Keski-Suomen LO 14.12.1988 1419

Ajokortti - Opetuslupa - Saman perheen jäsen - Avopuoliso - Harkintavalta

Oikeuskysymyksenä oli saattoiko hakemuksen saman perheen jäsenelle ajokortin saamiseksi annettavasta opetuksesta hylätä sillä perusteella, ettei autokouluopetukseen osallistuminen tuottanut opetettavalle erityisiä vaikeuksia.

Nimismies hylkäsi T:n opetuslupahakemuksen, koska hänen kanssaan avioliitonomaisissa olosuhteissa samassa taloudessa eläneen H:n taloudellisista tai muistakaan olosuhteista ei ollut esitetty sellaisia erityisiä seikkoja, jotka olisivat osoittaneet autokouluopetukseen osallistumisen tuottavan erityisiä vaikeuksia.

Lääninoikeus totesi, että poliisi voi oikeuttaa piirissään asuvan ajokortin haltijan antamaan määrätylle henkilölle opetusta ajokortin saamiseksi, jos opettaja ja opetettava ovat saman perheen jäseniä. Kun T:tä ja H:ta oli pidettävä saman perheen jäseninä, nimismiehen ei olisi käyttämällään perusteella tullut hylätä T:n hakemusta, vaan myöntää lupa, mikäli erityisiä syitä sen epäämiseen ei ollut.

TLL 68 § 1 mom 2 kohta

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.