kuvaavia viivoja.

Arvopuolella on pihlajan lehtiä ja kaksi marjaterttua, jotka ovat osittain keskiosassa ja osittain renkaassa. Keskiosassa on lisäksi ylhäällä arvomerkintä 10 ja renkaassa alhaalla kehäkirjoituksena teksti MARKKAA MARK.

6 §

Osa lyöntimäärästä voidaan lyödä erikoislyöntinä, jolloin rahoissa on peilikiiltoinen pohja ja mattapintainen kuvio.

7 §

Juhlarahan leimojen tarkemmat yksityiskohdat ilmenevät Rahapaja Oy:n hallussa olevista perusmalleista ja -työkaluista.

8 §

Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä kesäkuuta 1999.

Helsingissä 26 päivänä toukokuuta 1999

Valtiovarainministeri
Sauli Niinistö

Budjettineuvos
Raine Vairimaa

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.