Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

1008/1994

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Kauppa- ja teollisuusministeriön päätös elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä annetun kauppa- ja teollisuusministeriön päätöksen muuttamisesta

Säädöksen tyyppi
Päätös
Antopäivä

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Kauppa- ja teollisuusministeriö on

muuttanut elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä 10 päivänä toukokuuta 1991 annetun kauppa- ja teollisuusministeriön päätöksen ( 795/91 ) 8 §:n ja

lisännyt päätökseen 8 a §:n seuraavasti:

8 §Ainesosan ilmoittaminen ryhmänimellä

Ainesosat, jotka kuuluvat johonkin jäljempänä mainituista ryhmistä, voidaan ilmoittaa käyttäen vain tämän ryhmän nimeä:

1)

''kasviöljy'' tai ''eläinöljy'', kaikkien kasviöljyjen, ei kuitenkaan oliiviöljyn, ja eläinöljyjen yleisnimi; jos öljy on kovetettu tulee kovettamisesta mainita ainesosaluettelossa sanalla ''kovetettu'' öljyn nimen tai ryhmänimen yhteydessä;

2)

''kasvirasva'' tai ''eläinrasva'', kaikkien kasvirasvojen ja eläinrasvojen yleisnimi; jos rasva on kovetettu tulee kovettamisesta mainita ainesosaluettelossa sanalla ''kovetettu'' rasvan nimen tai ryhmänimen yhteydessä;

3)

''jauhot'', kahdesta tai useammasta viljalajista tehtyjen jauhoseosten yleisnimi, jota on täydennettävä luettelemalla seokseen käytetyt viljat painon mukaan alenevassa järjestyksessä;

4)

''tärkkelys'', kaikkien tärkkelysten ja fysikaalisesti tai entsymaattisesti muunnettujen tärkkelysten yleisnimi;

5)

''kala'', kaikkien kalalajien yleisnimi, ellei pakkauksessa korosteta valmistuksessa käytetyn kalan tai käytettyjen kalojen lajia;

6)

''juusto'', kaikkien juustojen ja niiden seosten yleisnimi, ellei pakkauksessa korosteta valmistuksessa käytetyn juuston tai käytettyjen juustojen lajia;

7)

''mausteet'', kaikkien mausteiden ja niiden seosten yleisnimi, jollei niiden määrä ylitä 2 prosenttia elintarvikkeessa;

8)

''mausteyrtit'', kaikkien mausteyrttien ja niiden seosten yleisnimi, jollei niiden määrä ylitä 2 prosenttia elintarvikkeessa;

9)

''purukumin perusmassa'', purukumien perustana käytettyjen kumiainesmassojen yleisnimi;

10)

''korppujauhot'' kaikkien paistettujen, kuivattujen ja murennettujen viljavalmisteiden yleisnimi;

11)

''sokeri'', sokerijuurikkaasta ja sokeriruo'osta valmistettujen sakkaroosituotteiden, myös inverttisokerin yleisnimi;

12)

''glukoosi'', vedettömän glukoosin ja glukoosimonohydraatin yleisnimi;

13)

''tärkkelyssiirappi'', kaikkien nestemäisten ja kuivien tärkkelyssiirappien yleisnimi;

14)

''maitoproteiinit'', kaikkien maitoproteiinien (kaseiinien, kaseinaattien ja heraproteiinien) ja niiden seosten yleisnimi;

15)

''kaakaovoi'', puristetun, expellermenetelmällä puristetun ja puhdistetun kaakaovoin yleisnimi;

16)

''sokerikuorrutetut hedelmät'', kaikkien sokerilla kuorrutettujen tai kyllästettyjen hedelmien yleisnimi, jollei niiden määrä ylitä 10 prosenttia elintarvikkeessa;

17)

''kasvikset'', kaikkien kasvisten yleisnimi, jollei niiden määrä ylitä 10 prosenttia elintarvikkeessa; kasvikset, jotka voivat aiheuttaa elintarvikkeen käyttäjälle yliherkkyysoireita on kuitenkin ilmoitettava omalla nimellään; ja

18)

''viini'', kaikkien neuvoston asetuksessa ETY N:o 822/87 määriteltyjen viinityyppien yleisnimi.

8 a §Lisäaineiden ryhmänimet

Asetuksen 11 §:ssä tarkoitetut lisäaineiden ryhmänimet ovat seuraavat:

1)

väri;

2)

säilöntäaine;

3)

hapettumisenestoaine;

4)

emulgointiaine;

5)

sakeuttamisaine;

6)

hyytelöimisaine;

7)

stabilointiaine;

8)

arominvahvenne;

9)

happo;

10)

happamuudensäätöaine;

11)

paakkuuntumisenestoaine;

12)

muunnettu tärkkelys;

13)

makeutusaine;

14)

nostatusaine;

15)

vaahdonestoaine;

16)

pintakäsittelyaine;

17)

sulatesuola;

18)

jauhonparanne;

19)

kiinteyttämisaine;

20)

kosteudensäilyttäjä;

21)

täyteaine; ja

22)

ponneaine.

Käytettäessä ryhmänimeä ''muunnettu tärkkelys'' ei lisäaineen nimeä eikä numerotunnusta tarvitse ilmoittaa.

Ryhmänimellä ''sulatesuola'' voi ilmoittaa vain sulatejuustojen valmistuksessa käytettävät sulatesuolat.


Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä joulukuuta 1994.

Tämän päätöksen vastaisten elintarvikkeiden myynti on kielletty 30 päivästä kesäkuuta 1996 alkaen.

Helsingissä 17 päivänä marraskuuta 1994

Ministeri Pertti SalolainenYlitarkastajaMirja Hynönen

Sivun alkuun