07.08.2013

Poliisi - Esitutkinta - Viipyminen

Esitutkinnan aloittamisen viipyminen

Poliisilaitoksen kirjattua kantelijan tutkintapyynnön oli asian vireille tulosta tutkinnan aloittamiseen kulunut yli seitsemän kuukautta. Jutun luonteen selvittyä tuolloin asia oli siirretty toisen poliisilaitoksen käsiteltäväksi.

Poliisilaitoksen mukaan viivästyminen oli johtunut vaativien ja pitkäkestoisten rikosasioiden priorisoinnin tarpeesta. Apulaisoikeuskanslerin sijaisen mukaan jutun laatu, laajuus ja yksilölliset ominaispiirteet selviävät tyypillisesti tutkinnan alkuvaiheessa, minkä vuoksi ensimmäisten kuulustelujen ja alustavien puhuttamisten toimittaminen on perusteltua tehdä joutuisasti. Vasta tämän alustavan selvittämisen jälkeen voidaan puhua poliisin tehtävinä olevien asioiden keskinäisestä priorisoinnista. Vaikka asiassa syyt esitutkinnan aloittamisen viivästymiselle olivat sinänsä ymmärrettävät, asia olisi tullut käsitellä joutuisammin kuin nyt oli tapahtunut.

Apulaisoikeuskanslerin sijainen saattoi käsityksensä poliisilaitoksen tietoon.

Perustuslaki 21 § 1 momentti
Esitutkintalaki 6 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.