76/1917

Annettu Helsingissä 26 päivänä syyskuuta 1917.

Suomen Senaatin päätös perunain kuljetuksen ehdoista.

Eräänlaisen omaisuuden käytöstä sodan aiheuttamissa poikkeuksellisissa oloissa 2 päivänä kesäkuuta 1917 annetun lain nojalla, jota tässä päätöksessä sanotaan Elintarvelaiksi, on Senaatti päättänyt vahvistaa seuraavat määräykset perunoiden kuljetuksen ehdoista.

1 §.

Perunain kuljetus kunnasta toiseen rautateitse, vesitse ja maanteitse osoitettuna muille kuin kunnallisille elintarvelautakunnille on kielletty.

Edellä oleva kielto ei koske niitä perunamääriä, jotka ovat vaunuihin tai alukseen kuormatut tämän päätöksen voimaanastumispäivänä.

2 §.

Elintarvelautakunnat ovat oikeutettuja harkoltansa mukaan antamaan niiden alueella asuville kuluttajille lupakirjoja perunoin kuljetukseen heidän omaa tarvettaan varten korkeintaan puoleentoista hehtolitraan saakka ruokakunnan jäsentä kohden.

Samanlaisia lupakirjoja voivat elintarvelautakunnat antaa niiden alueella sijaitseville ruokaloille, sairaaloille ja sellaisille teollisuus- y. m. laitoksille, jotka hankkivat perunoita työväestölleen tai palveluksessaan oleville henkilöille, ei kuitenkaan suurempien määrien kuin puolentoista hehtolitran kuljetukseen kutakin vakituista ruoka vierasta, hoidokkia tai perunan jakoon osallista kuluttajaa kohti.

Edellä olevissa momenteissa mainittuja lupakirjoja älköön elintarvelautakunta kieltäytykö antamasta sen alueella asuville henkilöille, jotka itse viljelevät perunoita, milloin nämä omaa tarvettaan varten haluavat kuljettaa itse viljelemiään perunoita enintään puolitoista hehtolitraa kutakin ruokakunnan jäsentä kohden.

3 §.

Antamistaan lupakirjoista samoin kuin niistä ruokakunnista, jotka tällä tavoin saavat perunoita, tulee kunkin elintarvelautakunnan pitää tarkkaa luetteloa ja huolehtia siitä, että samat kuluttajat eivät tule osallisiksi elintarvelautakunnan itsensä hankkimiin peruna määriin.

4 §.

Joka rikkoo tämän päätöksen määräyksiä, rangaistaan Elintarvelain 15 §:n nojalla.

5 §.

Tämä päätös käy heti noudatettavaksi ja on voimassa toistaiseksi, ei kuitenkaan kauvemmin kuin 1 päivään toukokuuta 1918.

Helsingissä 26 päivänä syyskuuta 1917.

Kamaritoimituskunnan Päällikkö, Senaattori Harald Åkerman. Väinö Ahla.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.