Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

180/1994

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Maa- ja metsätalousministeriön päätös rehuista

Säädöksen tyyppi
Päätös
Antopäivä
Ajantasaistettu säädös
180/1994

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Maa- ja metsätalousministeriö on 26 päivänä helmikuuta 1993 annetun rehulain (234/93) nojalla1 päättänyt seuraavaa:

1 §Soveltamisala

Tämä päätös koskee rehulain (234/93) 2 §:ssä tarkoitettuja sellaisenaan tai rehuseoksiin käytettäviä rehuja.

2 §Sallitut rehut

Maahantuoda, markkinoida ja markkinoin- ftia varten valmistaa saa tämän päätöksen liitteenä 1 olevaan rehuluetteloon merkittyjä rehuja edellyttäen, että ne täyttävät siinä mainitut sekä rehulaissa ja jäljempänä tässä päätöksessä määrätyt vaatimukset.

Muita kuin rehuluetteloon merkittyjä rehuja saa maahantuoda, markkinoida ja markkinointia varten valmistaa, jos ne täyttävät rehulaissa ja jäljempänä tässä päätöksessä määrätyt vaatimukset.

3 §Rehuluetteloon merkitseminen

Rehuluetteloon merkitään

1)

ne rehut, jotka on lueteltu Euroopan yhteisön direktiivissä 77/101/ETY sekä siihen tehdyissä muutoksissa1; ja

2)

ne rehut, joista Suomessa on selvitetty energia- ja ravintoaineiden sulavuusarvot2.

Hakemus 1 momentin 2 kohdassa tarkoitetun rehun luetteloon merkitsemisestä toimitetaan kasvintuotannon tarkastuskeskuksen maatalouskemian osastolle ja siinä on ilmoitettava seuraavat tiedot:

1)

rehun valmistajan ja valmistuttajan nimi ja osoite sekä maahantuodusta rehusta myös maahantuojan tai myyjän nimi ja osoite;

2)

rehun nimi ja käyttötarkoitus;

3)

selvitys rehun ravintoainekoostumuksesta ja energia- ja ravintoaineiden sulavuusarvoista; sekä

4)

valmistusprosessin kuvaus.

Kasvintuotannon tarkastuskeskuksen on toimitettava hakemus ja siitä antamansa lausunto maa- ja metsätalousministeriölle.

4 §Rehujen laatuvaatimukset

Maahantuotavien, markkinoitavien ja markkinointia varten valmistettavien rehujen on täytettävä tämän päätöksen liitteessä 2 määrätyt yleiset laatuvaatimukset.

Rehujen tulee täyttää lisäksi ne vaatimukset, jotka rehuvalmisteille on määrätty haitallisista aineista ja eliöistä rehuissa annetussa maa- ja metsätalousministeriön päätöksessä (184/94).

5 §Eläinperäiset sivutuotteet

Eläinperäisistä sivutuotteista rehuja valmistavien laitosten on noudatettava maa- ja metsätalousministeriön erikseen antamia määräyksiä eläinjätteen keräämisestä, kuljetuksesta, käsittelystä, käytöstä ja näiden valvonnasta.

6 §Pakkausmääräykset

Rehua, jonka kohdalla rehuluettelon sarakkeessa pakkausmääräykset on merkitty ''x'', saadaan myydä ainoastaan päällykseen pakattuna. Tällöin rehu on pakattava suljettuun pakkaukseen tai säiliöön siten, että sitä avattaessa suljin vahingoittuu käyttökelvottomaksi.

Edellä 1 momentissa mainitut määräykset eivät koske rehuseosten raaka-aineeksi elinkeinonharjoittajille markkinoitavia rehuja.

7 §Tuoteseloste

Rehun tuoteselosteeseen saa merkitä vain tämän päätöksen liitteessä 3 pakollisiksi tai vapaaehtoisiksi määrätyt tiedot.

Muut kuin tässä päätöksessä tarkoitetut tiedot on merkittävä selvästi erilleen tuoteselosteen tai rehuvalmisteen mukana seuraavien asiakirjojen tuoteselosteosan tiedoista.

Tuoteseloste saadaan liittää mukana seuraaviin asiakirjoihin, kun kysymyksessä on 1) rehun markkinointi tankkiautossa tai vastaavassa kuljetusvälineessä tai 2) rehun markkinointi sinetöimättömissä pakkauksissa tai säiliöissä.

Tuoteselosteen merkinnät on tehtävä suomen- ja ruotsinkielellä ja niiden on oltava selvästi näkyvillä ja helposti luettavissa. Kotimaassa valmistetussa rehussa, jota myydään vain yksikielisissä kunnissa, saadaan kuitenkin käyttää näiden kuntien kielellä olevia yksikielisiä merkintöjä.

Vietäessä rehuja Euroopan talousalueellemerkinnät on tehtävä vähintään yhdellä määrämaan virallisista kielistä.

8 §Voimaantulo

Tämä päätös tulee voimaan 9 päivänä maaliskuuta 1994.

Helsingissä 1 päivänä maaliskuuta 1994

Maa- ja metsätalousministeri Martti PuraApulaisosastopäällikkö Olli Rekola

Liite 1

REHULUETTELO PUUTTUU

Liite 2

REHUJEN YLEISET LAATUVAATIMUKSET

Markkinoitavan rehun tulee olla laadultaan aitoa ja kauppakelpoista sekä vastata sitä kuvausta mikä sille on annettu liitteessä 1 tai Kasvituotannon tarkastuskeskukselle tehdyssä ilmoituksessa.

Kasviperäisten rehujen kasvitieteellinen aitous on oltava vähintään 95 % ellei rehun osalta ei erikseen ole muuta määrätty. Epäpuhtautena pidetään luonnollisia vaarattomia epäpuhtauksia (esim. olki, olkijäte, muiden viljelykasvien tai rikkakasvien siemenet) tai muiden öljypitoisten siementen tai hedelmien vaarattomia prosessista peräisin olevia sivutuotteita edellyttäen, että niiden pitoisuus on vähemmän kuin 0,5 %.

Rehua ei pidetä rehuseoksena, jos siinä on korkeintaan 3 % säilöntä- tai käsittelyainetta.

Ellei rehun osalta ole muuta säädetty suolahappoon liukenemattoman hehkutusjäännöksen (hiekan) osuus rehuissa saa olla enintään 2 %.

Liite 3

REHUN TUOTESELOSTE

Rehun tuoteselosteessa tai erikseen määritellyissä tapauksissa tavaran mukana kulkevissa asiakirjoissa olevassa tuoteselosteessa on ostajalle annettava seuraavat tiedot:

1) maininta 'rehu';

2) rehun nimi;

Jos nimen yhteydestä ei ilmene rehun käsittely, siitä on annettava kuvaus nimen yhteydessä, esim. 'jauho', 'puriste', 'rouhe', 'uutettu', 'kuorittu', 'kuivattu', 'hydrolysoitu' tai 'rakeistettu'.

Jos rehun joukkoon lisätään denaturoimis- tai sidontatarkoituksessa toista rehua, on ilmoitettava lisätyn rehun nimi ja lisäksi denaturoimisaineen määrä. Sidonta-ainetta saa olla korkeintaan 3 % rehun painosta.

3) pakollisiksi merkityt tiedot rehun ravintoainekoostumuksesta;

4) nettopaino tai nestemäisistä tuotteista nettotilavuus; sekä

5) tavaran laadusta ja tiedoista vastuussa olevan myyjän nimi ja osoite.

Vapaaehtoisesti annettavia tietoja ovat:

1) rehun nimen yhteydessä voidaan mainita myös kasvi- tai eläinlaji, josta rehu on peräisin;

2) rehun tunnusmerkki tai tiedoista vastuussa olevan elinkeinonharjoittajan tavaramerkki;

3) tavaraerän tunnusnumero;

4) käyttöohjeet ja käyttöaika;

5) tuotanto- tai valmistusmaa;

6) tavaran hinta;

7) muita vapaaehtoisiksi merkittyjä ravintoainepitoisuuksia; sekä

8) sellaisista rehuista, joille on olemassa Suomessa vahvistetut ruokinta-arvot, seuraavat tiedot:

- kosteus

- energia- ja valkuaisarvo [ liite 1 , alaviite (3)]

- kalsium- ja fosforipitoisuudet (%)

Sivun alkuun