27.06.2013

Käräjäoikeus - Tiedoksianto - Etsintäkuulutus

Etsintäkuulutuksen virheellinen kohdistaminen

Rikosasian ollessa käräjäoikeudessa käsiteltävänä toimistosihteeri oli antanut etsintäkuulutuspyynnön väärästä henkilöstä. Kyseinen henkilö, joka oli saanut asiassa haastemieheltä tiedoksiantoa koskevan yhteydenottopyynnön, jonka määräpäivä oli vielä auki, oli tullut tieliikenteessä poliisin pysäyttämäksi ja kiinniottamaksi. Haaste oli annettu hänelle tiedoksi poliisin toimesta.

Toimistosihteeri oli menetellyt virheellisesti kohdistaessaan inhimillisestä erehdyksestään johtuen etsintäkuulutuspyynnön väärään henkilöön. Virheellinen toimenpide oli koskenut perusoikeutena turvattua henkilökohtaista vapautta. Vapaudenmenetys oli lyhytaikainen ja toimistosihteeri oli esittänyt pahoittelunsa tapahtuneen johdosta. Menettelyn ei kokonaisuutena voitu katsoa aiheuttaneen merkittävää haittaa. Apulaisoikeuskanslerin sijainen saattoi käsityksensä menettelyn virheellisyydestä toimistosihteerin tietoon ja kiinnitti hänen huomiotaan vastaisen varalle erityiseen huolellisuuteen etsintäkuulutuspyyntöjen laatimisessa.

Euroopan neuvoston ihmisoikeussopimuksen 5 artiklan 1 kohta
Perustuslaki 7 § 3 momentti
Valtion virkamieslaki 14 § 1 momentti

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.