57/1991

Annettu Helsingissä 17 päivänä tammikuuta 1991

Asetus patjojen paloturvallisuusvaatimuksista

Kauppa- ja teollisuusministeriön toimialaan kuuluvia asioita käsittelemään määrätyn ministerin esittelystä säädetään 12 päivänä joulukuuta 1986 annetun tuoteturvallisuuslain (914/86) 24§:n 2 ja 3 momentin nojalla:

Soveltamisala

Tämä asetus koskee sellaisia patjoja ja muita pehmustettuja sängynpohjia, jotka kuuluvat tuoteturvallisuuslain (914/86) soveltamisalaan. Pehmustetuilla sängynpohjilla tarkoitetaan esimerkiksi irtonaisia patjoja, jotka on tarkoitettu asetettavaksi vuoteessa kiinteälle alustalle tai joustinpohjalle, joustinpohjia, sängyissä käytettäväksi tarkoitettuja vesi- ja ilmapatjoja, yhdistettyjen istuin- ja vuodehuonekalujen patjana käytettäviä osia sekä veneissä, matkailuperävaunuissa ja vastaavissa tiloissa käytettäväksi tarkoitettuja patjoja.

Asetus ei koske uinti- ja leirintäkäyttöön tarkoitettuja ilmalla täytettäviä patjoja, leirintäkäyttöön tarkoitettuja makuualustoja eikä käytettyjä patjoja.

Paloturvallisuusvaatimukset

Patja ei saa syttyä kytevästä savukkeesta.

Patjan katsotaan täyttävän 1 momentissa asetetun vaatimuksen, jos sen materiaaliyhdistelmät eivät syty lakanakankaalla peitetystä kytevästä savukkeesta pohjoismaisen menetelmän NORDTEST FIRE 037 mukaisessa testissä.

Valvontaviranomaisen pyynnöstä on valmistajan tai maahantuojan voitava osoittaa, että patja täyttää 1 momentissa asetetun vaatimuksen, esittämällä tästä koti- tai ulkomaisen laboratorion antama tutkimusselostus tai lausunto. Selostuksen tai lausunnon hyväksymisen edellytyksenä on, että laboratoriolla on riittävä asiantuntemus.

Tarkemmat määräykset ja ohjeet

Kuluttajavirasto voi antaa tarkempia määräyksiä ja ohjeita tämän asetuksen soveltamisesta.

Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä heinäkuuta 1992.

Helsingissä 17 päivänä tammikuuta 1991

Tasavallan Presidentti
MAUNO KOIVISTO

Ministeri
Pertti Salolainen

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.