34/1917

Annettu Helsingissä 5 päivänä kesäkuuta 1917.

Suomen Senaatin päätös koskeva kieltoa käyttää rukiita, ohraa, vehnää ja herneitä eläinten ruuaksi y.m.

Suomen Senaatille kuuluvan vallan nojalla ja nojautuen eräänlaisen omaisuuden käytöstä sodan aiheuttamissa poikkeuksellisissa oloissa, kesäkuun 2 p:nä 1917 annetun lain 8 §:ään, on Senaatti nähnyt hyväksi määrätä seuraavaa:

1 §.

Rukiin, ohran, vehnän ja niistä jauhettujen jauhojen ja valmistetun leivän sekä herneiden (pisum sativum) käyttäminen hevosten, nautakarjan, lampaiden ja sikojen ruokintaan on kielletty.

2 §.

Edellämainittu kielto koskee sekä vihreitä että valkoisia herneitä niinhyvin kokonaisina kuin jauhettuina jauhoksi tai muuhun muotoon.

Eläinten ruokintaan on kuitenkin sallittu käyttää sellaista rehusekoitusta, jossa on enintään 15 % hernettä, jos herne todistettavasti on viljelty yhteydessä jonkun muun kasvin kanssa, sekä vioittuneita herneitä, jotka ilmeisesti ovat ihmisravinnoksi kelpaamattomia.

Niinikään on eläinten ruuaksi elintarvelautakunnan luvalla sallittu käyttää viljaa ja jauhoja, jotka pilaantumisen takia tai muusta syystä ovat ilmeisesti ihmisravinnoksi kelpaamattomia.

3 §.

Edelläolevista määräyksistä voi Senaatin Kamari toimituskunnan Elintarveosasto erikoisissa tapauksissa sallia poikkeuksia.

4 §.

Jokaisen, jolla on hallussaan edellämainittuja ravintoaineita, tulee huolellisesti niitä hoitaa sekä niiden käytössä noudattaa säästäväisyyttä.

5 §.

Elintarvelautakuntain on valvottava, että näitä määräyksiä tarkoin noudatetaan.

6 §.

Joka menettelee vastoin 1 §:ssä säädettyä kieltoa tai joka tahallisesti siten käsittelee siinä mainituita elintarpeita, että ne joko kokonaan pilaantuvat tai voidaan käyttää ainoastaan eläinten ruokintaan, rangaistaan niinkuin laissa eräänlaisen omaisuuden käytöstä sodan aiheuttamissa poikkeuksellisissa oloissa on säädetty.

7 §.

Tämä päätös astuu voimaan heti ja on noudatettava toistaiseksi, ei kuitenkaan kauvemmin kuin 1 p:ään toukokuuta 1918.

Kamaritoimituskunnan Päällikkö, Senaattori Wäinö Wuolijoki.

Väinö Ahla.Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.