688/1991

Annettu Helsingissä 18 päivänä huhtikuuta 1991

Valtioneuvoston päätös maidon tuotantotuesta

Valtioneuvosto on 28 päivänä heinäkuuta 1989 annetun maataloustulolain (736/89) 8 §:n 3 momentin nojalla maa- ja metsätalousministeriön esittelystä päättänyt:

1 §
Soveltamisala

Maataloustulolain (736/89) 1 §:n 2 momentissa sekä 3 ja 8 §:ssä tarkoitettuna tukena voidaan maksaa maidon tuotantotukea sen mukaan kuin tässä päätöksessä määrätään.

2 §
Tuotantotuen saajat

Tuotantotukea voidaan maksaa

1) yksityiselle viljelijälle;

2) usealle viljelijälle yhteisesti; sekä

3) sellaiselle luonnollisten henkilöiden muodostamalle avoimelle yhtiölle, kommandiittiyhtiölle, osuuskunnalle ja osakeyhtiölle, jonka pääasiallisena tarkoituksena on maidon tuottaminen.

Tuotantotuen myöntämisen edellytyksenä avoimelle yhtiölle, kommandiittiyhtiölle ja osuuskunnalle on, että avoimen yhtiön yhtiömiehet, kommandiittiyhtiön vastuunalaiset yhtiömiehet tai osuuskunnan jäsenet itse työhön osallistuen harjoittavat tuettavaa elinkeinotoimintaa. Osakeyhtiön osalta on edellytyksenä, että yli puolet osakeyhtiön äänivallasta on sellaisten henkilöiden omistuksessa, jotka itse työhön osallistuen harjoittavat tuettavaa elinkeinotoimintaa ja että näillä henkilöillä yhtiöjärjestyksen mukaan on oikeus määräajassa lunastaa osake sen siirryttyä muun saannon kuin perinnön, testamentin tai osituksen nojalla muulle kuin yhtiön osakkaalle.

Tuotantotukea voidaan maksaa myös tämän päätöksen mukaista elikeinotoimintaa harjoittavalle säätiölle tai julkisoikeudelliselle yhteisölle taikka maatalousoppilaitokselle tai muulle yleishyödyllistä toimintaa harjoittavalle yhteisölle tai laitokselle, mikäli maa- ja metsätalousministeriö erityisen painavista syistä myöntää luvan tuotantotuen maksamiseen.

3 §
Ikä

Edellytyksenä tuotantotuen maksamiselle on, että 2 §:n 1 momentin 1 kohdassa tarkoitettu viljelijä ei ole täyttänyt 65 vuotta ennen sen kalenterivuoden alkua, jonka aikana vastaanotetusta maidosta tuotantotukea maksetaan. Tuotantotukea voidaan kuitenkin maksaa 65 vuotta täyttäneelle viljelijälle, jos hänen aviopuolisonsa ei ole ennen kyseistä ajankohtaa täyttänyt 65 vuotta.

Milloin kysymys on 2 §:n 1 momentin 2 ja 3 kohdassa tarkoitetusta tapauksesta, tuotantotuen maksamisen edellytyksenä on, että ainakin yksi tilalla asuvista viljelijöistä, yhtiömiehistä, jäsenistä tai osakkaista on alle 65-vuotias ennen sen kalenterivuoden alkua, jonka aikana vastaanotetusta maidosta tuotantotukea maksetaan.

4 §
Aluejako

Tuotantotukea tämän päätöksen nojalla myönnettäessä noudatetaan seuraavaa aluejakoa:

Alue 1:

Lapin läänissä Enontekiö, Inari ja Utsjoki sekä Muonion kunnasta valtioneuvoston 26 päivänä huhtikuuta 1973 antamassa päätöksessä eräiden tilojen, tilanosien ja alueiden siirtämisestä Enontekiön kunnasta Muonion kuntaan (350/73) mainitut tilat ja alueet.

Alue 2:

Lapin läänissä Kittilä, Kolari, Pelkosenniemi, Posio, Salla, Savukoski ja Sodankylä sekä Muonion kunta sen alueeseen 1 kuuluvia osia lukuunottamatta sekä Oulun läänissä Kuusamon kunnasta valtioneuvoston 18 päivänä kesäkuuta 1969 antamassa päätöksessä eräiden tilojen ja tilajärjestelmän ulkopuolella olevien alueiden siirtämisestä Sallan kunnasta Kuusamon kuntaan (402/69) mainitut tilat ja alueet.

Alue 3:

Lapin läänissä Kemi, Kemijärvi, Keminmaa, Pello, Ranua, Rovaniemen maalaiskunta, Rovaniemi, Simo, Tervola, Tornio ja Ylitornio; Oulun läänissä Hailuoto, Ii, Kuivaniemi, Pudasjärvi, Puolanka, Suomussalmi, Taivalkoski ja Yli-Ii sekä Kuusamon kunta sen alueeseen 2 kuuluvaa osaa lukuunottamatta.

Alue 4:

Oulun läänissä Haukipudas, Hyrynsalmi, Kiiminki, Kuhmo, Paltamo, Ristijärvi, Utajärvi, Vaala ja Ylikiiminki sekä Oulunsalon kunnasta ne osat, jotka ovat Ylikiimingin kunnan sisäpuolella ja Vuolijoen kunnasta Manamansalon saaressa oleva osa; Pohjois-Karjalan läänissä Eno, Ilomantsi, Lieksa ja Tuupovaara.

Alue 5:

Oulun läänissä Haapavesi, Kajaani, Kempele, Kestilä, Kärsämäki, Liminka, Lumijoki, Merijärvi, Muhos, Oulainen, Oulu, Oulunsalo, Pattijoki, Piippola, Pulkkila, Pyhäjoki, Pyhäjärvi, Pyhäntä, Raahe, Rantsila, Ruukki, Siikajoki, Sotkamo, Temmes, Tyrnävä, Vihanti ja Vuolijoki; Vaasan läänissä Lehtimäki, Lestijärvi, Perho ja Soini; Pohjois-Karjalan läänissä Juuka, Kiihtelysvaara, Kontiolahti, Nurmes, Valtimo ja Värtsilä; Kuopion läänissä Kaavi, Rautavaara, Sonkajärvi ja Varpaisjärvi, Juankosken kunnasta entisen Säyneisen kunnan alue ja valtioneuvoston 17 päivänä kesäkuuta 1970 antamassa päätöksessä Säyneisen ja Muuruveden kuntien alueiden siirtämisestä Juankosken kuntaan sekä eräiden tilojen ja alueiden sekä erään kylän siirtämisestä Kaavin kunnasta Juankosken kuntaan (434/70) ja 30 päivänä kesäkuuta 1972 antamassa päätöksessä eräiden tilojen, tilanosien ja alueiden siirtämisestä Kaavin kunnasta Juankosken kuntaan (533/72) mainitut tilat ja alueet; Keski-Suomen läänissä Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Kyyjärvi, Multia, Petäjävesi, Pihtipudas, Pylkönmäki ja Uurainen.

Alue 6:

Oulun läänissä Alavieska, Haapajärvi, Kalajoki, Nivala, Reisjärvi, Sievi ja Ylivieska; Pohjois-Karjalan läänissä Joensuu, Kesälahti, Kitee, Liperi, Outokumpu, Polvijärvi, Pyhäselkä, Rääkkylä ja Tohmajärvi; Kuopion läänissä Iisalmi, Karttula, Keitele, Kiuruvesi, Lapinlahti, Leppävirta, Nilsiä, Pielavesi, Tervo, Tuusniemi, Vehmersalmi, Vesanto ja Vieremä sekä Juankosken kunta sen alueeseen 5 kuuluvia osia lukuunottamatta; Vaasan läänissä Alajärvi, Evijärvi, Halsua, Himanka, Kannus, Kaustinen, Kokkola, Kortesjärvi, Kruunupyy, Kälviä, Lappajärvi, Lohtaja, Luoto, Pedersöre, Pietarsaari, Toholampi, Ullava, Veteli ja Vimpeli; Mikkelin läänissä Enonkoski, Heinävesi, Kangaslampi ja Savonranta; Keski-Suomen läänissä Viitasaari; Kymen läänissä Saari ja Uukuniemi.

Alue 7:

Kuopion läänissä Kuopio, Maaninka, Rautalampi, Siilinjärvi, Suonenjoki ja Varkaus; Vaasan läänissä Alahärmä, Alavus, Ilmajoki, Isojoki, Isokyrö, Jalasjärvi, Jurva, Karijoki, Kaskinen, Kauhajoki, Kauhava, Korsnäs, Kristiinankaupunki, Kuortane, Kurikka, Laihia, Lapua, Nurmo, Närpiö, Peräseinäjoki, Seinäjoki, Teuva, Töysä, Uusikaarlepyy, Vaasa, Vähäkyrö, Vöyri, Ylihärmä, Ylistaro ja Ähtäri sekä Maalahden, Maksamaan, Mustasaaren ja Oravaisten kunnat niiden alueeseen 9 kuuluvia osia lukuunottamatta; Mikkelin läänissä Haukivuori, Joroinen, Jäppilä, Kerimäki, Pieksämäen maalaiskunta, Pieksämäki, Rantasalmi, Savonlinna ja Virtasalmi; Keski-Suomen läänissä Keuruu, Konginkangas, Konnevesi, Saarijärvi, Sumiainen, Suolahti ja Äänekoski; Hämeen läänissä Kuorevesi, Kuru, Mänttä, Vilppula ja Virrat; Turun ja Porin läänissä Honkajoki, Ikaalinen, Jämijärvi, Kankaanpää, Karvia, Kihniö, Merikarvia, Parkano, Pomarkku ja Siikainen; Ahvenanmaan maakunnassa Eckerö, Jomala, Lumparland, Maarianhamina ja Sund sekä Finströmin, Getan, Hammarlandin, Lemlandin ja Saltvikin kunnat niiden alueeseen 9 kuuluvia osia lukuunottamatta.

Alue 8:

Mikkelin läänissä Anttola, Hartola, Hirvensalmi, Juva, Kangasniemi, Mikkeli, Mikkelin maalaiskunta, Mäntyharju, Pertunmaa, Punkaharju, Puumala, Ristiina ja Sulkava; Keski-Suomen läänissä Hankasalmi, Joutsa, Jyväskylä, Jyväskylän maalaiskunta, Jämsänkoski, Korpilahti, Laukaa, Leivonmäki, Luhanka, Muurame, Säynätsalo ja Toivakka; Kymen läänissä Parikkala, Rautjärvi, Ruokolahti ja Suomenniemi.

Alue 9 (ulkosaaristo):

Vaasan läänissä Maalahden, Maksamaan, Mustasaaren ja Oravaisten kunnista maatilahallituksen hyväksymät saaristo-osat; Kymen läänissä Kotkan, Pyhtään ja Vehkalahden kunnista maatilahallituksen hyväksymät saaristo-osat; Turun ja Porin läänissä Houtskari, Iniö, Korppoo, Nauvo ja Velkua sekä Dragsfjärdin, Kustavin, Paraisten, Rymättylän, Särkisalon, Taivassalon, Uudenkaupungin ja Vehmaan kunnista maatilahallituksen hyväksymät saaristo-osat; Ahvenanmaan maakunnassa Brändö, Föglö, Kumlinge, Kökar, Sottunga ja Värdö sekä Finströmin, Getan, Hammarlandin, Lemlandin ja Saltvikin kunnista maatilahallituksen hyväksymät saaristo-osat.

Alue 10 (muu maa):

Alueeseen kuuluvat ne kunnat ja kunnanosat, jotka eivät sisälly edellä mainittuihin 1–9 alueisiin.

5 §
Tuotantotuen määräytyminen

Tuotantotukea voidaan maksaa 4 §:ssä tarkoitetuilla alueilla tuotetusta maidosta, jonka meijeri on vastaanottanut suoraan maidontuottajalta. Maidolla tarkoitetaan tässä päätöksessä täysmaitoa ja kermaa.

Tuotantotuen suuruus tuottajan meijeriin toimittamasta maidosta 1 päivästä syyskuuta alkavalta vuosijaksolta on seuraava:

Maitomäärä litraa
Alue 0–50 000 50 001–150 000 yli 150 000
(p/l) (p/l) (p/l)
1 99,0 84,0 69,0
2 73,0 58,0 43,0
3 62,0 47,0 32,0
4 55,0 40,0 25,0
5 46,5 31,5 16,5
6 43,0 28,0 13,0
7 36,5 21,5 6,5
8 34,5 19,5 4,5
9 55,0 40,0 25,0
10 30,0 15,0 0,0

Vuohenmaidon osalta tuotantotuen suuruus on 190 penniä litralta.

6 §
Tuotantotuen maksaminen

Tuotantotuen maksamisen edellytyksenä on, että meijeri maksaa 2 §:ssä tarkoitetulta tuottajalta vastaanottamastaan maidosta tuotantotuen tuotantotukea koskevalta kuukaudelta maksettavan maitotilityksen yhteydessä. Meijerin tulee toimittaa maatilahallitukselle selvitys tuotantotuen suorittamisen perusteena olevista seikoista. Meijerin tulee noudattaa tuottajamaidon hinnoittelussa maa- ja metsätalousministeriön maataloustuloasetuksen (1081/89) 2 ja 13 §:n nojalla määräämiä perusteita.

Maatilahallitus maksaa tuotantotuen kultakin kuukaudelta saatuaan meijeriltä selvityksen tuottajilta vastaanotetuista maitomääristä sekä maidon hinnan ja tuotantotuen maksamisesta. Tuotantotuki maksetaan saajan tai saajan määräämälle pankki- tai postisiirtotilille. Maatilahallitus voi maksaa tuotantotuen ennakkoa.

Maatilahallitus voi tuottajan tekemän hakemuksen perusteella päättää tuotantotuen maksamisesta myös suoraan tuottajalle.

Maatilahallitus voi antaa tarkempia määräyksiä tuotantotuen hakemiseen ja maksamiseen liittyvistä seikoista.

7 §
Takaisinperintä

Jos meijeri tai tuottaja on saanut tuotantotukea perusteettomasti tai enemmän kuin sille tämän päätöksen mukaan olisi voitu myöntää, takaisinperinnän osalta noudatetaan, mitä maataloustuen jako- ja valvontatehtävien hoitamisesta 27 päivänä tammikuuta 1971 annetussa laissa (88/71) on säädetty.

8 §
Tuotantotuen epääminen

Siltä, joka ei noudata tätä päätöstä tai sen nojalla annettuja määräyksiä, maatilahallitus voi kieltää tuotantotuen joko määräajaksi tai kokonaan.

9 §
Valvonta

Maaseutupiirin ja Ahvenanmaalla lääninhallituksen tulee osaltaan valvoa tämän päätöksen ja sen nojalla annettujen määräysten noudattamista.

Tuotantotuen saaja on velvollinen antamaan maatilahallituksen sekä maaseutupiirin ja Ahvenanmaalla lääninhallituksen määräämälle tarkastajalle vaadittaessa tilaisuuden kirjanpitonsa sekä tili- ja muiden asiakirjojen tarkastamiseen tuotantotuen maksamiseen liittyvien seikkojen osalta ja muutoinkin avustamaan tarkastuksen suorittamisessa.

10 §
Tarkemmat määräykset

Maatilahallitus voi antaa tarkempia määräyksiä tämän päätöksen täytäntöönpanosta.

11 §
Voimaantulo

Tämä päätös tulee voimaan 24 päivänä huhtikuuta 1991 ja sitä sovelletaan 1 päivästä huhtikuuta 1991 alkaen vastaanotettuun maitoon. Tämän päätöksen 3 §:ää sovelletaan kuitenkin 1 päivästä toukokuuta 1991 lukien.

Tällä päätöksellä kumotaan maidosta suoritettavasta lisähinnasta annettu valtioneuvoston päätös (1035/87) ja maidon tuotantoavustuksista annettu valtioneuvoston päätös (377/89) niihin myöhemmin tehtyine muutoksineen.

Helsingissä 18 päivänä huhtikuuta 1991

Maa- ja metsätalousministeri
Toivo T. Pohjala

Erikoistutkija
Esko Juvonen

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.