Asetus maan ulkomaankaupassa sovellettavista määrällisistä rajoituksista annetun asetuksen liitteen muuttamisesta
- Säädöksen tyyppi
- Asetus
- Antopäivä
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Kauppa- ja teollisuusministeriön toimialaan kuuluvia asioita käsittelemään määrätyn ministerin esittelystä
muutetaan maan ulkomaankaupassa sovellettavista määrällisistä rajoituksista 29 päivänä joulukuuta 1989 annetun asetuksen (1301/89) liitteessä olevan luettelon III osa jäljempänä olevan liitteen mukaiseksi.
Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä heinäkuuta 1990.
Helsingissä 8 päivänä kesäkuuta 1990
Tasavallan Presidentti Mauno KoivistoMinisteri Pertti Salolainen
III.Tuontilisensioinnin alaiset tavarat
1. Ryhmä Elävät eläimet
01.01/01.06 | Koko ryhmä lihakäyttöön |
2. Ryhmä Liha ja muut syötävät eläimenosat
02.01/02.06 | Nimikkeisiin 01.01, 01.02, 01.03 ja 01.04 kuuluvien eläinten liha ja muut syötävät osat, tuoreet, jäähdytetyt tai jäädytetyt |
2.07 | Nimikkeen 01.05 siipikarjan liha ja muut syötävät osat, tuoreet, jäähdytetyt tai jäädytetyt |
02.08:sta | Poronliha |
2.09 | Sianrasva, vailla lihaskudosta, sekä siipikarjan rasva (sulattamattomat), tuoreet, jäähdytetyt, jäädytetyt, suolatut, suolavedessä, kuivatut tai savustetut |
2.1 | Liha ja muut syötävät eläimenosat, suolatut, suolavedessä, kuivatut tai savustetut; lihasta ja muista eläimenosista valmistettu syötävä jauho ja jauhe |
3. Ryhmä Kalat sekä äyriäiset, nilviäiset ja muut vedessä elävät selkärangattomat
03.02:sta | Tuore tai jäähdytetty kala, ei kuitenkaan kalafileet eikä muu nimikkeen 03.04 kalanliha: |
- Lohikalat | |
- Silakka | |
03.03:sta | Jäädytetty kala, ei kuitenkaan kalafileet eikä muu nimikkeen 03.04 kalanliha: |
- Lohikalat | |
- Silakka | |
03.04:stä | Kalafileet ja muu kalanliha (myös hakattu tai jauhettu), tuoreet, jäähdytetyt tai jäädytetyt: |
- Kalafileistä lohifilee (Salmo salar, Hucho hucho ja Oncorhynchus-lajit), ei kuitenkaan syväjäädytetty; muusta kalanlihasta lohikalat ja silakka | |
03.05:stä | Kuivattu, suolattu tai suolavedessä oleva kala; savustettu kala, myös ennen savustamista tai sen aikana kuumakäsitelty; ihmisravinnoksi kelpaava kalajauho: |
- Lohi (Salmo salar, Hucho hucho ja Oncorhynchus-lajit) | |
- Silakka, suolattu tai suolavedessä |
4. Ryhmä Meijerituotteet; linnunmunat; luonnonhunaja; muualle kuulumattomat eläinalkuperää olevat syötävät tuotteet
4.01 | Maito ja kerma, tiivistämätön ja lisättyä sokeria tai muuta makeutusainetta sisältämätön |
4.02 | Maito ja kerma, tiivistetty tai lisättyä sokeria tai muuta makeutusainetta sisältävä |
04.03:sta | Kirnupiimä, viili, jogurtti, kefiiri ja muu käynyt tai hapatettu maito tai kerma, myös tiivistetty tai maustettu tai lisättyä sokeria tai muuta makeutusainetta, hedelmiä, pähkinää tai kaakaota sisältävä: |
- Muut kuin maustetut tai hedelmiä, pähkinöitä tai kaakaota sisältävät, käyneet tai hapatetut maitotuotteet | |
4.04 | Hera, myös tiivistetty tai lisättyä sokeria tai muuta makeutusainetta sisältävä; muualle kuulumattomat maidon luonnollisista ainesosista koostuvat tuotteet, myös sokeria tai muuta makeutusainetta sisältävät |
4.05 | Voi ja muut maidosta saadut rasvat ja öljyt |
4.06 | Juusto ja juustoaine |
04.07:stä | Kuorelliset linnunmunat, tuoreet, säilötyt tai keitetyt, ei kuitenkaan keitetyt kananmunat |
04.08:sta | Kuorettomat linnunmunat ja munankeltuainen, tuoreet, kuivatut, höyryssä tai vedessä keitetyt, muotoillut, jäädytetyt tai muulla tavalla säilötyt, myös lisättyä sokeria tai muuta makeutusainetta sisältävät: |
- Muut kuin keitetyt kananmunat, myös muotoillut | |
4.09 | Luonnonhunaja |
4.1 | Eläinalkuperää olevat syötävät tuotteet, muualle kuulumattomat |
6. Ryhmä Elävät puut ja muut elävät kasvit; sipulit, juuret ja niiden kaltaiset tuotteet; leikkokukat ja leikkovihreä
06.03:sta | Leikkokukat ja kukannuput, jollaiset soveltuvat kukkakimppuihin tai koristetarkoituksiin, tuoreet: |
- Tullattaessa aikana 1.3.-30.11. |
7. Ryhmä Kasvikset sekä eräät syötävät juuret ja mukulat
7.01 | Tuoreet tai jäähdytetyt perunat |
7.02 | Tuoreet tai jäähdytetyt tomaatit |
- Tullattaessa aikana 1.4.-14.10. | |
07.03:sta | Tuoreet tai jäähdytetyt kepa-, salotti-, valko- ja purjosipulit sekä muut Allium-sukuiset kasvikset: |
- Muut kuin valkosipuli | |
07.04:stä | Tuore tai jäähdytetty keräkaali, kukkakaali, kyssäkaali ja lehtikaali sekä niiden kaltainen Brassica-sukuinen syötävä kaali: |
- Kukkakaali ja ruusukaali tullattaessa aikana 1.6.-31.10; muut Brassica-sukuiset syötävät kaalit | |
07.05:stä | Tuoreet tai jäähdytetyt salaatit (Lactuca sativa) ja sikurisalaatit (Cichorium-lajit): |
- Tullattaessa aikana 1.3.-14.11. | |
07.06:sta | Tuoreet tai jäähdytetyt porkkanat, nauriit, punajuuret, salsifit eli kaurajuuret, mukulasellerit, retiisit ja retikat sekä niiden kaltaiset syötävät juuret: |
- Porkkanat, mukulaselleri ja punajuuri | |
07.07:stä | Tuoreet tai jäähdytetyt kurkut: |
- Tullattaessa aikana 1.3.-14.10. | |
7.08 | Tuoreet tai jäähdytetyt palkokasvit, myös silvityt |
07.09:stä | Muut tuoreet ja jäähdytetyt kasvikset: |
- Lehtiselleri | |
07.11:stä | Kasvikset, väliaikaisesti (esim. rikkidioksidikaasulla tai suolavedessä, rikkihapoke- tai muussa säilöntäliuoksessa) säilöttyinä, mutta siinä tilassa välittömään kulutukseen soveltumattomina: |
- Kurkut; muut rikkidioksidikaasulla väliaikaisesti säilötyt kasvikset kuin parsa, kapris, oliivit ja makea- eli sokerimaissi | |
07.12:sta | Kuivatut kasvikset, kokonaiset, paloitellut, viipaloidut, rouhitut tai jauhetut, mutta ei enempää valmistetut: |
- Kuivattu makea- eli sokerimaissi | |
07.13:sta | Kuivattu, silvitty palkovilja, myös kalvoton tai halkaistu: |
- Herneet (Pisum sativum), jollaisia käytetään ihmisravinnoksi | |
- Pavut (Vigna-lajit, Phaseolus-lajit), jollaisia käytetään ihmisravinnoksi |
8. Ryhmä Syötävät hedelmät ja pähkinät; sitrushedelmien ja melonin kuoret
08.10:stä | Muut tuoreet hedelmät: |
- Marjat, tuoreet, ei kuitenkaan trooppiset marjat | |
08.11:stä | Jäädytetyt hedelmät ja pähkinät, keittämättömät tai vedessä tai höyryssä keitetyt, myös lisättyä sokeria tai muuta makeutusainetta sisältävät: |
- Lisättyä sokeria tai muuta makeutusainetta sisältämättömistä hedelmistä puutarhamansikat, karviaiset ja herukat; kaikki lisättyä sokeria tai muuta makeutusainetta sisältävät hedelmät ja pähkinät | |
08.12:sta | Hedelmät ja pähkinät, väliaikaisesti (esim. rikkidioksidikaasulla tai suolavedessä, rikkihapoke- tai muussa säilöntäliuoksessa) säilöttyinä, mutta siinä tilassa välittömään kulutukseen soveltumattomina: |
- Puutarhamansikat, vadelmat, karviaiset ja herukat |
10. Ryhmä Vilja
10.01 | Vehnä sekä vehnän ja rukiin sekavilja |
10.02 | Ruis |
10.03 | Ohra |
10.04 | Kaura |
10.05 | Maissi |
11. Ryhmä Myllyteollisuustuotteet; maltaat; tärkkelys; inuliini; vehnägluteeni
11.01 | Hienot vehnäjauhot ja sekajauhot vehnästä ja rukiista |
11.02 | Muut hienot viljajauhot kuin vehnäjauhot tai sekajauhot vehnästä ja rukiista |
11.03 | Viljarouheet, karkeat viljajauhot ja rakeistettu vilja (pellets) |
11.04 | Muulla tavoin käsitellyt viljanjyvät (esim. kuoritut, valssatut, hiutaleiksi valmistetut, pyöristetyt, leikatut tai karkeasti rouhitut), ei kuitenkaan nimikkeen 10.06 riisi; viljanjyvien alkiot, kokonaiset, valssatut, hiutaleiksi valmistetut tai jauhetut |
11.05 | Perunasta valmistetut hienot ja karkeat jauhot sekä hiutaleet |
11.06:sta | Nimikkeen 07.13 kuivatusta palkoviljasta, saagosta tai nimikkeen 07.14 juurista ja mukuloista valmistetut hienot ja karkeat jauhot; 8. ryhmän tuotteista valmistetut hienot ja karkeat jauhot sekä jauhe: |
- Muut kuin 8. ryhmän tuotteista valmistetut hienot ja karkeat jauhot sekä jauhe | |
11.07 | Maltaat, myös paahdetut |
11.08:sta | Tärkkelys; inuliini |
- Muu kuin vaneri-, kivennäisvilla- tai panimoteollisuuden käyttöön tuotava tärkkelys; inuliini |
12. Ryhmä Öljysiemenet ja -hedelmät; erinäiset siemenet ja hedelmät; teollisuus- ja lääkekasvit; oljet ja kasvirehu
12.01 | Soijapavut, myös murskatut | |
12.02 | Paahtamattomat tai muulla tavoin kypsentämättömät maapähkinät, myös kuoritut tai murskatut | |
12.03 | Kopra | |
12.04:stä | Pellavansiemenet, myös murskatut: | |
- Eläinten ruokintaan käytettävät pellavansiemenet, myös murskatut | ||
12.05 | Rapsin- ja rypsinsiemenet, myös murskatut | |
12.06 | Auringonkukansiemenet, myös murskatut | |
12.07:stä | Muut öljysiemenet ja -hedelmät, myös murskatut: | |
- Risiinisiemenistä, hampunsiemenistä, oiticicansiemenistä, seesaminsiemenistä ja pyökinterhoista eläinten ruokintaan käytettävät; muut öljysiemenet ja -hedelmät kuin sinapinsiemenet | ||
12.08 | Öljysiemen- ja öljyhedelmäjauhot, ei kuitenkaan sinappijauho | |
12.12:sta | Johanneksenleipä, merilevät ja muut levät, sokerijuurikas ja sokeriruoko, tuoreet tai kuivatut, myös jauhetut; hedelmänkivet ja -sydämet sekä muut kasvituotteet (myös paahtamattomat Cichorium intybus sativum -alalajiin kuuluvat sikurijuuret), jollaisia käytetään pääasiassa ihmisravinnoksi, muualle kuulumattomat: | - Sokerijuurikas ja sokeriruoko, tuoreet tai kuivatut, myös jauhetut |
12.13:sta | Valmistamattomat oljet ja akanat, myös silputut, jauhetut, puristetut tai rakeistetut (pellets) | |
- Rakeistetut oljet | ||
12.14:stä | Lantut, rehujuurikkaat ja muut rehujuuret, heinä, sini- eli rehumailanen (alfalfa), apila, esparsetti, rehukaali, lupiini, virna ja niiden kaltaiset rehuaineet, myös rakeistetut (pellets) | |
- Muut kuin heinä |
15. Ryhmä Eläin- ja kasvirasvat ja -öljyt sekä niiden hajottamistuotteet; valmistetut ravintorasvat; eläin- ja kasvivahat
15.01 | Sianihra (laardi); muu sianrasva ja siipikarjan rasva, sulatettu, myös puristettu tai liuottimilla uutettu |
15.02 | Nautaeläinten, lampaan tai vuohen rasva, raaka tai sulatettu, myös puristettu tai liuottimilla uutettu |
15.03 | Laardisteariini, laardiöljy, oleosteariini, oleomargariini ja taliöljy, emulgoimattomat, sekoittamattomat ja muutoin valmistamattomat |
15.06:sta | Muut eläinrasvat ja -öljyt sekä niiden jakeet, myös puhdistetut, mutta kemiallisesti muuntamattomat: |
- Muut kuin teknisiin tarkoituksiin käytettävä sorkkaöljy | |
15.07 | Soijaöljy ja sen jakeet, myös puhdistetut, mutta kemiallisesti muuntamattomat |
15.08 | Maapähkinäöljy ja sen jakeet, myös puhdistetut, mutta kemiallisesti muuntamattomat |
15.09:stä | Oliiviöljy ja sen jakeet, myös puhdistetut, mutta kemiallisesti muuntamattomat: |
- Muut kuin raa'at | |
15.10:stä | Muut yksinomaan oliiveista saadut öljyt ja niiden jakeet, myös puhdistetut, mutta kemiallisesti muuntamattomat, myös näiden öljyjen tai jakeiden ja nimikkeen 15.09 öljyjen tai jakeiden sekoitukset: |
- Muut kuin raa'at ja oliivinjätteistä kemikaalien avulla uutettu öljy | |
15.11 | Palmuöljy ja sen jakeet, myös puhdistetut, mutta kemiallisesti muuntamattomat |
15.12 | Auringonkukka-, saflori- ja puuvillansiemenöljy sekä niiden jakeet, myös puhdistetut, mutta kemiallisesti muuntamattomat |
15.13 | Kookos- (kopra-), palmuydin- ja babassuöljy sekä niiden jakeet, myös puhdistetut, mutta kemiallisesti muuntamattomat |
15.14:stä | Rapsi-, rypsi-, nauris- ja sinappiöljy sekä niiden jakeet, myös puhdistetut, mutta kemiallisesti muuntamattomat: |
- Muut kuin sinappiöljy | |
15.15:stä | Muut kasvirasvat ja rasvaiset kasviöljyt (myös jojobaöljy) sekä niiden jakeet, myös puhdistetut, mutta kemiallisesti muuntamattomat: |
- Sellaisenaan ihmisravinnoksi soveltumattomasta pellavaöljystä valkaisematon pellavaöljy; muut kasvirasvat ja rasvaiset kasviöljyt, ei kuitenkaan risiini-, kiinanpuu-, oiticica-, jojoba- ja seesamiöljyt | |
15.16:sta | Eläin- ja kasvirasvat ja -öljyt sekä niiden jakeet, osittain tai kokonaan hydratut, vaihtoesteröidyt, uudelleen esteröidyt tai elaidinoidut, myös puhdistetut, mutta ei enempää valmistetut: |
- Muut kuin kokonaan kalasta tai merinisäkkäistä saadut, hydrattu risiiniöljy (opaalivaha) ja uudelleen esteröidyt seesami- ja sinappiöljyt | |
15.17:stä | Margariini; syötävät seokset ja valmisteet eläin- tai kasvirasvoista tai -öljyistä tai tämän ryhmän eri rasvojen ja öljyjen jakeista, muut kuin nimikkeen 15.16 syötävät rasvat ja öljyt sekä niiden jakeet, ei kuitenkaan nestemäinen margariini ja muotinirrotusvalmisteina käytettävät seokset ja valmisteet |
16. Ryhmä Lihasta, kalasta, äyriäisistä, nilviäisistä tai muista vedessä elävistä selkärangattomista valmistetut tuotteet
16.01 | Makkarat ja niiden kaltaiset tuotteet lihasta, muista eläimenosista tai verestä; näihin tuotteisiin perustuvat ravintovalmisteet |
16.02:sta | Muut valmisteet ja säilykkeet, lihasta, muista eläimenosista tai verestä, ei kuitenkaan homogenoidut ravintovalmisteseokset nettopainoltaan yli 250 g:n vähittäismyyntipakkauksissa |
17. Ryhmä Sokeri ja sokerivalmisteet
17.01 | Ruoko- ja juurikassokeri sekä kemiallisesti puhdas sakkaroosi, jähmeät |
17.02:sta | Muut sokerit, myös kemiallisesti puhdas laktoosi, maltoosi, glukoosi ja fruktoosi, jähmeät; lisättyä maku- tai väriainetta sisältämättömät sokerisiirapit; keinotekoinen hunaja, myös luonnonhunajan kanssa sekoitettuna; sokeriväri: |
- Muut kuin kemiallisesti puhtaat fruktoosi ja maltoosi, sokeriväri ja maustettu tai värjätty jähmeä sokeri | |
17.03 | Sokerin erottamisessa ja puhdistamisessa syntyvä melassi |
19. Ryhmä Viljasta, jauhoista, tärkkelyksestä tai maidosta valmistetut tuotteet; leipomatuotteet
19.02:sta | Makaronivalmisteet, kuten spagetti, makaroni, nuudelit, lasagne, gnocchi, ravioli ja cannelloni, myös kypsennetyt tai (lihalla tai muulla aineella) täytetyt tai muulla tavalla valmistetut; couscous, myös valmistettu: |
- Täytetyt makaronivalmisteet, jotka sisältävät yli 20 % painosta lihaa tai eläimenosia |
20. Ryhmä Kasviksista, hedelmistä, pähkinöistä tai muista kasvinosista valmistetut tuotteet
20.01:stä | Etikan tai etikkahapon avulla valmistetut tai säilötyt kasvikset, hedelmät, pähkinät ja muut syötävät kasvinosat: |
- Kurkut ilmanpitävissä astioissa | |
- Pikkelsi | |
- Punajuuret | |
20.04 | Muulla tavalla kuin etikan tai etikkahapon avulla valmistetut tai säilötyt muut kasvikset, jäädytetyt, ei kuitenkaan esikypsytetyt ranskanperunat, parsa, kapris, oliivit ja makea- eli sokerimaissi |
20.05:stä | Muulla tavalla kuin etikan tai etikkahapon avulla valmistetut tai säilötyt muut kasvikset, jäädyttämättömät; homogenoidut kasvikset, perunat, ei kuitenkaan hienoina tai karkeina jauhoina tai hiutaleina; herneet, ei kuitenkaan jauhoihin perustuvat valmisteet; kurkut |
20.07:stä | Keittämällä valmistetut hillot, hedelmähyytelöt, marmelaatit, hedelmä- ja pähkinäsoseet sekä hedelmä- ja pähkinäpastat, myös lisättyä sokeria tai muuta makeutusainetta sisältävät, ei kuitenkaan sitrushedelmistä valmistetut, omenasose ja kastanjasose |
20.09:stä | Käymättömät ja lisättyä alkoholia sisältämättömät hedelmämehut (myös viinirypälemehu) ja kasvismehut, myös lisättyä sokeria tai muuta makeutusainetta sisältävät: |
- Mansikkamehu, vadelmamehu, karviaismehu ja herukkamehut |
21. Ryhmä Erinäiset syötävät valmisteet
21.02:sta | Hiiva (elävä eli aktiivinen tai kuollut eli inaktiivinen); muut kuolleet yksisoluiset mikro-organismit (ei kuitenkaan nimikkeen 30.02 rokotteet); valmistetut leivinjauheet: |
- Kuolleet yksisoluiset mikro-organismit, ei kuitenkaan hiiva eivätkä levät | |
21.04:stä | Keitot ja liemet sekä valmisteet niitä varten; homogenoidut ravintovalmisteseokset: |
- Homogenoidut ravintovalmisteseokset, jotka sisältävät yli 20 % painosta lihaa tai eläimenosia ja joissa on pieniä määriä silminhavaittavia liha- tai eläimenosapaloja |
23. Ryhmä Elintarviketeollisuuden jätetuotteet ja jätteet; valmistettu rehu
23.02 | Leseet, lesejauhot ja muut viljan tai palkoviljan seulomisessa, jauhamisessa tai muussa käsittelyssä syntyneet jätetuotteet, myös rakeistetut (pellets) |
23.03 | Tärkkelyksenvalmistuksen jätetuotteet ja niiden kaltaiset jäteaineet, sokerijuurikasjätemassa, sokeriruokojäte ja muut sokerinvalmistuksen jätteet, rankki ja muut panimo- ja polttimojätteet, myös rakeistetut (pellets) |
23.04 | Öljykakut ja muut soijaöljyn erottamisessa syntyneet kiinteät jätetuotteet, myös jauhetut tai rakeistetut (pellets) |
23.05 | Öljykakut ja muut maapähkinäöljyn erottamisessa syntyneet kiinteät jätetuotteet, myös jauhetut tai rakeistetut (pellets) |
23.06 | Öljykakut ja muut kasvirasvojen tai -öljyjen erottamisessa syntyneet kiinteät jätetuotteet, myös jauhetut tai rakeistetut (pellets), muut kuin nimikkeisiin 23.04 ja 23.05 kuuluvat |
23.08 | Muualle kuulumattomat kasviaineet ja kasvialkuperää olevat jätteet sekä kasvialkuperää olevat jätetuotteet ja sivutuotteet, jollaisia käytetään eläinten ruokinnassa, myös rakeistetut (pellets) |
23.09 | Valmisteet, jollaisia käytetään eläinten ruokinnassa, ei kuitenkaan kalaliimavesi |
27. Ryhmä Kivennäispolttoaineet, kivennäisöljyt ja niiden tislaustuotteet; bitumiset aineet; kivennäisvahat
27.01 | Kivihiili; kivihiilibriketit ja niiden kaltaiset kivihiilestä valmistetut kiinteät polttoaineet |
27.04:stä | Koksi ja puolikoksi kivihiilestä, ruskohiilestä tai turpeesta, myös agglomeroitu; retorttihiili: |
- Muut kuin retorttihiili | |
27.06 | Kivihiili-, ruskohiili- ja turveterva sekä muu kivennäisterva, myös vedetön tai osittain tislattu, myös ns. preparoitu terva |
27.07 | Öljyt ja muut korkean lämpötilan kivihiilitervan tislaustuotteet; niiden kaltaiset tuotteet, joissa aromaattisten aineosien paino ylittää ei-aromaattisten aineosien painon, ei kuitenkaan raaka fenoli ja raaka kresoli |
27.09 | Maaöljyt ja bitumisista kivennäisistä saadut öljyt, raa'at |
27.10:stä | Maaöljyt ja bitumisista kivennäisistä saadut öljyt, muut kuin raa'at; muualle kuulumattomat valmisteet, joissa on luonteenantavana perusaineosana maaöljyjä tai bitumisista kivennäisistä saatuja öljyjä vähintään 70 % painosta: |
- Esitislattu raakaöljy | |
- Moottoribensiini | |
- Teollisuusbensiini; raskasbensiini ja muut kevytöljyt, myös kevytöljyvalmisteet; petroli ja muut keskiraskaat öljyt, myös valmisteet keskiraskaista öljyistä; dieselöljyt ja polttoöljyt | |
27.13 | Maaöljykoksi, maaöljybitumi ja muut maaöljyjen tai bitumisista kivennäisistä saatujen öljyjen jätetuotteet |
27.14 | Luonnonbitumi ja -asfaltti; bitumi- tai öljyliuske ja bitumipitoinen hiekka; asfaltiitit ja asfalttikivi |