Laki verohallinnosta
- Säädöksen tyyppi
- Laki
- Antopäivä
- Ajantasaistettu säädös
- 960/1987
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:
Yleiset säännökset
1 §Verohallinto
Verohallintoa johtaa ja valvoo valtiovarainministeriön alaisena keskusvirastona verohallitus. Verohallituksen alaisena piirihallintoviranomaisena on jokaisessa läänissä lääninverovirasto. Jokaisessa veropiirissä on lääninveroviraston alaisena paikallishallintoviranomaisena verotoimisto.
Lisäksi verohallinnossa on lautakuntia ja asiamiehiä sen mukaan kuin niistä on erikseen säädetty.
Asetuksella voidaan säätää, että kahta lääniä varten on yhteinen lääninverovirasto. Veropiiristä säädetään verotuslaissa (482/58). Verohallitus voi määrätä, että verotoimiston nimenä joissakin veropiireissä on verovirasto.
2 §Verohallinnon tehtävät
Verohallinnon tehtävänä on valtionveron, kunnallisveron, kirkollisveron, kansaneläkevakuutusmaksun, sairausvakuutusmaksun, metsänhoitomaksun, sosiaaliturvamaksun, perintö- ja lahjaveron, liikevaihtoveron, vakuutusmaksuista suoritettavan veron sekä muiden verojen ja maksujen, joiden osalta niin on säädetty, määrääminen, maksuunpano, kanto ja perintä.
3 §Lautakunnat
Verolautakunnasta ja tutkijalautakunnasta samoin kuin lääninverolautakunnasta säädetään verotuslaissa. Perintöverolautakunnasta säädetään perintö- ja lahjaverolaissa (378/40).
Verohallituksen yhteydessä on verotuslaissa tarkoitetut keskusverolautakunta ja veronhuojennuslautakunta sekä merityötulosta verotuksessa tehtävästä vähennyksestä annetussa laissa (455/85) tarkoitettu merimiesverolautakunta.
Verotuksen valvontaa ja verotusehdotusten selvittämistä varten on verohallituksen, lääninveroviraston ja verotoimiston asianomaisilla virkamiehillä oikeus olla läsnä edellä 1 momentissa mainittujen lautakuntien kokouksissa ja ottaa niissä osaa keskusteluun.
4 §Oikean ja yhdenmukaisen verotuksen edistäminen
Verohallituksen tehtävänä on erityisesti edistää oikean ja yhdenmukaisen verotuksen toimittamista antamalla veroviranomaisille neuvoja ja ohjeita sekä huolehtimalla verovelvollisiin kohdistuvasta verotuksen toimeenpanoa koskevasta tiedotustoiminnasta.
Keskusverolautakunnan tehtävänä on sen lisäksi, mitä verotuslain 69§:ssä on säädetty, edistää oikean ja yhdenmukaisen verotuksen toimittamista antamalla, sen mukaan kuin siitä asetuksella säädetään, veroviranomaisille neuvoja ja ohjeita.
Verohallinnon viranomaisia koskevia säännöksiä
5 §Muutoksen hakeminen eräissä tapauksissa
Verohallituksella ja lääninverovirastolla on oikeus valtion puolesta hakea muutosta 2§:ssä tarkoitettuja välittömiä valtion veroja koskeviin, veroviranomaisten ja lainkäyttöviranomaisten päätöksiin siinä järjestyksessä, kuin tällaisesta muutoksenhausta on säädetty. Sama oikeus on kunnan puolesta kunnanhallituksella kunnallisveroa koskevissa asioissa.
Milloin verohallitus, lääninverovirasto tai kunnanhallitus haluaa käyttää 1 momentissa tarkoitettua oikeutta, sen on ilmoitettava siitä muutoksen hakemiseen oikeutetulle alemmalle veroviranomaiselle, joka silloin ei saa käyttää puhevaltaa samassa asiassa.
6 §Verorikoksen ilmoittaminen syyttäjälle ja puhevallan käyttö
Verohallituksella ja lääninverovirastolla on oikeus valtion puolesta 2§:ssä tarkoitettujen verojen ja maksujen osalta syytteeseen panoa varten ilmoittaa verorikosta koskeva asia syyttäjälle ja määräämänsä asiamiehen edustamana käyttää valtion puhevaltaa tällaista syytettä tai mainitusta rikoksesta johtuvaa vahingonkorvausta koskevassa asiassa. Sama oikeus on kunnan puolesta kunnanhallituksella kunnallisveroa koskevissa asioissa.
Milloin verohallitus haluaa käyttää 1 momentissa tarkoitettua oikeutta, sen on ilmoitettava siitä lääninverovirastolle, joka silloin ei saa käyttää puhevaltaa samassa asiassa.
Verohallinnon virkamiehiä koskevia säännöksiä
7 §Sivutoimirajoitus
Verohallinnon virkamies ei saa kuulua valtiolle verovelvollisen yhteisön hallitukseen tai hallintoon eikä toimia sen tilintarkastajana, ellei verohallitus ole yksityistapauksessa tai erityisiä tapauksia varten yleisesti antanut siihen lupaa.
Verohallitus voi antaa rajoittavia määräyksiä verohallinnon virkamiehen oikeudesta harjoittaa liikettä tai ammattia tahi toimia virkansa ulkopuolella verovelvollisen asiamiehenä, avustajana tai asiantuntijana verotusta tahi kirjanpitoa koskevassa taikka tuomioistuimessa vireillä olevassa asiassa.
8 §Pesänhoitopalkkion suorittaminen valtiolle
Jos verohallinnon virkamies on veronkantolain 27 a§:ssä tarkoitetussa erikoisperintäasiassa määrätty osallistumaan pesänhoito- tai muuhun tehtävään konkurssissa, on tästä sekä siihen liittyvästä toimeksiannosta samoin kuin muusta erikoisperintätehtävästä saatu palkkio suoritettava valtiolle, kuitenkin vain siltä osin kuin se on maksettu tehtävästä, jonka virkamies on hoitanut ollessaan verohallinnon palveluksessa.
Erinäiset säännökset
9 §Asetuksenantovaltuus
Tarkemmat säännökset verohallinnon viranomaisten tehtävistä ja organisaatiosta sekä muusta tämän lain täytäntöönpanosta annetaan asetuksella.
10 §Voimaantulo
Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 1989. Sillä kumotaan verohallituksesta 5 päivänä joulukuuta 1969 annettu laki (739/69) ja välittömän verotuksen piiri- ja paikallishallinnosta 31 päivänä joulukuuta 1975 annettu laki (1002/75) niihin myöhemmin tehtyine muutoksineen.
Hallituksen esitys 65/87
Valtiovarainvaliok. miet. 49/87
Suuren valiok. miet. 98/87
Helsingissä 11 päivänä joulukuuta 1987
Tasavallan Presidentti Mauno KoivistoValtiovarainministeri Erkki Liikanen