63/1917

Annettu Helsingissä syyskuun 4 päivänä 1917.

Suomen Senaatin päätös alkoholipitoisten aineiden takavarikoimisesta ja valmistamisesta sodan aiheuttamissa poikkeuksellisissa oloissa.

Eräänlaisen omaisuuden käytöstä sodan aiheuttamissa poikkeuksellisissa oloissa kesäkuun 2 päivänä 1917 annetun lain nojalla on Suomen Senaatti alkoholipitoisten juomien takavarikoimisesta ja valmistamisesta antanut seuraavat määräykset:

1 §.

Alkoholipitoisilla aineilla tarkoitetaan tässä päätöksessä kaikkia aineita, jotka sisältävät enemmän kuin kaksi tilavuusprosenttia etylialkoholia eivätkä ole denaturoituja.

2 §.

Tästä päivästä alkaen ovat kaikki alkoholipitoisten aineiden varastot, lukuunottamatta apteekeissa löytyviä tahi yksinomaan omaa tarvetta varten tarkoitettuja varastoja, takavarikossa sillä tavoin kuin Elintarvelain 9 ja 10 §:ssä säädetään.

3 §.

Jokainen, jolla on hallussaan sellaisia alkoholipitoisten aineiden varastoja kuin 2 §:ssä takavarikoitavaksi määrätään, on velvollinen ennen syyskuun 20 päivää ilmoittamaan, kuinka suuret hänen varastonsa ovat 2 §:ssä mainittuna ajankohtana.

4 §.

Takavarikoidusta varastosta olkoon kielletty luovuttamasta alkoholipitoisia aineita ilman Kamaritoimituskunnan Elintarveosaston antamaa lupaa.

Mallasjuomien varastojen haltijalla olkoon kuitenkin oikeus miedontaa mallas juoma varastonsa enintään kaksi prosenttia etylialkoholia sisältäviksi ja siinä muodossa muuttaa ne rahaksi sekä miedontamattominakin ensi lokakuun 1 päivään asti vapaasti myydä korkeintaan kaksi ja puoli tilavuusprosenttia alkoholia sisältävät mallasjuomavarastonsa.

Samaten olkoon palo viinan valmistajalla oikeus denaturoittaa paloviinavarastonsa ja denaturoituna myydä ne.

5 §.

1 §:ssä mainittujen aineiden valmistus olkoon tästä päivästä kielletty.

Hiiva teollisuuden yhteydessä tapahtuvan viinan valmistus on edelleen sallittu, mutta on täten valmistuva palo viina valmistushetkestä alkaen takavarikossa.

6 §.

1 §:ssä mainitut aineet, jotka tämän jälkeen maahan tuodaan, ovat tulliviranomaisten toimesta valtiolle takavarikoitavat.

7 §.

Joka rikkoo tämän päätöksen määräyksiä, rangaistakoon kesäkuun 2 päivänä 1917 eräänlaisen omaisuuden käytöstä sodan aiheuttamissa poikkeuksellisissa oloissa annetun lain 15 §:n mukaan.

8 §.

Tämä päätös astuu voimaan heti ja on noudatettava toistaiseksi ei kuitenkaan kauvemmin kuin toukokuun 1 päivään 1918.

Kamaritoimituskunnan v. t. Päällikkö Väinö Tanner.

Victor Wikman.Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.