Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

954/1987

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Maa- ja metsätalousministeriön päätös maitonäytteistä

Säädöksen tyyppi
Päätös
Antopäivä
Ajantasaistettu säädös
954/1987

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Maa- ja metsätalousministeriö on 19 päivänä heinäkuuta 1946 annetun maidontarkastuslain (558/46) 5§:n nojalla, sellaisena kuin se on osittain muutettuna 31 päivänä toukokuuta 1972 annetussa laissa (431/72), päättänyt:

Soveltamisala

1 §

Tämä päätös koskee maitonäytteiden ottoa, niiden tutkimista, tutkimustulosten arvostelemista ja tässä päätöksessä tarkoitetuista tutkimustuloksista johtuvia toimenpiteitä.

Mitä tässä päätöksessä on määrätty maidosta, koskee soveltuvin osin vastaavasti kermaa ja maa- ja metsätalousministeriön maidontarkastuksesta antaman päätöksen (300/75) 58 §:ssä tarkoitettuja maito- ja kermalajeja sekä hapatettuja valmisteita.

Näytteenotto

2 §

Maidonjalostamon on otettava seuraavat näytteet:

1)

tuottajamaitonäytteet: kunkin tuottajan maidosta vähintään kahdesti kuukaudessa ja lisäksi silloin kun näytteenottoon on perusteltua aihetta;

2)

kuljetuseränäytteet: maidosta, joka toimitetaan maidonjalostamoon suoraan tuotantotiloilta, toisesta maidonjalostamosta tai maidon vastaanottoasemalta, jokaisesta kuljetuserästä;

3)

raakamaitonäytteet: maidosta, jota käytetään maidonjalostamossa kulutusmaitotuotteiden valmistukseen, yksi näyte vuorokaudessa jokaisesta raakamaitosäiliöstä tai yksi näyte vuorokaudessa jokaista alkavaa 50 000 litraa kohti; sekä

4)

maidonjalostamon kulutusmaitotuotenäytteet: vähintään yksi näyte jokaisesta kulutukseen toimitettavasta valmistuserästä.

3 §

Elintarvikkeiden kunnallisten valvontaviranomaisten on järjestettävä seuraavien näytteiden ottaminen:

1)

kuljetuseränäytteet: 2§:ssä tarkoitetuista kuljetuseristä, jotka toistuvat säännöllisesti, vähintään kerran viikossa ja muista harkinnan mukaan;

2)

raakamaitonäytteet: 2§:ssä tarkoitetusta raakamaidosta vähintään kahdesti viikossa;

3)

maidonjalostamon kulutusmaitotuotenäytteet: muista kuin hapatetuista kulutusmaitotuotteista maidonjalostamossa jokaisesta edellä mainitun päätöksen 58§:ssä sanotusta maito- ja kermalajista vähintään yksi näyte viikossa, hapatetuista kulutusmaitotuotelajeista vähintään yksi näyte kuukaudessa;

4)

myynti- ja tarjoilupaikkanäytteet: kulutusmaitotuotteista tarjoilu- ja vähittäisjakelupaikoissa harkinnan mukaan, kuitenkin tarjoilupaikoista vähintään neljä kertaa vuodessa;

5)

tilausmaitonäytteet: tilausmaidosta vähintään kerran kuukaudessa, jollei sama tuottaja toimita säännöllisesti maitoa maidonjalostamoon; sekä

6)

tilan kulutusmaitotuotenäytteet: tilalla tuotetuista kulutusmaitotuotteista harkinnan mukaan.

Elintarvikkeiden kunnalliset valvontaviranomaiset voivat ottaa 1 momentissa mainittujen näytteiden lisäksi muita maitonäytteitä harkinnan mukaan.

Maidonjalostamon ottamien näytteiden tutkiminen ja arvostelu

4 §

Maidonjalostamon on järjestettävä 2§:ssä tarkoitettujen näytteiden seuraavat tutkimukset:

1)

tuottajamaitonäytteistä:

a)

aistinvarainen arvostelu tarvittaessa näytteenoton yhteydessä;

b)

bakteerien kokonaispesäkelukumäärän määritys vähintään kerran kuukaudessa; tulokset luokitellaan seuraavasti:

luokka

E

alle 50 000/ml

I

50 000 - 100 000/ml

II

yli 100 000 - 500 000/ml

III

yli 500 000/ml, jolloin menetellään jäljempänä olevan 6§:n mukaisesti;

c)

solupitoisuusmääritys vähintään kerran kuukaudessa; tulokset luokitellaan seuraavasti:

luokka

E

alle 250 000/ml

I

250 000 - 500 000/ml

II

yli 500 000 - 1 milj./ml

III

yli 1 milj./ml

kermasta ei tehdä solupitoisuusmääritystä;

d)

mikrobilääkemääritys vähintään neljä kertaa vuodessa; mikrobilääkejäämän estovaikutus ei saa olla suurempi kuin 0,01 ky/ml penisilliinipitoisuutta vastaava;

e)

rasva- ja valkuaispitoisuusmääritys vähintään kahdesti kuukaudessa; sekä

f)

tutkimus vedenlisäyksen varalta vähintään kerran vuodessa.

2)

kuljetuseränäytteistä ja raakamaitonäytteistä:

a)

aistinvarainen arvostelu raakamaidosta;

b)

bakteerien kokonaispesäkelukumäärän määritys; tulokset luokitellaan seuraavasti:

luokka

E

alle 50 000/ml

I

50 000 - 250 000/ml

II

yli 250 000 - 1 milj./ml

III

yli 1 milj./ml, jolloin menetellään jäljempänä olevan 8§:n mukaisesti;

c)

koliformisten bakteerien pesäkelukumäärän määritys; tulokset luokitellaan seuraavasti:

luokka

I

alle 1 000/ml

II

alle 1 000 - 25 000/ml

III

yli 25 000/ml, jolloin menetellään jäljempänä olevan 8§:n mukaisesti;

d)

mikrobilääkemääritys, joka arvostellaan edellä olevan 1 d kohdan mukaisesti; sekä

e)

fosfataasikoe kuljetuserän maidosta, joka toimitetaan toisesta maidonjalostamosta.

3)

pastöroiduista kulutusmaitotuotenäytteistä:

a)

aistinvarainen arvostelu;

b)

fosfataasikoe;

c)

mikrobilääkemääritys, joka arvostellaan edellä olevan 1 d kohdan mukaisesti; sekä

d)

muita tutkimuksia tarvittavassa laajuudessa harkinnan mukaan.

Kunnallisten viranomaisten ottamien näytteiden tutkiminen ja arvostelu

5 §

Elintarvikkeiden kunnallisten valvontaviranomaisten on järjestettävä 3§:ssä tarkoitettujen näytteiden seuraavat tutkimukset:

1)

kuljetuseränäytteistä ja raakamaitonäytteistä: edellä 4§:n 2 kohdassa tarkoitetut tutkimukset, joiden tulokset luokitellaan saman kohdan mukaisesti;

2)

pastöroiduista kulutusmaitotuotteista otetut näytteet säilytetään +10 ± 0,5 C-asteen lämpötilassa ilmoitettuun viimeiseen myyntipäivään asti, jolloin niistä suoritetaan seuraavat tutkimukset:

a)

aistinvarainen arvostelu;

b)

muista kuin hapatetuista kulutusmaitotuotteista bakteerien kokonaispesäkelukumäärän määritys; tulokset luokitellaan seuraavasti:

luokka

I

alle 10 000/ml

II

alle 10 000 - 50 000/ml

III

yli 50 000/ml

c)

koliformisten bakteerien pesäkelukumäärän määritys; tulokset luokitellaan seuraavasti:

luokka

I

alle 1/ml

II

1-10/ml

III

yli 10/ml

d)

fosfataasikoe;

e)

mikrobilääkemääritys; tulokset arvostellaan 4§:n 1 d kohdan mukaisesti;

f)

rasvapitoisuusmääritys;

g)

kuiva-ainepitoisuusmääritys rasvattomasta maidosta, rasvattomasta piimästä ja kirnupiimästä aina sekä muista kulutusmaitotuotteista tarvittaessa;

h)

hapatetuista valmisteista vieraiden bakteerien, hiivojen ja homeiden määritys harkinnan mukaan; sekä

i)

muita tutkimuksia tarvittavassa laajuudessa harkinnan tai maa- ja metsätalousministeriön erikseen antamien ohjeiden mukaan.

3)

iskukuumennetuista kulutusmaitotuotteista otetut näytteet säilytetään +30 ± 0,5 C-asteen lämpötilassa 14 vuorokautta, jolloin niistä suoritetaan seuraavat tutkimukset:

a)

aistinvarainen arvostelu;

b) bakteerien kokonaispesäkelukumäärän määritys; tulokset arvostellaan seuraavasti:

yli 100/ml elintarvikkeeksi kelpaamaton;

c)

mikrobilääkemääritys; tulokset arvostellaan 4§:n 1 d kohdan mukaisesti;

d)

rasvapitoisuusmääritys;

e)

kuiva-ainepitoisuusmääritys edellä olevan 2 g kohdan mukaisesti; sekä

f)

muita tutkimuksia tarvittavassa laajuudessa harkinnan tai maa- ja metsätalousministeriön erikseen antamien ohjeiden mukaan.

4)

hapatuksen jälkeen lämpökäsitellyistä eli jälkipastöroiduista kulutusmaitotuotteista otetut näytteet säilytetään +10 ± 0,5 C-asteen lämpötilassa ilmoitettuun viimeiseen myyntipäivään asti, jolloin ne tutkitaan ja arvostellaan edellä olevan 2 a ja 2 d-i kohdan mukaisesti.

5)

myynti- ja tarjoilupaikkanäytteet kulutusmaitotuotteista tutkitaan ja arvostellaan soveltuvin osin edellä olevien kohtien mukaisesti.

6)

tilausmaitonäytteet tutkitaan ja arvostellaan 4§:n 1 kohdan mukaisesti; sekä

7)

tilan kulutusmaitotuotenäytteet tutkitaan tarvittavassa laajuudessa harkinnan mukaan.

Toimenpiteet maidonjalostamon tutkimustulosten perusteella

6 §

Tuottajamaitonäytteiden tutkimustulosten perusteella menetellään seuraavasti: Maidonjalostamon on viipymättä otettava uusintanäyte ja suoritettava siitä uusintatutkimus

a)

jos maito bakteerien kokonaispesäkelukumäärän tai solupitoisuuden määrityksessä arvostellaan III luokkaan tai siitä todetaan mikrobilääkettä, jonka estovaikutus on suurempi kuin 0,01 ky/ml penisilliinipitoisuutta vastaava; tai

b)

jos on aihetta epäillä, että maidosta on jotain poistettu tai siihen on jotain lisätty, jolloin näytteestä suoritetaan tarvittaessa 4§:n 1 kohdan mukaisten tutkimusten lisäksi muita maidon koostumusta ja laatua selvittäviä tutkimuksia.

Edellä 1 momentin a kohdassa tarkoitetuissa tapauksissa, joissa maito on bakteerien kokonaispesäkelukumäärän määrityksessä arvosteltu III luokkaan tai siinä on todettu mikrobilääkettä, maidonjalostamon on toimitettava uusintanäyte myös maidontarkastuslaboratorioon, joka suorittaa siitä vastaavat tutkimukset.

Maitoa ei saa käyttää elintarvikkeen valmistukseen tai elintarvikkeeksi ennen kuin sen on todettu täyttävän asetetut vaatimukset,

a)

jos maito on todettu happamaksi, muutoin pahanmakuiseksi tai pahanhajuiseksi taikka ulkonäöltään normaalista poikkeavaksi;

b)

jos maidossa on toistuvasti todettu mikrobilääkettä, jonka estovaikutus on suurempi kuin 0,01 ky/ml penisilliinipitoisuutta vastaava; tai

c)

jos maidossa on toistuvasti todettu bakteerien kokonaispesäkelukumäärä tai solupitoisuus yli 1,5 milj./ml.

7 §

Maidonjalostamon on, jos tuottajamaito myös uusintatutkimuksissa bakteerien kokonaispesäkelukumäärän tai solupitoisuuden määrityksessä arvostellaan III luokkaan, toimitettava viipymättä maidontuotantotilan sijaintikunnan terveyslautakunnalle selvitys tilan tuotantohygieenisistä oloista.

8 §

Edellä 2§:ssä mainittujen kuljetuserä- ja raakamaitonäytteiden tutkimustulosten perusteella menetellään seuraavasti: Maitoa ei saa käyttää elintarvikkeen valmistukseen tai elintarvikkeeksi

a)

jos maito todetaan happamaksi, muutoin pahanmakuiseksi tai pahanhajuiseksi taikka ulkonäöltään normaalista poikkeavaksi; tai

b)

jos maidossa bakteerien kokonaispesäkelukumäärä toistuvasti ylittää 1,5 milj./ml.

Sen lisäksi, mitä edellä 1 momentissa on määrätty, maitoa ei saa käyttää kulutusmaitotuotteiden valmistukseen

a)

jos koliformisten bakteerien pesäkelukumäärä on yli 25 000/ml;

b)

jos maidossa todetaan mikrobilääkettä, jonka estovaikutus on suurempi kuin 0,01 ky/ml penisilliinipitoisuutta vastaava; tai

c)

jos fosfataasikoe on kielteinen.

Maidonjalostamon on ilmoitettava 1 momentissa tarkoitetuista tapauksista sijaintikuntansa terveyslautakunnalle sekä selvitettävä ja poistettava syyt maidon heikkoon laatuun.

Jos kuljetuseränäytteessä todetaan mikrobilääkettä yli 0,01 ky/ml penisilliinipitoisuutta vastaava määrä, otetaan seuraavana noutokertana kyseisen keräysreitin jokaiselta tuottajalta näyte, jonka maidonjalostamo toimittaa sijaintikuntansa maidontarkastuslaboratorioon mikrobilääkemääritystä varten.

9 §

Edellä 2§:ssä mainittujen maidonjalostamon kulutusmaitotuotteiden tutkimustulosten perusteella menetellään seuraavasti: Kulutusmaitotuotetta ei saa luovuttaa myytäväksi eikä tarjoiltavaksi tai se on poistettava myynnistä

a)

jos kulutusmaitotuote sisältää mikrobilääkettä, jonka estovaikutus on suurempi kuin 0,01 ky/ml penisilliinipitoisuutta vastaava;

b)

jos kulutusmaitotuotteesta suoritettu fosfataasikoe on positiivinen maidon riittämättömän lämpökäsittelyn vuoksi; tai

c)

jos kulutusmaitotuotteesta todetaan muuta virhettä, jonka takia se on elintarvikkeeksi kelpaamatonta tai sopimatonta.

Maidonjalostamon on viipymättä ilmoitettava 1 momentissa tarkoitetuissa tapauksissa asiasta sijaintikuntansa terveyslautakunnalle.

Utaretulehdustutkimukset

10 §

Jos kolmen peräkkäisen 2§:ssä tarkoitetun tuottajamaitonäytteen solupitoisuuden keskiarvo on yli 500 000 solua millilitrassa, on maidontuotantotilan sijaintikunnan järjestettävä tuottajalle tilaisuus tutkituttaa karjansa kaikkien lehmien utareneljänneskohtaiset maitonäytteet kerran vuodessa kunnan kustannuksella terveyslautakunnan osoittamassa maidontarkastuslaboratoriossa.

Maidonjalostamon tulee huolehtia 1 momentissa tarkoitettujen maitonäytteiden ottamisesta ja toimittamisesta maidontarkastuslaboratorioon viimeistään kuukauden kuluessa siitä, kun tutkimusperuste on ilmennyt, sovittuaan toimitusajasta tuottajan ja maidontarkastuslaboratorion kanssa.

Sen lisäksi, mitä edellä 1 momentissa on määrätty, voidaan utareneljänneskohtaisia näytteitä tutkia tarpeellisessa laajuudessa, jos siihen ilmenee perusteltua syytä tilan tuotantohygieenisen katselmuksen, tilalle laaditun kirjallisen utaretulehduksen torjuntaohjelman tai karjaa hoitavan kunnalliseläinlääkärin toteaman tutkimustarpeen johdosta. Tutkimus suoritetaan kunnan kustannuksella ja näytteiden ottamisessa sekä tutkittavaksi toimittamisessa noudatetaan soveltuvin osin, mitä 1 ja 2 momentissa on määrätty.

11 §

Tuottajamaidon 10§:ssä tarkoitetuista utareneljänneskohtaisista näytteistä on suoritettava:

a)

kaikista näytteistä solupitoisuusmääritys tai muu utaretulehduksen esiintymistä osoittava tutkimus;

b)

bakteriologinen viljely niistä näytteistä, joiden solupitoisuus on yli 300 000 solua millilitrassa tai CMT-reaktio on 3-5 tai mikäli muutoin ilmenee aihetta; sekä

c)

utaretulehduksen aiheuttajiksi todettujen bakteerien lääkeaineherkkyyden määritys tarvittavassa laajuudessa.

12 §

Terveyslautakunnan toimesta on maidontuotantotilalla suoritettava maidontarkastuksesta annetun maa- ja metsätalousministeriön päätöksen (300/75) 64§:ssä tarkoitettu tuotantohygieeninen katselmus, jos maidonjalostamon terveyslautakunnalle toimittaman, 7§:ssä mainitun selvityksen perusteella on aihetta epäillä, että tilalla tuotetaan ala-arvoista maitoa tai että tilan maidosta voi aiheutua terveydellistä haittaa.

Toimenpiteet kunnallisten valvontaviranomaisten tutkimustulosten perusteella

13 §

Edellä 6§:n 2 momentissa tarkoitettujen maidonjalostamon toimittamien tuottajamaidon uusintanäytteiden tutkimustulosten perusteella menetellään siten kuin 6§:n 3 momentissa on määrätty.

14 §

Edellä 5§:ssä mainittujen kuljetuserä- ja raakamaitonäytteiden tutkimustulosten perusteella menetellään siten kuin 8 §:n 1 momentissa on määrätty.

Maidonjalostamon sijaintikunnan terveyslautakunta voi maidontarkastuksesta annetun maa- ja metsätalousministeriön päätöksen (300/75) 62 a§:n mukaisesti väliaikaisesti lyhentää maidonjalostamon kulutusmaitotuotteiden myyntiaikaa, jos kuljetuseränäytteet tai raakamaitonäytteet bakteerien kokonaispesäkelukumäärän tai koliformisten bakteerien pesäkelukumäärän määrityksessä toistuvasti arvostellaan III luokkaan.

15 §

Edellä 5§:n 2-4 kohdissa mainittujen kulutusmaitotuotenäytteiden tutkimustulosten perusteella maidonjalostamon sijaintikunnan terveyslautakunta voi maidontarkastuksesta annetun maa- ja metsätalousministeriön päätöksen (300/75) 62 a§:n mukaisesti väliaikaisesti lyhentää maidonjalostamon kulutusmaitotuotteen myyntiaikaa, jos kulutusmaitotuote bakteerien kokonaispesäkelukumäärän tai koliformisten bakteerien pesäkelukumäärän määrityksessä toistuvasti arvostellaan III luokkaan.

Tutkimustuloksista ilmoittaminen

16 §

Maidonjalostamon on ilmoitettava:

1)

asianomaiselle terveyslautakunnalle ja asianomaisille viipymättä tuottajamaito-, kuljetuserä- ja raakamaitonäytteiden sekä kulutusmaitotuotteiden tutkimustuloksista, jos maito on arvosteltu III luokkaan tai todettu happamaksi, muutoin pahanmakuiseksi, pahanhajuiseksi, ulkonäöltään normaalista poikkeavaksi taikka sisältää mikrobilääkettä yli 4§:n 1 d kohdassa mainitun pitoisuuden tai jos maidosta tehty fosfataasikoe on kielteinen;

2)

edellä 1 kohdassa mainituissa tapauksissa, jos maito on arvosteltu III luokkaan, on tutkimustuloksesta luokan lisäksi erikseen ilmoitettava

a)

tuottajamaitonäytteiden bakteerien kokonaispesäkelukumäärä ja solujen lukumäärä; ja

b)

kuljetuserä- ja raakamaitonäytteiden bakteerien kokonaispesäkelukumäärä ja koliformisten bakteerien kokonaispesäkelukumäärä;

3)

muista kuin 1 kohdassa mainituista

a)

tuottajamaitonäytteiden tutkimustuloksista maidontuotantotilan sijaintikunnan terveyslautakunnalle neljännesvuosittain seuraavan kuukauden 15 päivään mennessä; ja

b)

kuljetuserä- ja raakamaitonäytteiden tutkimustuloksista maidonjalostamon sijaintikunnan terveyslautakunnalle kerran kuukaudessa; sekä

4)

edellä 10§:ssä tarkoitettujen utareneljänneskohtaisten maitonäytteiden tutkimusmahdollisuudesta maidontuottajalle välittömästi tutkimusperusteen ilmettyä.

17 §

Maidontarkastuslaboratorion on ilmoitettava:

1)

asianomaiselle terveyslautakunnalle ja asianomaisille viipymättä edellä 5§:ssä tarkoitettujen näytteiden tutkimustulokset, jos maito on arvosteltu III luokkaan tai todettu happamaksi, muutoin pahanmakuiseksi, pahanhajuiseksi, ulkonäöltään normaalista poikkeavaksi taikka sisältää mikrobilääkettä yli 4§:n 1 d kohdassa mainitun pitoisuuden tai jos maidosta suoritettu fosfataasikoe on kielteinen;

2)

edellä 1 kohdassa mainituissa tapauksissa, jos maito on arvosteltu III luokkaan, on tutkimustuloksesta luokan lisäksi erikseen ilmoitettava bakteerien kokonaispesäkelukumäärä ja koliformisten bakteerien pesäkelukumäärä;

3)

muista kuin 1 kohdassa mainituista tutkimustuloksista asianomaiselle terveyslautakunnalle ja maidonjalostamolle kerran kuukaudessa; sekä

4)

edellä 11§:ssä mainittujen utareneljänneskohtaisten maitonäytteiden tutkimusten tulokset maidontuottajalle, maidonjalostamolle, tuotantotilan sijaintikunnan kunnalliseläinlääkärille tai muulle hoitavalle eläinlääkärille sekä maidontuotantotilan sijaintikunnan terveyslautakunnalle.

Erinäisiä määräyksiä

18 §

Maidonjalostamon sijaintikunnan terveyslautakunnan tulee suorittaa maidontarkastuslaboratorion 5§:n 1 kohdassa mainittujen kuljetuserä- ja raakamaitonäytteiden tutkimustulosten vertailua maidonjalostamon ilmoittamiin vastaaviin tuloksiin. Jos tutkimustuloksissa ilmenee eroja, on terveyslautakunnan ja asianomaisten ryhdyttävä toimenpiteisiin eroavuuksien syiden selvittämiseksi ja niiden poistamiseksi.

Tarkempien määräysten ja ohjeiden antaminen

19 §

Maa- ja metsätalousministeriön eläinlääkintöosasto antaa tarvittaessa tarkempia määräyksiä ja ohjeita tämän päätöksen soveltamisesta.

Voimaantulo

20 §

Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 1988, lukuunottamatta 6§:n 3 momentin c kohtaa, joka tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 1989.

Tällä päätöksellä kumotaan maa- ja metsätalousministeriön 4 päivänä kesäkuuta 1975 maitonäytteistä antama päätös (453/75) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.

Helsingissä 8 päivänä joulukuuta 1987

Maa- ja metsätalousministeri Toivo T. PohjalaToimistopäällikkö Kalevi Salminen

Sivun alkuun