Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

108/1993

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Asetus kalasta ja kalavalmisteista

Säädöksen tyyppi
Asetus
Antopäivä

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Kauppa- ja teollisuusministeriön toimialaan kuuluvia asioita käsittelemään määrätyn ministerin esittelystä säädetään 3 päivänä heinäkuuta 1941 annetun elintarvikelain (526/41) 1 ja 11 §:n nojalla:

1 §Soveltamisala

Tämä asetus koskee elintarvikkeena myytäväksi tarkoitetun kalan ja kalavalmisteen käsittelyä, valmistusta, luokittelua, pakkaamista, kuljetusta, säilytystä, varastointia, maahantuontia ja myyntiä.

Mitä tässä asetuksessa säädetään kaloista, koskee soveltuvin osin myös äyriäisiä, nilviäisiä ja muita vedessä eläviä elintarvikkeeksi kelpaavia eläinkunnan tuotteita.

Tämä asetus koskee myös sellaista 1 ja 2 momentissa tarkoitettua elintarviketta, joka on pakastettu tai jäätynyt.

Sen lisäksi mitä tässä asetuksessa säädetään, noudatetaan kalastuslain (286/82) ja terveydenhoitolain (469/65) säännöksiä.

2 §Määritelmät

Tässä asetuksessa tarkoitetaan:

1)

kalalla luonnonvaraista tai viljeltyä tuoretta kalaa tai kalanosaa, jota myydään jäähdytettynä tai pakastettuna kuluttajalle, suurtaloudelle tai elintarviketeollisuudelle sellaisenaan, perattuna tai muutoin esikäsiteltynä;

2)

kalavalmisteella suolattua, savustettua, hiillostettua tai muulla tavoin valmistettua kalaa tai kalanosaa, jonka valmistukseen ei ole merkittävässä määrin käytetty muita ainesosia; sekä

3)

perkauksella kalan sisälmysten poistoa ja tarvittaessa myös kalan suomustusta, pään tai kidusten poistoa ja pesua.

3 §Kalan käsittely pyynnin ja noston yhteydessä

Kalaa on pyynnin ja noston aikana ja sen jälkeen käsiteltävä siten, ettei sen laatu sopimattoman käsittelyn takia huonone.

4 §Verenlasku ja perkaus

Elintarvikkeeksi myytävä lohi (Salmo salar), kirjolohi (Oncorhynchus mykiss), meritaimen (Salmo trutta m. trutta), järvitaimen (Salmo trutta m. lacustris), kampela (Platichthys flesus), nieriä (Salvelinus alpinus), harmaanieriä (Salvelinus namaycush), puronieriä (Salvelinus fontinalis) sekä yli 500 grammaa painava siika (Coregonus lavaretus) ja peledsiika (Coregonus peled) on perattava hyvän valmistustavan mukaan ilman aiheetonta viivyttelyä pyynnin tai noston jälkeen. Turskasta (Gadus morhua) on laskettava veri välittömästi pyynnin jälkeen.

5 §Kalan jäähdytys

Kala on viivytyksettä pyynnin, noston, verenlaskun tai perkauksen jälkeen jäähdytettävä 0 - +3 celsiusasteeseen, jollei muualla toisin säädetä.

6 §Kalan säilytys, kuljetus ja myynti

Kala on säilytettävä, kuljetettava, varastoitava ja myytävä tarkoituksenmukaisissa puhtaissa laatikoissa tai astioissa. Eri vuorokausina pyydettyjä tai nostettuja eriä ei saa sekoittaa keskenään.

Kalan lämpötila on jäillä tai muilla keinoin pysytettävä 0 - +3 celsiusasteessa.

7 §Kalan laatu

Kaupan pidettävän kalan ja kalavalmisteen valmistukseen tarkoitetun kalan tulee olla tuoretta, tervettä ja laadultaan moitteetonta. Kalassa ei saa olla pilaantumisen merkkejä eikä muutakaan vierasta hajua tai makua. Kalassa ei saa olla laatua tai ulkonäköä pilaavia loisia tai loisten aiheuttamia muutoksia. Kalassa ei saa olla ruhjeita eikä pahoja muotovirheitä tai ulkoisia poikkeamia.

8 §Kalavalmisteen laatu

Kalavalmisteen valmistukseen saa käyttää pakastettua tai jäätynyttä kalaa, jos se on laadultaan moitteetonta. Kauppa- ja teollisuusministeriö antaa tarvittaessa tarkempia määräyksiä kalavalmisteen valmistuksesta, koostumuksesta ja laadusta.

9 §Kalan luokittelu

Jos kala myydään luokiteltuna koon tai tuoreuden ja muun laadun mukaan, on noudatettava kauppa- ja teollisuusministeriön antamia tarkempia määräyksiä luokitteluvaatimuksista.

10 §Luokitellun kalan myynti

Jos tuoreuden mukaan luokitellun kalan laatu muuttuu kuljetuksen, säilytyksen tai myynnin aikana, on elinkeinonharjoittajan muutettava luokkaa osoittavat merkinnät vastaamaan kalan todellista laatua tai poistettava luokkamerkinnät tarvittaessa kokonaan. Kala voidaan tällöin myydä luokittelemattomana, jos se täyttää 7 §:ssä säädetyt laatuvaatimukset.

11 §Kalan pakkausmerkinnät

Elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä annetussa asetuksessa (794/91) säädettyjen merkintöjen lisäksi ilmoitetaan kuljetuslaatikossa tai -astiassa kalan paino- tai laatuluokka, jos kala myydään luokiteltuna. Luonnonkalan kuljetuslaatikossa tai -astiassa on lisäksi selvästi ilmoitettava kalan pyyntialue ja -päivä.

Kalaa myytäessä kuluttajalle on 1 momentissa vaaditut tiedot oltava myyntilaatikossa tai -astiassa tai niiden välittömässä läheisyydessä olevassa esitteessä.

Elintarviketeollisuuteen myytävästä kalasta voidaan 1 momentissa vaaditut tiedot antaa pyyntierään liittyvissä kaupallisissa asiakirjoissa.

12 §Kalavalmisteen alkuperän ilmoittaminen

Jos maahantuotua kalaa on käytetty kalavalmisteen valmistukseen Suomessa, on kalan alkuperämaa tai -alue ilmoitettava pakkausmerkinnöisssä tai muulla tavalla kalavalmistetta myytäessä, jos sen puuttuminen voi johtaa ostajaa harhaan.

13 §Viittaussäännös

Tämän asetuksen ja sen nojalla annettujen määräysten rikkomisen seuraamuksista säädetään elintarvikelaissa (526/41).

14 §Tarkemmat määräykset

Tarkempia määräyksiä tämän asetuksen täytäntöönpanosta antaa kauppa- ja teollisuusministeriö.

15 §Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä syyskuuta 1993.

Tällä asetuksella kumotaan kaupan pidettävästä kalasta 9 päivänä heinäkuuta 1968 annettu asetus (443/68) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.

Ennen tämän asetuksen voimaantuloa voidaan ryhtyä sen täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin.

Helsingissä 25 päivänä tammikuuta 1993

Tasavallan Presidentti MAUNO KOIVISTOMinisteri Pertti Salolainen

Sivun alkuun