27/1917

Juhlameno-ohjeet Suomen v 1917 kokoonkutsuttujen varsinaisten valtiopäivien avajaisissa.

1.

Sinä päivänä, joksi Väliaikainen Hallitus on kutsunut kokoon Valtiopäivät, toimitetaan kaikkien edustajain valtakirjain tarkastus kello 1 liitä edellä puolenpäivän. Ilmoituksella, joka julkipannaan siinä huoneistossa, missä eduskunnan täysi-istunnot pidetään, tiedoksi saatetaan missä järjestyksessä edustajain tulee esittää valtakirjansa sille tahi niille, jotka Väliaikainen Hallitus on määrännyt ne tarkastamaan.

2.

Sinä päivänä ja tuntina, jolloin Valtiopäivät Linnan salissa avataan ja johon juhlallisuuteen kenraalikuvernööri Väliaikaisen Hallituksen nimessä sitä ennen on määräämänsä Valtiopäiväin juhlamenojenohjaajan kautta edustajat kutsunut, saapuvat nämä Linnan saliin, oltuaan sitä ennen läsnä Nikolainkirkossa pidettävässä jumalanpalveluksessa.

3.

Kun eduskunnan puhemies ja varapuhemiehet sekä edustajat ovat kokoontuneet kirkkoon, alkaa jumalanpalvelus, jossa saarna määrätyn tekstin johdosta pidetään suomeksi ja ruotsiksi.

4.

Jumalanpalveluksen päätyttyä lähtevät eduskunnan puhemies ja varapuhemiehet sekä edustajat Linnaan.

5.

Kenraalikuvernöörin apulainen, Suomen Senaatin varapuheenjohtajat, jäsenet ja prokuraattori kutsutaan myöskin läsnäolemaan juhlamenoissa Linnan salissa, ja kokoontuvat he samoin kuin muutkin kutsutut henkilöt ynnä kenraalikuvernöörin seurue sitä varten määrätyissä saleissa.

Sillä välin tulee edustajien juhlamenojenohjaajan osotuksen mukaan asettua salissa, jossa avajaisjuhlamenot tulee tapahtumaan, paikoilleen pitkin salin sivuseiniä oikealle ja vasemmalle puolelle. Eduskunnan puhemies asettuu silloin ensimäiseksi oikealle puolelle ja varapuhemiehet käyvät paikoilleen lähimmäksi häntä. Muut sisällepääsyyn oikeutetut henkilöt käyvät heille määrätyille sijoille.

6.

Sittenkun edustajat ovat kokoontuneet saliin, ilmoittaa sen kenraalikuvernöörille juhlamenojenohjaaja, jonka jälkeen kenraalikuvernööri lähtee saliin, jolloin ne, jotka häntä saattavat, astuvat hänen edellään ja jälessään seuraavassa järjestyksessä: 1:ksi. Valtiopäiväin juhlamenojenohjaaja; 2:ksi. Senaatin prokuraattori ja jäsenet, kaksi aina rinnakkain; prokuraattori ja nuorin jäsen ensinnä sekä muut siinä järjestyksessä kuin he Suomen Senaatissa istuvat, nuoremmat vanhempain edellä; 3:ksi. Senaatin varapuheenjohtajat; 4:ksi. Kenraalikuvernööri; 5:ksi. Kenraalikuvernöörin apulainen ja kenraalikuvernöörin seurueeseen kuuluvat henkilöt.

7.

Salissa asettuu kenraalikuvernööri keskelle, Senaatin varapuheenjohtajat, jäsenet ja prokuraattori hänen oikealle puolellensa sekä kenraalikuvernöörin apulainen ja kenraalikuvernöörin seurue hänen vasemmalle puolelleen.

8.

Se henkilö, jonka kenraalikuvernööri on määrännyt Valtiopäiväin avaamisesta pöytäkirjaa pitämään, asettuu pöydän ääreen vasemmalle puolelle lähelle kenraalikuvernööriä.

9.

Kenraalikuvernööri tervehtii sitten venäjänkielellä Väliaikaisen Hallituksen nimessä eduskuntaa ja julistaa Valtiopäivät avatuiksi, jonka ter- vehdyksen ja julistuksen sen jälkeen suomeksi ja ruotsiksi käännettynä lukee se henkilö, jonka kenraalikuvernööri siihen on määrännyt.

10.

Tämän perästä eduskunnan puhemies ilmituo eduskunnan tunteet Venäjää kohtaan, minkä jälkeen puhemiehen sanat venäjäksi käännettyinä lukee julki se henkilö, jonka kenraalikuvernööri siihen on määrännyt.

11.

Kenraalikuvernööri julkilukee sitten venäjänkielellä laaditun luettelon niistä esityksistä, jotka Väliaikainen Hallitus eduskunnan käsiteltäviksi antaa, jonka jälkeen sanotun luettelon suomennettuna ja ruotsinnettuna lukee julki se henkilö, jonka kenraalikuvernööri siihen on määrännyt.

12.

Kun tämä on tapahtunut, palaa kenraalikuvernööri sisähuoneisiin takaisin, samalla tavalla saatettuna kuin saliin tullessaankin, jonka jälkeen eduskunnan puhemies ja varapuhemiehet sekä edustajat ja muut läsnä olevat lähtevät salista.

Väliaikaisen Hallituksen hyväksymät 26 p. maalisk. (8 p. huhtik.) 1917.

Suomen asiain Komissari Roditschew.Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.