398/1997

Annettu Helsingissä 17 päivänä huhtikuuta 1997

Suomen Pankin päätös Suomen Pankin vuoden 1993 kahdenkymmenen markan setelinLitt. A -mallin selitelmästä

Eduskunnan pankkivaltuutetut ovat 16 päivänä huhtikuuta 1993 annetun rahalain (358/1993) 6 §:n 2 momentin ja Suomen Pankista 21 päivänä joulukuuta 1925 annetun lain (365/1925) 17 §:n 1 momentin 4 kohdan, sellaisena kuin se on muutettuna 16 päivänä huhtikuuta 1993 annetussa laissa (359/1993), nojalla tehneet päätöksen vuoden 1993 kahdenkymmenen markan setelin Litt. A -mallin selitelmästä, joka kuuluu seuraavasti:

SUOMEN PANKIN VUODEN 1993 KAHDENKYMMENEN MARKAN SETELIN LITT. A -MALLIN SELITELMÄ

Koko: 69 mm x 142 mm.

Paperi: Yleisväriltään valkoinen, kevyesti sinertäväksi sävytetty, pinnalla sinisiä tunnuskuituja. Keskiviivan oikealla puolella on pystysuorassa varmuuslanka, joka etusivulla paikoitellen nousee paperin pintaan. Varmuuslangassa on optisesti muuttuva pinta, joka muodostuu kirjaimesta ''F'' ja taustakuvioinnista. Oikean laidan vaalealla alueella on vesileimana Väinö Linnan muotokuva.

Painatus:

Etusivu

Etusivun vasemmalla puolella on Väinö Linnan kookas muotokuva, joka on tumman sinistä kaiverruspainatusta, paitsi vasen hartia ja olkapää tumman vihreää. Kuva koostuu vaakasuorista aaltoviivoista. Setelin keskellä on valkoinen piste, josta setelin pohjapainatus säteittäin jakaantuu ohuilla valkoisilla viivoilla rajattuihin lohkoihin. Lohkojen väritykset ovat vasemmalla sinisiä ja sinivihreitä, oikealla sinivihreitä ja vihreitä. Vasemmassa laidassa on kapea valkoinen alue.

Muotokuvan lisäksi tumman sinistä kaiverruspainatusta ovat myös

― keskellä ylhäällä teksti ''KAKSIKYMMENTÄ MARKKAA''

― vasemmalla ylhäällä setelimallin vuosiluku ''1993'' ja alhaalla muotokuvan oikealla puolella teksti ''VÄINÖ LINNA 1920―1992''.

Kaksiväristä kaiverruspainatusta on

― keskellä 21 mm korkea arvomerkintä ''20'', joka on painettu tumman sinisellä paitsi oikeasta alareunasta vinottain tumman vihreällä; arvomerkinnän nollan sisärenkaan ympärillä oleva viiva on jatkuvaa mikrotekstiä ''SUOMENPANKKIFINLANDSBANK''

― keskellä alhaalla teksti ''SUOMEN PANKKI'', joka on painettu tumman vihreällä paitsi oikeasta reunasta tumman sinisellä

― arvomerkinnän oikealla puolella pystysuora teksti ''TJUGO MARK'', joka on painettu reunoiltaan tumman sinisellä ja keskeltä tumman vihreällä.

Tumman vihreää kaiverruspainatusta ovat

― keskellä olevat neljä rengasta setelin tunnistamista varten

― nimikirjoitukset

― vasemmassa alakulmassa, valkoisen alueen alaosassa arvomerkintä ''20'' ja sen yläpuolella teksti ''Litt. A''

― oikealla ylhäällä pieni teksti, joka sinetöi kiiltävän kuviopinnan sen vasemmasta alareunasta.

Pohjapainatuksen lohkot muodostuvat suorista pitkittäisistä viivoista ja suorista havumaisista poikkiviivoista. Muotokuvan vieressä setelin keskelle muodostuva tähtimäinen kuvio kuvaa Väinö Linnan tuotannon synnyttänyttä ideakipinää. Tämä alue päättyy vaalean harmaaseen arvomerkinnöistä koostuvaan pystyriviin. Sitä seuraa setelin oikean laidan vesileima-aluetta peittävä vaalean harmaa viivoitus.

Setelin numero on painettu mustalla. Vasemmalla se on valkoisella alueella pystysuorassa ja oikeassa alakulmassa, pohjakuviosta rajatulla valkoisella alueella, vaakasuorassa.

Erityinen aitoustekijä: Oikeassa yläkulmassa on kiiltävä, optisesti muuttuva kuviopinta, joka on 18 mm leveä ja 14 mm korkea. Seteliä käännettäessä kuviossa näkyy vaihtuen joko vasemmalle tai oikealle lentävä lintu sekä näiden välissä kuvasarja, josta hahmottuu linnun lento; taustalla välkkyy lintuhahmoja.

Takasivu

Takasivun väritys muuttuu asteittain vasemman reunan vaalean vihreästä oikean reunan sinivihreäksi. Kuva-aiheena on Tammerkoskea ympäröivä tehdasnäkymä. Joki virtaa reunoilla olevien tehdasrakennusten välistä. Rakennukset heijastuvat veden pyörteisiin. Alhaalla näkyy sillan koristeellinen kaide.

Yläreunassa on vaakunaleijona ja teksti ''SUOMEN PANKKI FINLANDS BANK'' ja alhaalla teksti ''Kaksikymmentä markkaa Tjugo mark'', jotka kaikki on painettu tumman sinisellä. Keskellä alhaalla on 20 mm korkea, vaalea, tumman sinisellä varjostettu arvomerkintä ''20''. Oikeassa yläkulmassa on arvomerkintä valkoisella.

Helsingissä 17 päivänä huhtikuuta 1997

SUOMEN PANKKI


Sirkka Hämäläinenjohtokunnan puheenjohtaja

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.