Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

805/2008

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Statsrådets förordning om Utbildningsstyrelsen

Typ av författning
Förordning
Meddelats
Ursprunglig publikation
Häfte 135/2008 (Publicerad 11.12.2008)

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med statsrådets beslut, fattat på föredragning från undervisningsministeriet, föreskrivs med stöd av lagen om utbildningsstyrelsen av den 25 januari 1991 (182/1991):

1 §Verksamhetsområde

Den utbildning som avses i 1 § 2 mom. i lagen om utbildningsstyrelsen (182/1991) är

1)

grundläggande utbildning, förskoleundervisning, påbyggnadsundervisning, förberedande undervisning som ordnas för invandrare före den grundläggande utbildningen samt morgon- och eftermiddagsverksamhet för skolelever enligt lagen om grundläggande utbildning (628/1998),

2)

gymnasieutbildning,

3)

grundläggande yrkesutbildning, undervisning och handledning som ordnas för handikappade i tränings- och rehabiliteringssyfte samt utbildning som förbereder för grundläggande yrkesutbildning som ordnas för invandrare,

4)

yrkesinriktad vuxenutbildning,

5)

fritt bildningsarbete, samt

6)

grundläggande konstundervisning.

Andra funktioner enligt 1 § 2 mom. i lagen om utbildningsstyrelsen är att föra ett register över antagningen enligt lagen om antagningsregistret och studentexamensregistret (1058/1998), att ordna examen enligt lagen om de språkkunskaper som krävs av offentligt anställda (424/2003), allmän språkexamen enligt lagen om allmänna språkexamina (964/2004), examen för auktoriserade translatorer enligt lagen om auktoriserade translatorer (1231/2007) samt att erkänna yrkeskvalifikationer enligt lagen om erkännande av yrkeskvalifikationer (1093/2007).

Statens läroanstalter hör till Utbildningsstyrelsens ansvarsområde enligt vad som särskilt föreskrivs om dem eller bestäms av undervisningsministeriet.

Utbildningsstyrelsen främjar livslångt lärande, effektivt ordnad undervisning och utbildning av hög kvalitet, utbildningspolitiska mål som har föreskrivits för undervisning och utbildning och som satts av statsrådet och undervisningsministeriet samt genomför utvärderingar av inlärningsresultatet.

2 §Organisation

Vid Utbildningsstyrelsen finns verksamhetsenheter för allmänbildande utbildning, för yrkesutbildning, för informations- och utvärderingstjänster, för tjänster för utbildningsväsendet samt för den svenskspråkiga utbildningen. En verksamhetsenhet kan ha enheter.

3 §Tillsättning av direktionen

Statsrådet tillsätter direktionen för Utbildningsstyrelsen för en bestämd tid samt utser direktionens ordförande och högst nio andra medlemmar. Medlemmar i direktionen är dessutom generaldirektören och en person som ämbetsverkets personal väljer inom sig för direktionens mandatperiod. Den sistnämnda medlemmen har en personlig ersättare. Direktionen väljer inom sig en vice ordförande.

När direktionen tillsätts ska det ses till att båda språkgrupperna blir företrädda.

Utbildningsstyrelsen fastställer direktionsmedlemmarnas arvoden.

4 §Direktionens uppgifter

Direktionen deltar i Utbildningsstyrelsens strategiska planering och utveckling av verksamheten samt följer med och bedömer behovet att vidareutveckla grunderna för läroplaner och examina generellt.

Direktionen har till uppgift att

1)

godkänna Utbildningsstyrelsens verksamhets- och ekonomiplan, riktlinjerna vid beredningen av budgetförslaget samt andra principiellt viktiga eller vittgående planer och riktlinjer för verksamheten,

2)

avgöra särskilt viktiga och vittgående ärenden som hör till Utbildningsstyrelsen, samt

3)

tillsammans med generaldirektören godkänna och underteckna Utbildningsstyrelsens bokslut och verksamhetsberättelse med tillhörande handlingar.

5 §Beslut i direktionen

Direktionen är beslutför när mötesordföranden och minst fem andra medlemmar är närvarande.

Vid direktionens möte avgörs ärendena vid meningsskiljaktighet med enkel majoritet. Om rösterna faller lika, gäller den åsikt som mötets ordförande har omfattat. Vid val avgörs saken dock genom lottning.

Direktionen bestämmer närmare om handläggningen av ärenden i direktionen.

6 §Generaldirektörens uppgifter

Generaldirektören leder verksamheten vid ämbetsverket och svarar för att uppställda resultatmål nås och för att uppgifterna vid ämbetsverket sköts effektivt och framgångsrikt. Generaldirektören ska följa utvecklingen på verksamhetsområdet och sörja för den allmänna utvecklingen och förnyandet av ämbetsverkets verksamhet.

7 §Uppgifter för andra personer i chefsställning

Andra personer i chefsställning svarar för att målen för den verksamhetsenhet eller enhet som de leder nås effektivt och framgångsrikt. De ska följa den allmänna utvecklingen av verksamheten på det område som de leder och ta initiativ till nödvändiga reformer.

8 §Arbetsordning

Närmare bestämmelser om den interna organisationen och uppgifterna i ämbetsverket och verksamhetsenheterna, ställföreträdare för generaldirektören och den övriga personalen, personalens uppgifter, ämbetsverkets interna ledningsgrupp som bistår generaldirektören samt övriga ärenden som hör till den interna förvaltningen finns i ämbetsverkets arbetsordning.

9 §Avgörandet av ärenden

Generaldirektören avgör de ärenden vid Utbildningsstyrelsen som det inte föreskrivits att direktionen eller någon annan tjänsteman ska avgöra eller som enligt arbetsordningen inte ska avgöras av någon annan tjänsteman vid Utbildningsstyrelsen.

Generaldirektören

1)

fastställer Utbildningsstyrelsens arbetsordning och ekonomistadga,

2)

beslutar om grunderna för läroplaner och examina efter att ha hört direktionen,

3)

godkänner Utbildningsstyrelsens budgetförslag och det förslag till preliminära resultatmål som föreläggs undervisningsministeriet, samt

4)

godkänner och undertecknar bokslutet och verksamhetsberättelsen tillsammans med direktionen.

Utbildningsstyrelsen ska utarbeta beslut om grunderna för läroplaner och examina i överensstämmelse med de utbildningspolitiska mål som godkänts av statsrådet och undervisningsministeriet samt med beslut om utbildningssystemet och undervisningens målsättning.

Vid Utbildningsstyrelsen avgörs ärendena på föredragning. I arbetsordningen kan dock bestämmas att ärenden om Utbildningsstyrelsens interna förvaltning som inte gäller personalens anställningsförhållanden eller anställningsvillkor får avgöras utan föredragning.

Generaldirektören, direktören för en verksamhetsenhet och chefen för en enhet kan i enskilda fall överta avgörandet av ärenden som annars ska avgöras av någon av hans eller hennes underlydande.

10 §Behörighetsvillkor

Behörighetsvillkor är

1)

för generaldirektören högre högskoleexamen, förtrogenhet med ämbetsverkets verksamhetsområde samt i praktiken visad ledarförmåga och erfarenhet av ledarskap,

2)

för direktören för en verksamhetsenhet högre högskoleexamen, förtrogenhet med tjänstens uppgiftsområde samt i praktiken visad ledarförmåga,

3)

för en enhetschef eller en tjänsteman i motsvarande tjänsteställning högre högskoleexamen, förtrogenhet med tjänstens uppgiftsområde samt i praktiken visad ledarförmåga,

4)

för ett undervisningsråd, ett skolråd, en överingenjör och en överarkitekt högre högskoleexamen och förtrogenhet med tjänstens uppgiftsområde, om inte bestämmelserna i 3 punkten ska tillämpas på honom eller henne på grund av hans eller hennes ställning eller uppgifter,

5)

för en jurist högre högskoleexamen i juridik och förtrogenhet med tjänstens uppgiftsområde, om inte bestämmelserna i 3 punkten ska tillämpas på honom eller henne på grund av hans eller hennes ställning eller uppgifter,

6)

för en överinspektör eller motsvarande tjänsteman högskoleexamen.

En tjänsteman som är placerad vid enheten för svenskspråkig utbildning ska förutom föreskriven kunskap i finska dessutom ha sådan kunskap i svenska som fordras av en tjänsteman i ett svenskspråkigt ämbetsdistrikt.

11 §Utnämning eller anställning av personal

Generaldirektören utnämns av statsrådet. Generaldirektören utnämner direktören för en verksamhetsenhet efter att ha hört direktionen. Generaldirektören utnämner eller anställer den övriga personalen, om inte något annat föreskrivs i arbetsordningen.

12 §Tjänstledighet

Generaldirektören beviljas tjänstledighet av undervisningsministeriet. Tjänstledighet som varar längre än två år och som inte grundar sig på lag eller tjänstekollektivavtal beviljas dock av statsrådet.

Tjänstledighet som varar högst en månad och som grundar sig på lag eller tjänstekollektivavtal beviljas dock generaldirektören av dennes ställföreträdare.

Bestämmelser om beviljande av tjänstledighet för den övriga personalen finns i arbetsordningen.

13 §Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2009.

Genom denna förordning upphävs förordningen av den 25 januari 1991 om utbildningsstyrelsen (183/1991) jämte ändringar.

En tjänsteman som är utnämnd när denna förordning träder i kraft är fortfarande behörig för tjänsten eller en motsvarande tjänst. Den som står i arbetsavtalsförhållande är på motsvarande sätt fortfarande behörig för uppgiften i fråga eller för en motsvarande uppgift. Personer som utsetts eller anställts för en bestämd tid har kvar behörigheten till slutet av tiden.

Utbildningsstyrelsen kan vid behov inrätta nya tjänster och utnämna till tjänsterna utan att utlysa dem när tjänsten besätts första gången, om den som utnämns är anställd vid Utbildningsstyrelsen.

Den senast tillsatta direktionen fortsätter till mandattidens slut, dock så att statsrådet vid behov kan komplettera direktionen.

Åtgärder som verkställigheten av förordningen förutsätter får vidtas innan förordningen träder i kraft.

Helsingfors den 4 december 2008

Undervisningsminister Sari SarkomaaLagstiftningsråd Salla Kalsi

Till början av sidan