Kirkolliskokouksen päätös kirkkojärjestyksen muuttamisesta
- Säädöksen tyyppi
- Johtosääntö
- Antopäivä
- Alkuperäinen julkaisu
- Vihko 178/1997 (Julkaistu 31.12.1997)
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Kirkolliskokouksen päätöksen mukaisesti
kumotaan 8 päivänä marraskuuta 1991 annetun kirkkojärjestyksen ( 1055/1993 ) 6 luvun 16 §:n 2 momentti ja 16 luvun 2 §:n 2 momentti, sekä
muutetaan 6 luvun 39 §:n 2 momentti, 50 §, 52 §:n 2 ja 3 momentti, 15 luvun 8 §, 16 luvun 2 §:n 1 ja 3 momentti, 5 §:n 1 momentti ja 23 luvun 6 § seuraavasti:
6 lukuViranhaltijat ja työntekijät
39 §
Kanttorin tehtävistä määrätään tarkemmin kirkkoneuvoston tai seurakuntaneuvoston hyväksymässä johtosäännössä.
50 §
Seurakunnat voivat perustaa yhteisen diakonian viran. Seurakunta voi perustaa tällaisen viran myös yhdessä seurakuntayhtymän kanssa.
Tuomiokapituli voi kirkkovaltuuston tai seurakuntaneuvoston anomuksesta enintään viideksi vuodeksi kerrallaan vapauttaa seurakunnan täyttämästä diakonian virkaa.
52 §
Samaan hiippakuntaan kuuluvat seurakunnat voivat perustaa yhteisen kanttorinviran. Seurakuntien lisäksi aloitteen yhteisen kanttorinviran perustamisesta voi tehdä myös tuomiokapituli.
Kustannusten jakoperusteet vahvistetaan viran perustamisesta päätettäessä.
15 lukuSeurakunnan talous
8 §
Seurakunnalla tai seurakuntayhtymällä tulee olla varainhoitosääntö, joka sisältää määräykset rahatoimesta, tilinpidosta, talousarviosta ja omaisuuden hoidosta sekä tilintarkastuksesta. Varainhoitosäännön hyväksyy kirkkovaltuusto.
16 lukuKirkonkirjat ja seurakunnan arkisto
2 §
Seurakuntayhtymään kuuluvat seurakunnat voivat järjestää kirkonkirjojen pitämisen kokonaan tai osaksi keskusrekisteriin. Keskusrekisterin perustamisesta päättää yhteinen kirkkovaltuusto. Asiassa on pyydettävä seurakuntaneuvostojen tai seurakuntien omien kirkkovaltuustojen lausunnot.
Jos muut kuin seurakuntayhtymään kuuluvat seurakunnat haluavat järjestää kirkonkirjojen pitämisen yhteiseen keskusrekisteriin 1 momentin mukaisesti, seurakuntien kirkkovaltuustojen on tehtävä siitä sopimus.
5 §
Kirkonkirjat ja seurakunnan arkisto on säilytettävä asianmukaisessa arkistohuoneessa turvassa tulelta, kosteudelta ja muulta turmeltumiselta. Ennen kuin arkistohuoneen piirustukset hyväksytään, niistä on pyydettävä kirkkohallituksen lausunto.
23 lukuTäydentäviä määräyksiä
6 §
Seurakunnan on erityisellä huolella hoidettava seurakunnan arkistoon kuuluvia asiakirjoja tai omistamiaan muinaisesineitä taikka kirkkoon tai hautausmaahan liittyviä arvoesineitä.
Edellä 1 momentissa mainittua irtaimistoa ei saa ilman painavaa syytä muuttaen korjata, siirtää perinteisiltä paikoiltaan tai poistaa.
Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä helmikuuta 1998.
Turussa 16 päivänä toukokuuta 1997
Kirkolliskokouksen puolestaJohn Vikström arkkipiispaKari Ventä kirkolliskokouksen sihteeri