46/1917

Annettu Helsingissä 11 p:nä heinäkuuta 1917.

Suomen Senaatin päätös sisältävä määräyksiä siitä, miten sellaisia tavaroita, joiden vienti Venäjälle on kielletty, saadaan kuljettaa Venäjään rajoittuvalla alueella.

Eräänlaisen omaisuuden käytöstä sodan aiheuttamissa poikkeuksellisissa oloissa 2 päivänä kesäkuuta 1917 annetun lain nojalla on Suomen Senaatti, kumoamalla päätöksensä 20 päivältä tammikuuta 1917, sisältävä määräyksiä siitä, miten sellaisia tavaroita, joiden vienti Venäjälle on kielletty, saadaan kuljettaa Venäjään rajoittuvalla alueella, päättänyt vahvistaa sanotusta kuljetuksesta seuraavat määräykset.

1 §.

Sellaisia tavaroita, joiden vienti Suomesta Venäjälle on kielletty, ei saa ilman erikoista lupaa kuljettaa maitse eikä vesitse niissä pitäjissä Viipurin ja Kuopion läänissä, jotka rajoittuvat Venäjään, Suomen lahteen tai Laatokkaan.

Tämä määräys ei koske paikallisia tuotteita, joita kuljetetaan toreille, eikä myöskään tavaroita, joita paikalliset asukkaat kuljettavat omaa tarvettaan varten erissä, jotka kuvernööri määrää kutakin tavaralajia varten.

Kuljetuslupatodistuksia antavat maksutta kunnalliset elintarvelautakunnat.

3 §.

Lupatodistus on hankittava erikseen jokaista kuormaa tai alusta varten, mutta jos niihin on lastattu useampia eriä tavaraa, osoitettuna eri vastaanottajille, jokaista tällaista tavaraerää varten.

4 §.

Kuljetuslupatodistus on vaadittaessa heti näytettävä poliisi- tai tulliviranomaiselle.

5 §.

Kun tavara on saapunut määräpaikkaan, annetaan se vastaanottajalle lupatodistukseen kirjoitettavaa kuittia vastaan. Seitsemän vuorokauden kuluessa siitä, kun tavara on luovutettu, on todistus jätettävä lähimmälle tulli virastolle tai poliisiviranomaiselle, joiden taas tulee heti lähettää se todistuksen antajalle.

6 §.

Miten sitä rangaistaan, joka rikkoo tämän päätöksen määräyksiä, samoin kuin miten menetellään tavaraan nähden, jota yritetään vastoin tämän päätöksen määräystä kieltoalueella kuljettaa, säädetään 2 päivänä kesäkuuta 1917 eräänlaisen omaisuuden käytöstä sodan aiheuttamissa poikkeuksellisissa oloissa annetun lain 15 §:ssä.

7 §.

Tämä päätös ei koske kuljetusta rautateitse.

8 §.

Tämä päätös astuu voimaan heti ja on noudatettava toistaiseksi, ei kuitenkaan kauvemmin kuin 1 päivään toukokuuta 1918.

Helsingissä 11 päivänä heinäkuuta 1917.

Kamaritoimituskunnan v. t. Päällikkö, Senaattori Kyösti Kallio. Väinö Ahla.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.