109/1987

Annettu Helsingissä 6 päivänä helmikuuta 1987

Sosiaali- ja terveysministeriön päätös apteekkitavaraluettelosta

Sosiaali- ja terveysministeriö on 27 päivänä maaliskuuta 1936 annetun apteekkitavara-asetuksen 1 §:n nojalla sellaisena kuin se on 4 päivänä helmikuuta 1983 annetussa asetuksessa (152/83) päättänyt vahvistaa seuraavan apteekkitavaraluettelon:

1 §

Apteekkitavaroita ovat tämän päätöksen liitteessä 1 luetellut aineet ja rohdokset sekä muut sellaiset aineet ja valmisteet, joita käytetään yksinomaan tai pääasiallisesti lääkkeenä.

Apteekkitavaroita ovat lisäksi:

1) edellä 1 momentissa tarkoitettujen aineiden suolat ja lähijohdokset sekä luetelluista kasveista ja eläimistä saatavat rohdokset ja valmisteet;

2) aineet, rohdokset ja valmisteet, jotka lääkkeellisessä mielessä tai käyttötapansa vuoksi ovat 1 momentissa tarkoitettuihin aineisiin, rohdoksiin ja valmisteisiin rinnastettavissa;

3) muut hormonit;

4) muut vitamiinit ja sellaiset vitamiinivalmisteet, joihin vitamiini on valmistuksessa lisätty. Apteekkitavaroita ovat myös luontaisista vitamiinipitoisista raaka-aineista valmistetut valmisteet, joissa vuorokausiannokseen sisältyvän vitamiinin määrä ylittää liitteessä 2 olevan määrän. Lapsille tarkoitetut vitamiinivalmisteet ovat apteekkitavaraa.

5) kivennäisainevalmisteet, joissa vuorokausiannokseen sisältyvän kivennäisaineen määrä ylittää liitteessä 2 olevan määrän. Lapsille tarkoitetut kivennäisainevalmisteet ovat apteekkitavaraa.

6) homeopaattiset ja antroposofiset valmisteet, joissa apteekkitavaraluetteloon sisältyvän aineen pitoisuus on enemmän kuin yksi miljoonasosa;

7) ihmisille ja eläimille tarkoitetut yksinomaan tai pääasiassa lääkkeenä käytetyt valmistemuodot kuten ruiskeliuokset, silmä-, korva- ja nenätipat sekä peräpuikot;

8) aineet ja valmisteet, joita käytetään sisäisesti tai ulkoisesti ihmisten taikka eläinten terveydentilan tutkimiseen;

9) radioaktiiviset lääkkeinä käytettävät valmisteet;

10) kudosliimat; sekä

11) lääkkeelliset kaasut.

2 §

Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä huhtikuuta 1987. Päätöksen 1§:n 2 momentin 4 ja 5 kohtaa sovelletaan kuitenkin 1 päivästä lokakuuta 1987.

Tällä päätöksellä kumotaan apteekkitavaraluettelosta 8 päivänä kesäkuuta 1983 annettu sosiaali- ja terveysministeriön päätös (506/83).

Helsingissä 6 päivänä helmikuuta 1987

Sosiaali- ja terveysministeri
Eeva Kuuskoski-Vikatmaa

Vt. Apulaisosastopäällikkö
Matti Lamberg

Liite 1 PUUTTUU

Liite 2

Vitamiini Määrä vuorokausiannoksessa aikuiselle
A-vitamiini 1 000 µg
D-vitamiini 5 µg
E-vitamiini 10 mg
K-vitamiini 70 µg
tiamiini (B1-vit.) 1,4mg
riboflaviini (B2-vit.) 1,6mg
niasiini 18 mg
B6-vitamiini 2,2mg
foolihappo 400 µg
B12-vitamiini 3 µg
pantoteenihappo 4 mg
biotiini 100 µg
C-vitamiini 60 mg
Kivennäisaine Määrä vuorokausiannoksessa aikuiselle
kalsium 800 mg
fosfori 800 mg
magnesium 350 mg
rauta 18 mg
sinkki 15 mg
jodi 150 µg
kupari 2 mg
mangaani 2,5mg
kromi 50 µg
seleeni 50 µg

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.